Lübnan'da elektrik üretimi durdu, dağıtım şirketi 'vatandaşlara hizmet veremeyeceğiz' dedi

Lübnan'da ekonomik kriz nedeniyle hükümetin yakıta yapılan desteği kesmesinin ardından ülkedeki iki santralde üretim durdu. Elektrik Kurumu, 'vatandaşlara elektrik hizmeti veremeyeceğiz' açıklaması yaptı.

Lübnan'da elektrik üretimi durdu, dağıtım şirketi 'vatandaşlara hizmet veremeyeceğiz' dedi

Artı Gerçek - Lübnan'da bütçe kesintisi nedeniyle "Deyr Ammar ve Ez-Zahrani"de bulunan elektrik santrallerindeki üretimin durması ülkedeki kamu sektörünü tehdit ediyor. Ülkedeki tek havalimanına jeneratörlerle elektrik sağlanırken, halk günde ancak 4 saat elektrik hizmeti alabiliyor.

BAKANDAN HAVALİMANI VE DENİZ LİMANINA KESİNTİSİZ ELEKTRİK SAĞLANMASI ÇAĞRISI

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye, Lübnan Elektrik Kurumu'nun dün her iki santralde de üretimin durduğu ve vatandaşlara elektrik hizmeti verilemeyeceğini belirtmesi üzerine bugün yazılı bir açıklama yayımladı. Hamiyye, hangi şartlarda olursa olsun ülke için önemli ve kırmızı çizgi konumundaki Beyrut Uluslararası Havalimanı ve Beyrut Deniz Limanı'na kesintisiz bir şekilde elektrik temin edilmesi çağrısında bulundu.

BEYRUT HAVALİMANI MÜDÜRÜ: BU DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Bakan, her iki limanda da jeneratörlerle geçici olarak durumun idare edilmeye çalışıldığını ancak bunun kalıcı bir çözüm olmadığını vurguladı. Elektrik kesintisinin başlamasının ardından ülkedeki tek havalimanı olan Beyrut Uluslararası Havalimanı Müdürü Fadi Hasan da, "Dört büyük jeneratör ile 24 saat boyunca havalimanını açık tutmaya çalıştıklarını" dile getirdi. Hasan, "Bu durumun sürdürülebilir olmadığını" da ekledi. Hasan, "Dünyada hiçbir havalimanı 24 saat boyunca sadece jeneratör ile çalışmıyor" ifadelerini kullandı.

SU DAĞITIM İSTASYONLARI DA DURDU, HALKA TASARRUF ÇAĞRISI YAPILDI

Kesintinin vurduğu diğer bir kamu sektörü de Su Dairesi oldu. Lübnan Güney Su Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kuyu, su pompalama istasyonları ve dağıtım merkezlerinin elektrik kesintisinden doğrudan etkileneceği belirtildi. Açıklamada, vatandaşlara "elektrik kesintisi düzelene kadar suyun idareli bir şekilde kullanılması" çağrısı yapıldı.

HALK ÇOK YÜKSEK MALİYETİ OLAN ÖZEL JENERATÖRLERE YÖNELDİ

Lübnan Merkez Bankası'nın, 2019'da patlak veren ekonomik kriz ve döviz rezervlerinin erimesi nedeniyle yakıta yapılan devlet desteğini çekmesi üzerine elektrik santrallerinde üretim durmuştu. Ülkenin normal şatlarda günlük elektrik ihtiyacı yaklaşık 3 bin 200 megavat iken söz konusu krizler nedeniyle bu üretim bir süredir 500 megavata kadar geriledi. Deyr Ammar ve Ez-Zahrani'deki santralde günlük ortalama sadece 4 saat elektrik üretilirken, Lübnanlılar geri kalan 20 saatlik elektriği ise ancak özel jeneratörlerden çok yüksek maliyetle temin edebiliyor. (DIŞ HABERLER)