Katalonya-Rojava ilişkileri resmileşiyor
Özerk Yönetimi resmi olarak tanıyan Borras, 'Onlar sözlerini tuttu. Onlara verdiğimiz sözleri tutmak, demokrasi ve ezilen halklarla ilgili projelerini desteklemek istiyoruz' dedi.
Katalonya Parlamentosu, 20 Ekim’de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni oy çokluğu ile resmen tanıdı. Katalonya Parlamentosu, Özerk Yönetimi’ni resmi olarak tanıyan ilk parlamento oldu. Katalonya Parlamentosu’nun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin statüsünü tanıması bölgede de olumlu karşılandı. Özerk Yönetim’in uluslararası alanda da tanınması için uzun süredir diploması çalışmaları siyasetçiler, statünün tanınmasıyla Suriye sorunun çözümüne de büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.
Hawar Haber Ajansı’na (AHNA) konuşan Katalonya Parlamentosu Meclis Başkanı Laura Borras, Katalonya halkının Kürt halkını desteklediklerini söyledi. Borras, "Katalonya Parlamentosu’nda Özerk Yönetim’in tanınmasıyla artık bu ilişkiler daha iyi bir duruma geçilecek. Bu ilişki tanıma kararından sonra kurumsal ve resmi aşamaya geçecektir" dedi.
Özerk Yönetimi’nin tanınmasının Katalonya Parlamentosu'nun çoğunlukla onayladığı ve başardığı önemli bir adım olduğunu dile getiren Borras, Katalan örgütleri, Suriye'deki savaş sırasında yerinde edilmiş insanlara da destek verdiğini söyledi. "Borras, "20 Ekim'de son genel kurul toplantısında yapılan oylama ile Özerk Yönetim’in tanınması, üyelerinin yıllarca süren çalışmaları ve Katalonya’daki örgütlü sivil toplumunun Kürt davasını destekleme önerisi sayesinde gerçekleşti" diye belirtti.
'KÜRTLER KARDEŞ BİR HALK'
Katalonya örgütleri ve bu girişimin uygulanmasından sorumlu bazı parlamenterlerin Kürt yönetimini doğrudan tanıdıklarını ifade eden Borras, Özerk Yönetim’in kadın önderlere, toplumsal ekolojiye ve yerel yönetimlere dayanmasının çok önemli olduğun söyledi. Borras, "Katalonya'da geleceğini demokrasi ilkeleri üzerine inşa etmek isteyen halklara, her zaman yakın olduğumuzu hissettik. Bu yüzden Kürtler kardeş bir halktır" diye konuştu.
‘İLİŞKİLER RESMİ AŞAMAYA GEÇECEK’
Katalonya'daki örgütlü yapılar ile genel yönetim ve Rojava arasında sıkı bir ilişkinin daha önce de var olduğunu anlatan Borras, "Katalonya Parlamentosu’nda Özerk Yönetim’in tanınmasıyla artık bu ilişkiler daha iyi bir duruma geçilecek. Bu ilişki tanıma kararından sonra kurumsal ve resmi aşamaya geçecektir" dedi.
'İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİR'
Katalonya Parlamentosu’nun kararı iki halk arasında güçlü ilişkilerin varlığının bir sonucu olduğunu ifade eden Borras, Kürt ve Katalan halkı arasında var olan güçlü bağın sonucunda bu kararın alındığını söyledi. Borras devamında şunları söyledi: "Umarım tanınma kararı bir dönüm noktası olur ve ilişkileri büyük ölçüde güçlendirir. Diğer ülkelerin de Özerk Yönetimi tanımasını umut ediyoruz. Halkları tanımak, demokrasi ilkelerinin ve kendi kaderini tayin hakkının temelini oluşturan siyasi bir görevdir."
'ROJAVA ÖNCÜLÜK ROLÜNÜ OYNADI'
Katalonya Parlamentosu’nun sadece Katalonya'nın haklarını değil tüm halkları desteklemesi gerektiğini düşündüğünü belirten Borras, "Meclis başkanı olarak bu adımı atmış olmaktan gurur duyuyorum. Dolayısıyla sadece dünyadaki hak kavramını uygulamıyoruz, aynı zamanda yeni bir yönetimin siyasi varlığını kabul ederek onu aktifleştiriyoruz. Bu da Kürdistan halkının özgürlükleri için verdiği mücadeleyi de kanıtlıyor. Parlamentomuz Özerk Yönetimi tanımasıyla Rojavalılar yalnız olmadıklarının farkına varsın. IŞİD'e karşı mücadelede, Rojava’nın her yerinde öncülük rolünü oynadılar. Onlar sözlerini tuttu. Onlara verdiğimiz sözleri tutmak, demokrasi ve ezilen halklarla ilgili projelerini desteklemek istiyoruz. Mesajımız bir umut, tanınma ve dayanışma mesajıdır. Kürdistan Yönetimi ile Katalonya Hükümeti arasında ortak projeler gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.(MA)