Kahire doğum belgesi vermeyi reddedince Türkiye'deki Mısırlı çocuklar belirsizlik içinde kaldı

Kahire doğum belgesi vermeyi reddedince Türkiye'deki Mısırlı çocuklar belirsizlik içinde kaldı
Kahire'nin doğum belgesi vermeyi reddetmesinin ardından Türkiye'deki Mısırlı çocuklar belirsizlik içinde kaldı. Türkiye'de yaşayan Mısırlılar yaşadıkları bürokratik zorlukları anlattı.

Artı Gerçek - Kimlik belgelerini doğrulayamayan Mısırlı dokuz çocuk, Türkiye'de doğmalarının ardından ülkeleri Mısır'a dönemedi. Kahire yönetiminin vatandaşlık başvurularını onaylamadığı çocuklar, seyahat engeli ile karşı karşıya kalmaları sebebiyle Türkiye'de sıkışıp kaldı.

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre Mısır, yurtdışında doğan bir vatandaşının vatandaşlık statüsünü işleme koymak için doğum belgelerinin kendi makamları tarafından düzenlenmesini şart koşuyor. Bu durum, gerekli kimlik belgelerini temin edemedikleri için seyahat edemeyen ve çocuklarını ev sahibi ülkedeki hizmetler için kaydettiremeyen aileleri güvencesiz bir duruma sokuyor. Zira Türkiye de ikamet ve nihai vatandaşlık için başvuru sahibinin menşe ülkesinden belgeler gerekmekte. Türkiye'de yaşayan bazı Mısırlılara göre bu zorlukların siyasi bir nedeni var zira Türkiye, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'yi iktidara getiren darbeden bu yana muhalif seslere yönelik baskıcı önlemlerden kaçmak isteyen Mısırlı siyasi muhalifler için tercih edilen bir yer oldu.

AİLENİN AYLAR SÜREN ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ

MEE'ye göre bu kişilerden biri de gerçek kimliğini açıklmak istemeyerek sadece "Yumna" takma adını kullanan Mısırlı kadının oğlu Ziad. Ziad anne ve babasından dolayı Mısır vatandaşlığına hak kazanmış olmasına rağmen, doğduğu günden bu yana yani iki yıldan fazla bir süredir Türkiye'de resmi bir vatandaşlığı olmadan yaşıyor. Ziad, Mısırlı bir anne babanın Türkiye topraklarında doğan çocuğu olduğunu gösteren hastane belgesine sahip. Yumna bu belgeyi İstanbul'daki Mısır konsolosluğunda Arapçaya çevirip Mısır'daki babasına göndererek Kahire'nin Abbasiye bölgesindeki Pasaport, Göçmenlik ve Vatandaşlık Genel İdaresi'nden resmi bir doğum belgesi almasını sağladı. Yumna'nın babası Abbasiye'deki Yabancı Doğumlar Dairesi'ne neredeyse ayda bir, yerel nüfus müdürlüğüne de haftada bir yaptığı ziyaretlere rağmen bir sonuç alamadı.

Ziad'ın doğumunu kaydettirmek için iki yıldan fazla zaman harcayan Yumna MEE'ye yaptığı açıklamada babasına son ziyareti sırasında evrakların durumunu sorduğunda şöyle söylendiğini de ekliyor: "Bu bizim elimizde değil; Ulusal Güvenlik'te. Onlara gidin." Mısır'daki davanın takibi, Yumna'nın babasının 2013 darbesinden sonra protestolara katıldığı için daha önce tutuklanmış olması nedeniyle karmaşık bir hal alıyor. Yumna şimdi babasına, tekrar gözaltına alınma ihtimaline karşı konuyu daha fazla takip etmemesini tavsiye ediyor.

