Maduro'dan Kurucu Meclis'e tam yetki
Kurucu Meclis'in açılışında konuşan Maduro "Kurucu İktidar bu şiddetli çalkantının ortasında doğdu ve ondan başka bir çaremiz yoktu" dedi
DÜNYA - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro muhalefetin karşı çıktığı Kurucu Meclisin yetkilerini tanıdı.
Devlet Başkanı Maduro, Kurucu Meclisteki ilk konuşmasına görevini "barışa ve refaha doğru giden yolu doğruluk ve adalet ile açmak" olarak tanımladığı meclisin diyalog, barış, egemenlik, saygı, hoşgörü ve ulusal birlik getireceğini söyleyerek başladı. Ülkede aylardır devam eden şiddet olaylarına da değinen Maduro, "Aylardır sert saldırılar altında yaşıyoruz. 120 gündür süren şiddet, yakılan insanlar neye hizmet etti? 100'den fazla kişinin ölmesi neye hizmet etti. Kurucu İktidar bu şiddetli çalkantının ortasında doğdu ve ondan başka bir çaremiz yoktu." diye konuştu.
İLGİLİ HABER: VENEZUELA'DA KURUCU MECLİS ÜYELERİ YEMİN ETTİ
ABD’YE MESAJ
Maduro, Venezuela’ya karşı ekonomik yaptırım uygulayan ABD yönetimine de bir mesaj gönderdi: "Venezuela'yı küçümsemeyin. Venezuela'ya emir verirken dikkatli olun. Burada problem Maduro değil. Bu yetki isteyen bir adam değil, bir halk var" dedi. ABD Devlet Başkanı Donald Trump'tan ilişkilerin normalleştirilmesini ve Venezuela'ya saygı duymalarını isteyen Maduro, Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza'yı da bir sonraki BM Genel Kurulu sırasında Trump ile bir görüşme organize etmesi için görevlendirdi. Maduro, ABD’nin Venezuelalı yetkililer hakkındaki yaptırım kararının da hiç bir hukuki dayanağı olmadığını söyleyerek Kurucu Meclis Başkanı Delcy Rodríguez’den bu konuda adaletin sağlanmasını istedi.
ABD SERT YAPTIRIMLAR UYGULUYOR
ABD, Maduro'yu 'diktatör' olarak tanımlayarak ABD vatandaşlarının ve ABD’li şirketlerin Maduro'yla ticari ilişki kurması yasaklamış ve bakan düzeyindeki pek çok Venezuelalı yetkilinin ABD’deki malvarlıkları dondurulmuştu.
MUHALEFET YİNE SOKAKTA
Sağ muhalefet ise cumartesi günü için başkan Maduro’ya eylem çağrısı yaptı. Ulusal Meclis milletvekillerinden Freddy Guevara "Tekrar ayağa kalkıp sokağa çıkma zamanı" dedi. Muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclisin yetkilerini elinden alacağı ve bunu da demokrasiye aykırı olduğu gerekçesiyle Kurucu Meclise karşı çıkıyor. Kurucu Meclis kararı, 1 Mayıs’ta Bolivarcı anayasanın "devleti dönüştürmek" amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347. maddesine dayanarak alınmıştı. Venezuela anayasasına göre ülkede Kurucu Meclis’in üzerinde bir güç bulunmuyor. Muhalefetin çağrısıyla Nisan başından beri süren şiddet gösterilerinde en az 120 kişi yaşamını yitirmişti. (DHA)