Kuzey Suriyeliler ortak yönetimi tartışıyor
Tabka'da başlayan Demokratik Suriye Meclisi 3. Kongresi sonrasında QSD kontrolündeki bölgeleri koordine edecek yeni bir yönetim oluşturulması hedefleniyor.
Kuzey Suriye’nin askeri gücü Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) siyasi örgütü olan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) üçüncü kongresini gerçekleştiriyor. Geniş bir kesimin dikkatle izlediği kongreye delegelerin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden misafirler, Avrupa ile Mısır’dan gelen heyetler ile Kuzey Suriye Demokratik Yönetimi’nin temsilcileri katılıyor.
ANHA’da yer alan habere göre sabah saatlerinde Tabka kentinde başlayan kongrede, açılışı Tabka Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hamid Ferec gerçekleştirdi. Kongre açılış konuşmasının ardından MSD Eşbaşkanları İlham Ahmed ve Riyad Derar’ın konuşmalarıyla devam ediyor.
"YENİ YÖNETİM QSD SORUMLULUĞUNDAKİ TÜM ALANLARI KAPSAYACAK"
Demokratik Suriye Meclisi’nin Eşbaşkanı İlham Ahmed, kongre öncesinde Reuters haber ajansına konuştu. QSD kontrolündeki bölgeleri koordine edecek yeni bir yönetim oluşturmak istediklerini belirten Ahmed, "Yeni yönetimimiz QSD kontrolündeki tüm bölgeleri koordine edecek bir yönetim olacak… Böylece bütün bölgelerdeki ihtiyaçları ve hizmetleri güvence altına alabilecek" dedi. Söz konusu girişime dair tartışmaların henüz ilk aşamalarında olduğunu belirten Ahmed, yeni yönetimin QSD kontrolündeki tüm bölgeleri kapsayacağını söyledi. Ahmed, kongre sonrasında ortaya çıkacak tablonun güvenlik ve istikrarı temin etmek açısından yararlı olacağının altını çizdi.
MSD Eşbaşkanı İlham Ahmed, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yaptığı ‘ya müzakere ya savaş’ açıklamasının ardından müzakere yönünde bir adım atılmadığını da sözlerine ekledi. Ahmed, Esad’ın açıklamalarının ‘teoride kaldığı’ yorumunu yaptı.
MSD SURİYE’NİN GELECEĞİNE ÇÖZÜM ARIYOR
MSD, Demokratik Toplum Hareketi’nin (TEV-DEM) tüm Suriye’de demokratik bir koalisyon kurma çağrısı üzerine 9 Aralık 2015’te Suriye’den birçok bileşenin ve siyasi kesimin katılımıyla Tel Abyad’da (Gırî Sipî) gerçekleştirilen kongre sonrasında kuruldu. MSD’nin kuruluşu, kendilerini "Suriye Muhalefeti" olarak adlandıran grupların Riyad’da toplandığı bir döneme denk geldi. Suriye’de farklı kesimlerden birçok parti, kurum, bağımsız kişi mecliste yer aldı.
MSD, kuruluş döneminde yayınladığı kongre sonuç bildirgesinde akan kanı durdurmak ve halkın içinde bulunduğu karanlığı sona erdirmek için yola çıktıklarını açıklamış, Suriye’de demokratik bir sistem inşa edilmesi için mücadele edeceğini açıklamıştı. Aynı kongrede kabul edilen Toplumsal Sözleşme’ye göre ise Suriye’nin geleceği için demokratik, parlamenter, çok renkli ve ademi merkeziyetçi bir sistem inşasının esas alınacağı bilgisine yer verilmişti.. Ayrıca kadın özgürlüğü, tüm özgürlüklerin teminatı olarak benimsenmiş; gençlik ise toplumun dinamik gücü olarak tanımlanmıştı.
MSD kuruluşundan bu yana geçen iki yıl içerisinde yurt içinde ve dışında çok sayıda toplantı gerçekleştirdi. Suriye’de ise ağırlıkla barışçıl çözümü hedefleyen sivil meclislerinin kurulmasına öncülük etti. MSD’nin kuruluşuna öncülük ettiği Rakka Sivil Meclisi, Tabka Sivil Meclisi ve Minbic Demokratik Sivil Yönetimi bu oluşumların geliyor. MSD toplum yaşamının düzene girmesi için sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok hizmet alanında da çalışma yürüttü. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)