Libya'da çatışma: 13 kişi öldü; İçişleri Bakanı görevden alındı
Libya'nın başkenti Trablus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'ne yakın silahlı iki grup arasında çatışma çıktı. En az 13 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Mazin'i görevden alındı.
Libya'nın başkenti Trablus'un Firnac ve Zaviye ed-Dehmani bölgelerinde, ülkenin batısında faaliyet gösteren iki silahlı grup arasında çatışma çıktı. Libya Sağlık Bakanlığı'na göre, dün gece ve bugün yaşanan çatışmalar ile Ayn Zara bölgesine düşen roket nedeniyle 3'ü sivil 13 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.
Çatışmalar sırasında 2020 yılından bu yana "ilk kez" roket düşen Ayn Zara bölgesinde 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı kaydedildi. Yerel kaynaklar ölenler arasında bir çocuğun da bulunduğunu belirtiyor.
Çatışmaların Ulusal Birlik Hükümeti'ne yakın "Rada" ile "Başkanlık Muhafızları" arasında yaşandığı aktarıldı.
HAVALİMANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU
Libya merkezli Raid Haber Ağı'na göre, çatışmalar nedeniyle başkentteki Uluslararası Mitiga Havalimanı uçuşlara kapatıldı. Trablus'a gelen uçaklar başkentin 200 kilometre doğusundaki Misrata Havalimanı'na yönlendirildi.
Haziran ayında da Trablus merkezli "Navasi Tugayı" ile "İstikrar Destek Birimi" arasında, başkentin Suk Sulesa bölgesinde çatışma çıkmış, olaylar kentte paniğe ve hasara neden olmuştu.
İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVDEN ALINDI
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, başkent Trablus'taki çatışmaların ardından İçişleri Bakanı Halid Mazin'i görevden aldı.
Trablus merkezli February televizyon kanalının haberine göre, Dibeybe geçici olarak Yerel Yönetimler Bakanı Bedriddin ed-Tumi'yi İçişleri Bakanlığına atadı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN İTİDAL ÇAĞRISI
Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL), başkent Trablus'taki çatışmalara ilişkin tüm taraflara "azami itidal" çağrısında bulundu.
UNSMIL, Trablus'un Firnac ve Zaviye ed-Dehmani bölgelerinde, ülkenin batısında faaliyet gösteren iki silahlı grup arasında çıkan çatışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Libyalı tüm taraflara "sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için ulusal ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları" çağrısında bulunulan açıklamada, çatışmalar sonucunda sivillerin öldüğüne dair raporlar alındığı ve sivillerin hayatını tehlikeye atacak herhangi bir eylemin kabul edilemez olduğu vurguladı.
Açıklamada ayrıca yaşanan gelişmelerden derin endişe duyulduğu ifade edilirken, tüm taraflara "azami itidal ve aklıselimle davranmaları, ülkenin kırılgan yapıdaki istikrarını korumak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları" çağrısında bulunuldu.