Kuzey Kore, sınırı geçen ABD'li asker hakkında bilgi vermiyor

Kuzey Kore, sınırı geçen ABD'li asker hakkında bilgi vermiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore sınırını geçen ABD'li askerin iadesine yönelik taleplerin Pyongyang yönetimi tarafından cevapsız bırakıldığını duyurdu. Sınırı geçen ABD'li er Travis King'in akıbeti şu an için hala meçhul.

Artı Gerçek - ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore sınırını geçen ABD'li askerin iadesine yönelik taleplerin Kuzey Kore tarafından cevapsız bırakıldığını açıkladı.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, konuya dair basına yaptığı açıklama, "Dün, Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kore Halk Ordusundaki (KPA) mevkidaşlarına ulaşmaya çalıştı. Anladığım kadarıyla (askerin iadesine dair) iletişim girişimleri cevapsız bırakıldı" dedi. Miller, Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığının askerin güvenliği ve ülkeye dönüşü konusunda birlikte çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İSVEÇ ÜZERİNDEN KURULMAK İSTENEN İLETİŞİME DE YANIT VERİLMEDİ

King’in sınırı niye geçtiği ve şu an akıbetinin ne olduğu bilinmiyor. Halihazırda, Kuzey Kore'nin ABD ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor ancak faklı kanallar üzerinden taraflar iletişim kurulabiliyor. Ancak Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, ABD'nin İsveç üzerinden Kuzey Kore'yle temas kurmak için birçok kez girişimde bulunduğunu ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Yetkili, "Cevap vermiyorlar" dedi. Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre de Joe Biden yönetiminin hala olayla ilgili olguları toplamakta olduğunu söyledi. Güney Kore Savunma Bakanlığı, Ortak Güvenlik Bölgesi'nin denetleyen Birleşmiş Milletler Komutanlığı ile iletişim halinde olduğunu söyledi, ancak daha fazla yorum yapmadı.

PROPAGANDA İÇİN KULLANILABİLİR

Kuzey Kore daha önce de ülkeye giriş yapan Amerikalıları alıkoymuş ve yargılamış ancak genellikle üst düzey diplomatik müdahalelerin ardından bu kişiler serbest bırakmıştı. Ancak ABD askerlerinin karıştığı olaylar nadir gerçekleşiyor. Daha önce Kuzey Kore'ye seyahat eden Amerikalı üniversite öğrencisi Otto Warmbier bir yıldan fazla bir süre ülkede alıkonulmuş ve koma halinde ABD'ye geri gönderilmiş, günler sonra ölmüştü. Bazı uzmanlar King'in bir propaganda aracı olarak Pyongyang yönetimince kullanılabileceğini de vurguladı.

Seul merkezli NK News sitesinden analist James Fretwell, Kuzey Kore'nin er King'i ABD ordusunu eleştirmek için bir propaganda aracı olarak kullanabileceğini söyledi. "King yakın gelecekte bir noktada Kuzey Kore devlet medyasında boy gösterebilir. Ancak pek çok şey sorgulamasının ve belki de Covid-19 karantinasının ne kadar süreceğine bağlı" diye ekledi. Kuzey Kore, salgına tepki olarak hala sıkı bir sınır tecridi uyguluyor.

Ancak Stimson Center'dan Jenny Town ise King'in "çok ideal ya da zorlayıcı bir asker hikayesi oluşturmadığına" inanıyor. Town "Uzun zaman önce iltica eden ve kalmalarına izin verilen ABD askerleri de oldu... Ancak bu vakalarda [hikayelerinin] siyasi bir değeri vardı ve çok farklı bir zamandı ve farklı bir lider vardı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) Twitter hesabından dün yaptığı paylaşımda, Güney ve Kuzey Kore arasındaki fiili sınır köyü Panmunjom'a düzenlenen turistik bir tur esnasında ABD’li bir askerin “izinsiz ve isteyerek” Kuzey Kore sınırını geçtiğini duyurmuştu.

Daha sonra ortaya çıkan ayrıntılarda, 23 yaşındaki Travis King adlı askerin, Güney Kore’de bir gece kulübünde bir sivili darbetmek ve polis aracını tekmelemek suçundan 2 aya yakın hapis cezası aldığı, 10 Temmuz’da serbest bırakılarak disiplin cezası için Texas eyaletinde bulunan Fort Bliss askeri üssüne geri gönderilmek istendiği belirtilmişti. Asker eşliğinde getirildiği havaalanında uçağın kapısından pasaportunu kaybettiği gerekçesiyle geri dönen King’in, daha sonra havaalanından ayrılarak turistlerin yer aldığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) olan fiili sınır köyü Panmunjom'a düzenlenen tura katıldığı ve bu sırada kahkaha atarak Kuzey Kore sınırını geçtiği ve burada gözaltına alındığına inanıldığı aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar