'Katar krizinde asıl hedef Türkiye' iddiası
Siyaset bilimci Engin Özer'e göre, Katar'a yönelik kuşatmanın asıl hedefinde Türkiye var
DÜNYA- Siyaset bilimci Engiz Özer, 7 Arap ülkesinin Kata'da karşı ambargo başlatmasının ardında aslında Türkiy'ye karşı tavır almanın sözkonusu olduğunu iddia etti.
Tr.Yeniçağ.AZ'a değerlendirmelerde bulunan Özer, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinin iyi okunması gerektiği görüşünde. Özer'e göre, ABD Türkiye'yi müttefik olarak gözden çıkardı ve yerine Suudi Arabistan'ı koyacak.
Suudi Arabistan ile ABD arasında yaşanan '11 Eylül'ün faili' krizinin ardından Suudların 750 milyar dolarlık parasının ABD tarafından dondurulduğunu hatırlatan Özer, Trump'un son ziyareti ile Suudi Arabistan'a "ABD'nin istediğini yap, 11 Eylül soruşturmasını kapatalım" mesajı verdiğini ve bunda da başarılı olduğunu iddia etti.
Yazının ilgili bölümü:
Katar meselesine gelince, bilindiği gibi Katar Türkiye’nin en yakın müttefiklerinden biri, ayrıca bu ülkede Türk askeri üssü bulunuyor ve Katar Suudi Arabistan açısından bakıldığında çok stratejik bir konuma sahip. Son dönemde Katar’ın Amerikan yönetiminden ziyade Ankara ile askeri ve finans alanında işbirliği yapması ve "Müslüman kardeşler" ile sıkı bağları Wahabi yönetim tarafından tepki görmektedir.
Wahabist inancın başka ülkelerde yaygınlaşması için milyarlarca dolar harcayan Riyad yönetimi ve güdümündeki diğer ülkelerin bu kararı alması saçmalıktan başka bir şey değildir. Burada Suud yönetimine şu sorulabilir: Suriye’de Suudların silahlandırdığı sözde İslam ordusu, Katar’ın desteklediği Özgür Suriye Ordusu’ndan daha mı demokrat?!
Bu karar aslında Trump’ın emri ile Türkiye’ye karşı alınmış bir karardır. Suudi Arabistan’ın kararı desteklemesi, Suriye’de yeni başlayan Rus-Türk stratejik işbirliğine verilen tepkidir. Gayet net görüldüğü gibi Trump son derece adi bir iş adamı gibi hareket ediyor, aldığı kararlar bölgede çatışmanın artmasına neden olacaktır.
Türkiye’nin Suriye politikası tamamen başarısız oldu. Meseleye buradan bakacak olursak, Başbakan’ın açıklamasını anlayabiliriz. O, iyi bir siyasetçi olarak tansiyonu düşürmeye çalışıyor. Ancak biz biliyoruz ki, Amerikan yönetiminin bu örgütlerle işbirliği uzun vadeli olacak. Amerikan yönetimi ile Ankara, Suriye’nin geleceği konusunda tamamen farklı düşüncede. Bu nedenle Türk-Amerikan ilişkilerinin yakın vadede toparlanması söz konusu değil.
Washington yönetimi Suriye için taktiksel işbirliği arasaydı Türkiye ile işbirliği yapardı. Trump bölgede zayıf ve ucuz maliyetli kuklalar arıyor."