'İKİ YAŞINDAKİ KIZI İÇİN HALA DOĞUM BELGESİ ALAMADI'

Benzer bir sorunu yaşayan kişilerden biri de Türkiye'de yaşayan Iman adlı bir başka Mısırlı. Iman da iki yaşındaki kızı için hala bir doğum belgesi alamadığını söyledi. Yumna gibi Iman da konuyu takip etmek için Mısır'daki akrabalarının yardımına başvurmak zorunda kalmış ancak pek başarılı olamamış. Middle East Eye'a verdiği demeçte "Yaşlı annemin yolculuktan yorulması nedeniyle Abbasiye'de takibi bıraktık" diyen İman, kızının doğum belgesinin yıllardır "güvenlik izni" aşamasında takılıp kaldığını da sözlerine ekledi. Birçok vaka siyasi bir unsur içerse de İman, "ne benim ne de eşimin bu gecikmeye neden olan herhangi bir siyasi meselesi olmadı" dedi. Yumna ve Iman gibi sonuçlarından korktuğu için tam adını vermemeyi tercih eden Rofida takma adlı üçüncü bir kadın da kızının doğum sertifikası başvurusunun "güvenlik izni" aşamasında takıldığını söyledi.

BÜROKRATİK ZORLUKLAR TÜRKİYE'DEKİ MISIRLILARI ÖRGÜTLENMEYE İTTİ

Sorun doğum belgesiyle sınırlı değil ve Türkiye'deki bazı Mısırlılar herhangi bir resmi belge almaya çalışırken bürokratik bir çıkmazla karşılaşıyor. Yumna pasaport yenileme başvurusuna neden yanıt alamadığını sorduğunda, İstanbul'daki Mısır konsolosluğunun kendisine Mısır'a dönmesini söylediğini anlattı.

Mısır'ın "siyasi muhalif olarak gördüğü kişileri ülkelerine vardıklarında tutuklama konusunda sicili kabarık bir ülke" olduğunu belirten MEE belgesiz bir yaşamın sonuçları seyahat edebilmenin ötesine geçtiğini örneğin uygun vatandaşlık belgeleri olmadan, bir devlet hastanesinde tedaviye erişmek bile zorluklarla dolu olduğunu belirtti.

Yumna "Altı ay boyunca (Ziad'ın) aşılarını resmi bir sağlık kliniğinde yaptırdık. Ancak daha sonra oturma iznimiz olmadığı için bizi geri çevirdiler. Siyasi durumumuzu açıkladım; diğer zamanlarda yalvardım" dedi. Annesi, Ziad'ın ikametinin insani ikamet izni kapsamında resmileşmesine kadar çocuğunun bazı aşılarını ertelemek zorunda kaldı ve bu iznin gelmesi bir buçuk yıl sürdü.

MEE'nin haberine göre Türkiye'deki Mısırlıların hükümetlerinin bürokrasisi nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar o kadar yaygınlaştı ki, zor durumda olanlara yardım etmek için gruplar kuruldu.Siyasi lobicilik ve kişisel temasların bir karışımı olan bu kuruluşlar, bazı durumlarda Mısırlıların ihtiyaç duydukları Türkiye'deki ikamet belgelerini almalarına yardımcı olmayı başardılar.

,2018 yılında kurulan böyle bir birliğe ulaşan MEE topluluğun yönetim kurulu üyesi Nadir Fettuh'un açıklamalarına yer verdi. İstanbul'daki Mısır konsolosluğu ile resmi belgelerin alınması konusunda genel bir sorun var" diyen Fettuh "Evrak işlerinin çoğu durmuş durumda. Pasaportlar, kimlik kartları ve izinler bekletiliyor ya da Mısır'dan güvenlik izni alınması gerekiyor" dedi. Fettah Türkiye'nin Mısır'dan çok sayıda siyasi muhalife ev sahipliği yaptığı için konsolosluğun onları "düşman" olarak gördüğünü de söyledi. "Çok nadir durumlar dışında İstanbul'daki konsolosluktan doğum belgesi alınamıyor. Bu nedenle aileler Mısır'daki akrabalarına başvuruyor" dedi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar