Kuzey Kore'yi 24 yıl sonra ziyaret edecek Putin, Batı medyasına göre 'ABD'yle alay ediyor'
Artı Gerçek - ABD ile müttefikleri, her gün Çin ve Kuzey Kore'yi Ukrayna'ya karşı Rusya'nın askeri aygıtını desteklemekle suçlarken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 yıl aradan sonra yarın Kuzey Kore'yi ziyaret edeceği açıklandı. 18-19 Haziran'da Kuzey Kore'de olacak Putin'in sonraki durağı, ABD'nin 1955-75 arası savaştıktan sonra 1994'ten itibaren ilişkileri düzelttiği ve geçen yıl kapsamlı stratejik ortaklığa geçtiği Vietnam olacak.
CNN: BATI KARŞITI CEPHE DERİNLEŞİYOR
Beşinci görev dönemine başladığında ilk yurtdışı gezisini mayıs ortasında Çin'e gerçekleştiren Rusya liderinin Kuzey Kore ziyaretini "Batı'yla alay ediyor" başlığıyla duyuran BBC, iki ülke arasındaki ilişkilerin "Sovyetler Birliği dönemindeki düzeyde olmasa da giderek karşılıklı memnuniyetten karşılıklı faydaya dönüştüğünü ve Batı'yı endişelendirdiğini" belirtti. CNN, başlığında "Batı karşıtı cephe derinleşiyor" yorumunu yaptı.
KREMLİN'DEN WASHINGTON'A: İLİŞKİLERİMİZE KARIŞAMAZSINIZ
Eylülde büyük yeşil kurşun geçirmez treniyle Rusya'yı dolaşan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ülkesine davet ettiği Putin, daha önce sadece 2000'de Pyongyang'a gidip Kim'in babası Kim Jong-Il'le görüşmüştü.
Kremlin, 24 yıl sonraki için "dostça bir devlet ziyareti" açıklamasını yaparken, "Rusya ile Kuzey Kore arasında çok derin ilişkiler kurulabileceği, bunun kimseyi kaygılandırmaması gerektiği, ama meydan okumayı düşünenlere bir kez daha düşünmelerini tavsiye ettiği, ilişkilerini kendi seçtiği şekilde geliştiren Rusya'ya hiçbir ülkenin, hele de ABD'nin ne yapması gerektiğini söyleyemeyeceği" mesajını verdi.
UŞAKOV'DAN ORTAKLIK ANLAŞMASI AÇIKLAMASI
Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, ziyaret sırasında iki ülkenin güvenlik konularını da içerecek bir ortaklık anlaşması imzalayabileceğini söyledi.
Uşakov, başka hiçbir ülkeye karşı yapılmayacağını vurguladığı olası anlaşma için "daha fazla işbirliğine yönelik beklentilerin ana hatlarını çizecek ve ülkelerimiz arasında son yıllarda uluslararası politika alanında, ekonomi alanında yaşananlar dikkate alınarak imzalanacak, tabii ki güvenlik konuları da hesaba katılacak" dedi.
AL VER DÜNYASI
Putin'in heyetinde Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da yer alacak.
İki tarafın birbirinden talepleriyle ilgili rivayet muhtelif. Siyaset bilimci ve Putin'in müttefiki Sergey Markov, Moskova'nın muhtemelen cephane, inşaat işçileri ve hatta cepheye göndermek için gönüllüler aradığını, buna karşılık Pyongyang'ın Rusya'dan ürün ve uzun menzilli füze programının ABD'yi menziline alması gibi askeri hedefler için teknolojik yardım alabileceğini iddia etti.
SAFLAR SIKLAŞIYOR
Batı medyası, Kuzey Kore'nin Rusya'ya top mermisi ve hatta füze vermesi karşılığı gıda ve yüksek füze teknolojisi aldığına dair istihbarat teşkilatlarından kaynaklanan iddialara sık sık yer veriyor. Pyongyang ile Moskova bu iddiaları defalarca yalanladı.
Her halükarda Rusya ile Kuzey Kore dünyada en çok yaptırım uygulanan iki ülke. Hatta şubat ayında Putin'in Kim'e (BM yaptırımlarını ihlal ederek) lüks bir Rus limuzini hediye etmesi, iki lider arasında temkinli ve iş odaklı da olsa gerçek bir dostluğun işareti olabilir. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Rusya, martta Kuzey Kore'ye BM yaptırımlarının uygulanmasını izleyen uzmanlar heyetinin yıllık yenilenmesini veto etti.Kim, yakın zamanda Putin'e gönderdiği bir mesajda Kuzey Kore'nin Rusya'nın "yenilmez silah arkadaşı" olduğunu söyledi.
'KİM'İN MEŞRUİYETİNE DESTEK'
Reuters'e konuşan Seul'deki Ewha Üniversitesi profesörü Leif-Eric Easley, Putin-Kim zirvesi için "Kuzey Kore'nin ABD önderliğindeki uluslararası düzene karşı duran ülkeler arasındaki statüsünü yükseltirken, Kim'in ülke içindeki meşruiyetinin desteklenmesine de yardımcı oluyor" değerlendirmesini yaptı.
BBC: PUTİN İÇİN BATI'YI NE KADAR RAHATSIZ EDERSE O KADAR İYİ
BBC'ye göre Asya'dan, Latin Amerika ve Afrika'ya dek ABD liderliğinde tek kutuplu dünya düzeninin dayatmalarından kaçan herkese kollarını açan, Batı yaptırımlarından en mustarip ülkelerden biri olan Zimbabve'nin liderini ağırladığı St. Petersburg Ekonomik Forumu'nda çok kutuplu yeni dünya düzeni konuşması yapan, SİHA aldığı İran'la ilişkileri daha da yakınlaştıran Putin, Rusya'yı diplomatik ve ekonomik olarak destekleyen bir cephe oluştururken "Batı'yı ne kadar rahatsız ederse o kadar iyi" şiarıyla hareket ediyor.
BİDEN YÖNETİMİ HOMURDANIYOR
Nitekim yarınki ziyaretin doğrulanmasının ardından, ABD yönetimi, "Rusya ile Kuzey Kore arasında derinleşen ilişkilerden duyduğu endişeyi" dile getirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ziyaretin "Putin'in seçim sonrası sempati toplama atağının bir parçası" gibi göründüğünü söyledi. (BBC, Reuters, Dış Haberler)