'Kürtlerle IŞİD'i yenmek üzere el sıkıştık, otonom bir Kürt devleti için yardım sözü vermedik'
ABD Savunma Bakanı, otonom yapıya destek verilmeyeceğinin ayrıntılı anlatılıp anlatılmadığına dair soruya 'Sadece ayrıntılı değil vurgulu bir şekilde ifade edilmişti' diye cevap verdi.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye Demokratik Güçleri'ne Kürtler için Suriye'de otonom bir yapıya hiçbir zaman destek vermeyeceklerini sadece ayrıntılı değil aynı zamanda vurgulu bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.
Esper bu sözleri ABD'nin Suriye'den çekilerek yerel ortaklarını yalnız bırakıp bıraktığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine kaydetti.
ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin toplantısında konuşan Esper, Türkiye ile Rusya arasındaki yakın ilişkilere dair kaygılarını da paylaşarak Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması ve Rusya’yla yakınlaşmasının en büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.
Mark Esper, "Suriye ve Türkiye konusuna gelince; beni en çok Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşıp, NATO ekseninden çıkıyor olması endişelendiriyor" diye kaydetti.
Esper, "Önümüzdeki görev, onları NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramak olmalı. Çünkü onların anahtar partner olduğunu düşünüyorum, 70 yıl boyunca öyleydiler" diye ekledi. Rusya’nın, Suriye’deki varlığını artırmasından çok bazı Ortadoğu ülkeleriyle işbirliğinden endişe duyduğunu dile getiren Esper, "Rusya’nın Mısır, Suudi Arabistan ve diğer yerlerdeki etkisinin genişletmesi beni endişelendiriyor, ama yine de Rusya’yla ilgili en büyük sorun Rusya’nın Türkiye’yle ilişkileri. Bu gerçekten beni endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.
Esper, ABD hükümetinin Suriye petrolünü satmaya hazır olup olmadığı sorusuna, "Askeri göreve odaklanıyorum. Görevimiz, IŞİD’in petrole ulaşmasını engellemek. Bu konuda söyleyebileceğim tek şey, halihazırda böyle planlar hakkında hiçbir bilgim yok" dedi.
'HİÇBİR ATEŞKES MÜKEMMEL DEĞİLDİR'
Esper, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun genel olarak stabil olduğunu vurgulayarak, "Biliyorsunuz, hiçbir ateşkes mükemmel değildir. Buradaki joker karakterin Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu olduğunu düşünüyorum. Ama genel olarak kanaatim, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusunu büyük miktarda istikrara kavuşturduğu yönünde." dedi.
Gelecek aylarda Türkiye'deki Suriyelilerin güvenli bölgeye dönme sürecini de izleyeceklerini belirten Esper, bu kişilerin bölgeye dönmesi ile Kürtler arasında bir karmaşa çıkabileceğini söyledi. Esper, Türkiye ve ABD'nin Suriye'deki öncelikler konusunda farklı bakış açılarına sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkler ile yaptığım son görüşmelerden onların bir numaralı önceliğinin Kürt güçleri olduğunu anladım. PKK'nın Türkiye'ye girip, Türk halkına yönelik saldırı düzenlemesinden endişeliler. Türkler ayrıca ev sahipliği yaptığı 4 milyon mültecinin durumundan ve bu durumu daha ne kadar sürdürebileceğinden de endişeli" değerlendirmesinde bulundu.
"Rusya'nın Suriye'deki yayılmasından endişeli misiniz?" şeklindeki bir soruya ise Esper, "Rusya'nın Suriye'den ziyade Suudi Arabistan ve Mısır'daki yayılmasından daha çok endişeliyim" şeklinde cevap verdi.
'YPG'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMIYORUZ'
Cumhuriyetçi Vekil Robert Wittman ise geçen yıl Türkiye'yi ziyaret ederek birçok yetkili ile görüştüğünü ve Türkiye'nin YPG'lilere ABD'nin verdiği eğitimden dolayı rahatsızlığını dile getirdiğini anımsattı.
Bunun üzerine Esper, "Sayın Wittman, bu konuda temel olarak Türkiye ile farklı görüşlere sahibiz. Biz YPG'yi terör örgütü olarak tanımıyoruz, birçok NATO müttefikimiz de tanımıyor ama Türkiye tanıyor. Şu anda da NATO'da bu konuda girişimlerde bulunuyorlar" dedi.
Esper, Suriye'den çekilerek "Kürtlerin yalnız bırakıldığını ve gelecekte yerel ortaklarla çalışmayı zorlaştıracağını" belirten bir vekile, "Biz Kürtlerle özellikle de DSG ile IŞİD'i yenmek üzere el sıkıştık. Biz onlara otonom bir Kürt devleti kurmaları için yardım etme sözü vermedik. Onlarla Türkiye'ye karşı savaşmalarına destek vermek için el sıkışmadık. Temel fark bu" cevabını verdi.
Esper, YPG'ye Suriye'de kurmak istedikleri otonom yapıya destek verilmeyeceğinin ayrıntılı bir şekilde anlatılıp anlatılmadığına ilişkin bir soruya ise "Sadece ayrıntılı değil aynı zamanda vurgulu bir şekilde de ifade edilmişti. Bunu masada hiçbir şekilde konuşmadık. Komutanlarımıza bu şekilde bir şey söylenmedi. Bunlara oldukça açık bir şekilde sizi Türkiye’ye karşı savunmak için burada değiliz denildi." karşılığını verdi. (Kaynak: Sputnik)