Köln'de ırkçılığa karşı protesto

Onbinler sağ popülist Almanya için Alternatif partisinin kongresini protesto etti. Esnaf, dükkanlarına 'Aşırı sağcılara servis yapılmaz' tabelaları astı.

Köln'de ırkçılığa karşı protesto

HABER MERKEZİ- Almanya'nın Köln kenti sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin kongresi nedeniyle protesto gösterilerine sahne oldu.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de gösterilere katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında AfD'nin sadece yabancılara değil, Avrupa'ya, birlikte yaşamaya, kadın haklarına, eşcinsellerin haklarına, açık topluma karşı olduğunun altını çizen Özdemir, " Ötekileştirmekle hiçbir sorun çözülmez" dedi.

dw'nin haberine göre AfD kongresini tarihi kent merkezi Altstadtplatz'da Maritim Otel'te yapıyor. Sabah saatlerinde otelin yakınında toplanan sol görüşlü göstericiler de delegelerin otele girmesini engellemeye çalıştı. "Solidarität Statt Hetze" (Kışkırtma Yerine Dayanışma) adlı grup tarafından yapılan protesto sırasında göstericilerle polis arasında arbede yaşandı, bir polis yüzünden yaralandı. Polis kimi delegelere otele girinceye kadar refakat etti.

ESNAFTAN KARŞI GÖSTERİYE DESTEK

Gösterilerin yapıldığı Köln'ün tarihi ve turistik merkezi ile AfD'nin kongresinin yapılacağı otel arasında kalan bölgedeki bir çok mağaza ve restorant bugün kepenk açmadı. Bazı restorant ve barlar ise kapılarına "Aşırı sağcılara servis yapılmaz" tabelaları astı.

CEM ÖZDEMİR: ÖTEKİLEŞTİRMEKLE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Gösterilerde Yeşiller Partisi eşbaşkanı Cem Özdemir'de katılarak bir konuşma yaptı. Özdemir konuşmasında "Eğer bir sorunumuz varsa sorunu demokratik iradeyle, diyalogla çözeriz. Ama şiddetle ya da insanları hedef göstermekle, ötekileştirmekle hiçbir sorun çözülmez" diye konuştu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Özdemir "AfD'nin görüşlerini paylaşmayan insanların sokağa çıkması, oy hakkını kullanması çok çok önemli. Onlara meydanı bırakırsak o zaman geriye dönüş yaşayacağız. AfD sadece yabancılara karşı değil, Avrupa'ya, birlikte yaşamaya, kadın haklarına, eşcinsellerin haklarına, açık topluma karşılar, yani bugün 21'inci yüzyıldaki yaşama karşılar" diye konuştu.

Köln Anakent Belediye Başkanı Henriette Reker, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi katılarak konuşmalar yaptı. Hannelore Kraft dışlama ve kışkırtmaya karşı çok sayıda vatandaşın protesto gösterisinde bulunmasının "açık bir tutum" olduğunu söyledi. Kraft, AfD'nin izlediği siyasetin Alman tarihinin "en karanlık bölümünü" hatırlattığını belirtti.

Kongreyi protesto etmek için çok sayıda grup tarafından gösteri çağrısında bulunuldu. Kentte güvenliği sağlamak için 4 binden fazla polis görev yaptı.

DHA'ya göre protestolar sırasında bazı gruplar kent merkezinde yürüyüş düzenlediler. Yürüyüş sırasında polisin, aşırı solcu otonom grupların etrafında yoğun tedbir alması dikkati çekti. Akşam saatlerine kadar, miting ve yürüyüşlerde büyük bir olay yaşanmazken, küçük çaplı arbedelerde iki polis yaralandı. Alman medyası gözaltına alınanlar olduğunu bildirirken sayı vermedi. Köln polisi, özellikle otonom grupların olay çıkarmasından endişe duyulduğunu açıklamıştı. Kiliseler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ise günlerce göstericilere sağduyu çağrısı yapmıştı.

GÖSTERİLERE TÜRKLER DE KATILDI

Sağ popülist parti AfD'yi protesto gösterisine Türkler de katıldı. Köln Uyum Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmet Edis, "Heumarkt Meydanı'na binlerce, onbinlerce insan toplandı. Irkçılığa karşı net bir sinyal vermeye çalışıyoruz" dedi. Gülcan Demir ise, "Irkçı bir partinin bizim ortak yaşam alanımızı kısıtlamasına izin vermiyoruz. Köln renkli bir şehir ve öyle kalmasını istiyoruz" diye konuştu.
Türkiye kökenli göçmenlerden oluşan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) da gösterilerde yer aldı. Şenlik havasıdan geçen protesto gösterileri sırasında Kentin kalabalık meydanlarında kurulan platformlarda sanatçılar sahne aldı. Heumarkt’ta kurulan sahnede bağlama eşliğinde dansöz sahne alırken, Türkçe, Almanca, Kürtçe şarkılar seslendirildi. Kabare sanatçısı Fatih Çevikkollu'nun gösterisi ilgiyle izlendi.

YOLLAR KAPANDI

Gösterilerin Köln'deki gündelik hayatı da etkiledi. Gösterilerin düzenlendiği meydanlarda lokanta ve restoranların dış mekânları kapalı. Otobüs ve metro seferleri de kısmen gösterilerden etkilendi. AfD kongresinin düzenleneceği Maritim Oteli'nin bulunduğu bölge de araç trafiğine kapalı.

Köln polisi dün gösteriler sırasında antifaşist otonom grupların şiddete başvurma ihtimali üzerinde durduklarını açıklamıştı. Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, otonom grupların internet sayfaları üzerinden "Köln'e gelin" çağrısı yaptığını ve çağrıda "Bu bizim bayramımız ve onların cehennemi olacak. Konfeti yerine ateş. Son çağrı: Konfeti yerine ateş. Köln cehennemine hoş geldiniz" ifadelerinde bulunulduğunu söyledi. Jürgen Mathies yüzlerce sol görüşlü ve şiddet eğilimli göstericinin kente geldiğini tahmin ettiklerini belirtti.
Öte yandan polis terör saldırısı tehdidi nedeniyle de alarmda. Aşırı sağcı olduğu sanılan kimliği belirsiz bir şahıs polise bir elektronik posta gönderdi. Borussia Dortmund takım otobüsüne düzenlenen saldırının "son uyarı" olduğunu yazan şahıs 22 Nisan'da "renkli kanın akacağını" ifade etti.

AfD NASIL BİR YAPILANMA

Alternative für Deutschland (Almanya için Alternatif) kısaca AfD olarak tanımlanan siyasi parti 2013 yılında Euro para birimine karşı olan bir grup tarafından Berlin’de kuruldu. 2014 yılında Avrupa Parlamentosu’na milletvekili gönderdi. Aynı yıl yapılan eyalet seçimlerinde neredeyse tüm eyaletlerde temsil edilmeye başladı.

Partinin eşbaşkanları Frauke Petry ve Jödg Meuthen. Sağcı popülist bir söylem kullanan parti, göçe karşı olduğunu dile getiriyor. Ancak üye ve yönetici profilleri tipik aşırı sağcı partilerden farklılık gösteriyor. Akademik kariyeri olan yöneticileri var. Aşırı sağcıların klişelerinden uzak duruyorlar. Parti üyeleri arasında dazlaklar, deri montlu, dövmeli, çizmeli ırkçılar yok. Bu durum da çoğu ırkçı olmayan muhafazakâr halkın ilgisini çekiyor.

protesto köln AfD