Lübnan Merkez Bankası Başkanı'ndan 'sermaye kontrolü' sinyali: Mali krizden çıkış için son şans

Lübnan Merkez Bankası Başkanı'ndan 'sermaye kontrolü' sinyali: Mali krizden çıkış için son şans
Mali kriz ve siyasi belirsizliğin pençesindeki Lübnan'da Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Wassim Mansuri para politikalarına ilişkin önemli değişim sinyalleri verdi. Mansuri, altı ay içinde 'sermaye kontrolü yasasının' çıkarılması çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin 30 yıldır oturduğu koltuğu yolsuzluk suçlamaları nedeniyle bırakmasının ardından Baş Yardımcısı Wassim Mansuri geçici başkan olarak görevi devraldığını açıkladı. Mali kriz ve siyasi belirsizliğin pençesindeki ülkede bir yılı aşkın süredir cumhurbaşkanı seçilemezken tam yetkili bir kabine de kurulamıyor. Görevi devralmasına saatler kala yaptığı konuşmada Mansuri, ülkede yıllardır süren para politikalarına ilişkin önemli değişim sinyalleri verdi.

'MERKEZ BANKASI HÜKÜMETİ FİNANSE ETMEYİ KADEMELİ OLARAK DURDURACAK'

Ülkesinin mali krizden çıkması için son şansı olduğunu dile getiren Wassim Mansuri, altı ay içinde 'sermaye kontrolü ve mali yeniden yapılanma yasası' çıkarılması çağrısı yaptı ve Banka'nın hükümeti finanse etmeyi kademeli olarak durduracağını söyledi. Ülkede uzun zamandır tartışma konusu olan ve 'Sayrafa' olarak bilinen tartışmalı elektronik döviz platformunun da kademeli olarak kaldırılacağını açıklayan Merkez Bankası Başkanı, hükümete sağlanacak her tür kredinin geçici olması gerektiğini savundu.

'DALGALI KURA GEÇİLMESİ GEREKİYOR'

Sayrafa, Merkez Bankası'nın piyasaya ucuz fiyattan dolar satarak bankalara, ithalatçılara ve zengin iş insanlarına arbitraj geliri sağlamak için kullanılıyordu. Hükümete verilecek kredilerin 'geri ödeme kapasitesine' bağlı olacağını dile getiren Mansuri, Lübnan Lirası üzerindeki sabit kur rejiminin de sonlandırılması gerektiğini ekledi.

LÜBNAN MECLİSİ YAPILAN 12 OTURUMA RAĞMEN CUMHURBAŞKANI SEÇEMEDİ

Wassim Mansuri, ülkenin mali sistemini 70 milyar dolardan fazla bir açıkla devraldı. Derin bir krizin pençesindeki ülkede, Merkez Bankası'na bahsedilen reformlar için kimin destek sunacağı belirsizliğini koruyor. Lübnan'da son olarak Mayıs 2022'de milletvekili seçimleri yapılmıştı. Normal şartlarda seçimden sonra yeni bir hükümetin kurulması gerekiyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresinin 31 Ekim 2022'de sona ermesi nedeniyle bu süreç tıkandı. Lübnan Meclisi'nde bugüne kadar düzenlenen 12 oturumda yeni bir cumhurbaşkanı seçilemedi. Dolayısıyla ülkede yeni bir hükümet de kurulamadı. Kişisel birikimlerinin buharlaşmasına öfke duyan halk ise zaman zaman eylemler düzenlemeye devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar