Kongre, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda yumuşuyor
Amerika’nın önde gelen savunma sitelerinden Defensenews, Türkiye’nin ABD’den satın almaya çalıştığı F-16’lar konusunda Kongre’de havanın olumluya doğru değiştiğini duyurdu.
Ankara’nın Ukrayna’daki tutumunun ve Biden yönetimin bu konudaki tavrının değişimde etkili olduğunu belirten Defensenews’ün konuya ilişkin haberi özetle şöyle:
Türkiye'nin 2017 yılında Rusya'nın S-400 füze savunma sistemini satın alması, onu Capitol Hill'de istenmeyen ortağa dönüştürdü ve Kongre'nin F-35 gizli savaş uçağı programından çıkarılmasına öncülük etmesine yol açtı.
Ancak Türkiye'nin Ukrayna'ya, özellikle de silahlı insansız hava araçları ihracatı ve Rusya ile diplomasi yoluyla verdiği destek, Ankara'ya Kongre'deki zedelenmiş imajını güçlendirme fırsatı verdi. NATO müttefiki, kartlarını doğru oynarsa, mevcut filosunu yenilemek için Lockheed Martin'den yaklaşık 6 milyar dolarlık 70 F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almasına izin vermesi için Kongre'yi ikna edebilir.
Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasında etkili olduğunu kanıtlayan bazı önemli Kongre üyeleri, Biden yönetiminin böyle bir satışın NATO ve ABD güvenliğine hizmet edebileceğini savunmasının ardından Ankara'nın F-16'ları satın almasına izin vermeye meyilli olabileceklerini Defence News'e temkinli bir şekilde belirttiler..
Yine de Kongre, potansiyel silah satışlarını engelleme konusunda kayda değer bir güce sahip. Bu isimler F-16 transferinin Türkiye'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesine bağlı olacağını açıkça belirtti.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Gregory Meeks, Defence News'e verdiği demeçte, "Türkiye ve Rusya'ya karşı bizimle birlikte çalışan diğerleriyle konuşmamız ve çalışmamız gerekiyor. Doğru yönde bazı hareketler gösterdiler. Türkiye ile hala çalışmamız gereken başka şeyler var, bazı şeyler bizi hala zaman zaman rahatsız ediyor" dedi.
Türkiye'yi programdan çıkarmak için canla başla mücadele eden diğer Demokratlar ve Cumhuriyetçiler de potansiyel bir F-16 satışını engellemek için güçlerini kullanmayacaklarının sinyallerini verdiler.
Dış İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi Senatör James Risch, Defence News'e "Buna dahil olan birçok tarafla konuştum. Türkler neden F-16'ları almaları gerektiğine dair güvenilir bir argüman ortaya koydular. O yönde olumlu bir eğilimdeyim, ancak henüz tam olarak orada değilim" diye konuştu.
Türkiye 1980'lerden bu yana eski F-16'lardan oluşan bir filoyu istikrarlı bir şekilde elinde tutuyor. Risch, F-16'ların Türkiye'nin F-35'leri almasına izin vermekten "farklı bir durum" olduğunu da vurguladı.
Washington, S-400'ün güçlü radar sisteminin Rusya'nın son teknoloji ürünü uçakları gözetlemesine ve böylece teknolojiden ödün vermesine izin vereceği korkusuyla gelişmiş F-35 savaş uçaklarının NATO müttefikine transferini engelledi.
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi Mike McCaul'un ofisi Defence News'e, "Türkiye'nin vatanını savunurken Ukrayna'yı desteklemek için adım adım ilerleyen NATO müttefikleriyle birlikte olmaya devam etmesini bekliyoruz. "
McCaul'un ofisi, "Ukrayna'daki savaş bitmedi. Yönetimin bu satış için Kongre'den izin alması halinde Türkiye'nin çatışmada yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini, aynı zamanda Türkiye'nin diğer küresel çatışmalardaki rolüne ilişkin endişeleri de ele alacağını umuyoruz" değerlendirmesi yaptı.