Güney Kore: Kuzey Kore seyir füzesi ateşledi, ABD nükleer denizaltısı bölgedeydi

Güney Kore: Kuzey Kore seyir füzesi ateşledi, ABD nükleer denizaltısı bölgedeydi
Kore Yarımadası'nda gerilim artıyor. Kuzey Kore Sarı Deniz'e doğru seyir füzeleri fırlattı. Son füze atışları, ABD'nin nükleer denizaltısının Güney Kore limanına yanaşmasının ardından geldi.

Artı Gerçek - Güney Kore ordusu cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası'nın batısına, Çin ana karası ve Kore Yarımadası arasında bulunan Sarı Deniz'e doğru birkaç adet seyir füzesi ateşlediğini söyledi. Bu, ABD ordusuna ait nükleer güçle çalışan bir balistik füze denizaltısının (SSBN) Güney Kore limanına varışını protesto etmek amacıyla yapılan ikinci füze fırlatışı oldu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada fırlatmaların yerel saatle sabah 04.00'de başladığının tespit edildiğini belirtti. "Ordumuz, ABD ile yakın işbirliği içinde ve sağlam bir hazırlık duruşunu sürdürürken gözetim ve teyakkuzu güçlendirdi" dedi. Çarşamba günü Kuzey Kore, "USS Kentucky" isimli ABD balistik füze denizaltısının (SSBN) Güney Kore'ye nadir bir ziyaret için su yüzüne çıkmasından saatler sonra iki adet balistik füze ateşlemişti.

ABD Donanması'nda genellikle "boomers" olarak adlandırılan 14 SSBN bulunuyor. Ohio sınıfı bir denizaltı, 20 adet Trident II D5 füzesi taşıyor. Bu füzelerin her biri 12 bin kilometre uzaklıktaki hedeflere, sekiz adede kadar nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor.

ABD NÜKLEER DENİZALTISININ BÖLGEYE GELİŞİNE KARŞI NÜKLEER SİLAH UYARISI YAPMIŞTI

Pyongyang yönetimi perşembe günü de ABD uçak gemilerinin, bombardıman uçaklarının ya da balistik füze denizaltılarının Güney Kore'de konuşlandırılmasının "nükleer silah kullanımı için yasal zemin oluşturabileceği' uyarısında bulunmuştu. Güney Kore ise Kuzey Kore'nin açıklaması üzerine Kuzey'i herhangi bir nükleer saldırıda bulunması halinde anında karşılık verileceği konusunda uyarmıştı. Açıklamada, "Pyongyang yönetiminin, Güney Kore-ABD ittifakına karşı herhangi bir nükleer saldırıda bulunması halinde anında güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık verilecek" ifadesi kullanılarak, nükleer bir saldırı durumunda Kuzey Kore'deki yönetimin "sonlanacağı" savunuldu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Lisa Lawrance ise ABD'nin nükleer denizaltısının Güney Kore ziyaretinin, "Kuzey Kore'nin artan tehditlerine" bir yanıt niteliğinde olduğunu ve ziyaretle Kore Yarımadası'nda barış ve istikrara teşvikin amaçlandığını öne sürdü. Lawrance, "Pyongyang yönetiminin söz konusu ziyaretle bölgedeki gerilimin daha da artacağı yönündeki iddiasını" reddetti.

42 YIL SONRA BİR İLK

USS Kentuccky, 1981'den bu yana ilk kez Güney Kore'nin kara sularına demir atan ABD'ye ait nükleer güçle çalışan denizaltı olmuştu. ABD'nin "Pyongyang yönetiminin nükleer silah ve füze kışkırtmalarına" karşı Güney Kore'yi savunmak için "genişletilmiş caydırıcılık" önlemleri taahhüdü kapsamında gönderdiğini söylediği nükleer denizaltı, 18 Temmuz'da Busan Limanı'na ulaşmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar