Mısır, Akdeniz'deki en güzel tatil beldesini 22 milyar dolara Emirlikler'e sattı: 'Alan BAE'li iş adamı İsrail'in sağ kolu'

Mısır, Akdeniz'deki en güzel tatil beldesini 22 milyar dolara Emirlikler'e sattı: 'Alan BAE'li iş adamı İsrail'in sağ kolu'
Ekonomik kriz ve döviz darboğazındaki Mısır'ın Akdeniz'deki en güzel kıyı bölgesini 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne sattığı doğrulandı. Büyük tepki çeken anlaşmaya, satın alan işadamının 'İsrail adına hareket ettiği' iddiası tuz biber ekti.

Artı Gerçek - Haftalarca süren spekülasyonların ardından Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki en güzel kasabasını Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattığına dair söylentiler doğrulandı.

Mısır devletinin Yatırım ve Serbest Bölgeler Genel İdaresi Başkanı Hüsam Heyba, CNBC Arabistan kanalına verdiği demeçte, Ras el-Hikma'yı kalkındırma projesinin 22 milyar dolara mal olacağının tahmin edildiğini söyledi.

"Birkaç konsorsiyumdan teklif aldık ve projeyi uygulamak için Emirlik konsorsiyumlarından biri seçildi" bilgisini veren Heyba, "BAE konsorsiyumu projenin finansmanından, geliştirilmesinden ve yönetilmesinden sorumlu olacak" dedi.

"Pazarlıkları tamamladık ve sözleşme imzalamaya hazırlanıyoruz" diye devam eden Mısırlı yetkili, projenin uygulanmasına yerli ve yabancı firmaların katılacağını söyledi. Projeye ilk yatırımların 22 milyar doları aşabileceğini ve tek seferde ödenmeyeceğini sözlerine ekledi.

IMF'YE MUHTAÇ OLUNCA

Middle East Eye sitesi, daha önce anlaşmaya dair haberlerin, hem ülkenin ekonomik sıkıntılarına çözüm olduğu propagandasına hem de döviz uğruna kuzeydeki en güzel kıyı bölgesinin satılmasına yönelik eleştirilere yol açtığını aktardı.

Nüfusu 109 milyonu geçen Mısır, rekor enflasyon ve döviz kıtlığı eşliğinde ciddi bir ekonomik krizle boğuşuyor. Resmi rakamlara göre ağustos ayında Mısır'da yıllık enflasyonun yüzde 40'a çıkması, pek çok Mısırlıyı yoksulluk sınırının yakınına veya altına düşürdü. Mevcut krizden önce zaten nüfusun yarısından fazlası, yoksulluk sınırının altında veya yakınındaydı. Mısır'ın ulusal para birimi geçen yıl karaborsada ABD doları karşısında yarıdan fazla değer kaybetti.

Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, aralık ayında üçüncü dönem için yeniden seçildi. Sisi'nin neredeyse 10 yıllık başkanlığı boyunca dış borç dört katına çıkarak 164 milyar dolara ulaştı. Son olarak Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bir heyet, 10 milyar dolara ulaşabilecek potansiyel kurtarma paketine ilişkin görüşmeler için Mısır'a iki haftalık ziyaret gerçekleştirdi. IMF çıkarmasını, karaborsa oranlarına uyacak şekilde dövizin devalüasyonunun takip etmesi bekleniyor.

'DÖVİZ KURU KRİZİNİ SONA ERDİRECEK'

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayid en Nahyan ile sık sık görüşen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, Ras el-Hikma bölgesini, 2050 yılına kadar tamamlanması planlanan kuzeybatı kıyısına yönelik kentsel gelişim projesine dahil etmişti.

Sisi yönetimi yanlısı Mısırlı talk şov sunucusu Ahmed Musa, geçen hafta X'teki paylaşımında, anlaşmanın Ras el-Hikma'da "döviz kuru krizini sona erdirecek" yatırımlara olanak sağlayacağını söyledi.

'BABASINDAN MI MİRAS MI KALMIŞ?'

Ancak Mısırlı muhalefet figürleri BAE'ye satışı kınadı. Sisi'yi eleştiren eski güvenlik yetkilisi Hişam Sabri, Ras el-Hikma'yı "yeryüzündeki cennet" olarak niteledi. Sabri, X'teki paylaşımında, “Cidden Sisi’nin felaketlerine ayak uyduramıyorum. Saatte 250 kaza yapma hızıyla gidiyor" dedi.

Aktör ve film yapımcısı Amr Waked, "Sözde Abdülfettah el-Sisi'ye Ras el-Hikme'yi satma hakkını kim verdi? Yani annesinin mi, babasının mı mirasıydı" tepkisini gösterdi.

Bir diğer Sisi tenkitçisi Memduh Hamza, projenin yabancılar yerine dolar ile ödeme yapabilen Mısırlı şirketlere verilmesi gerektiğini savundu. Hamza, "Bu durumda getiriler ülke içinde kalır. Yabancı bir müteahhit, arsa fiyatının kat kat fazlası olan kârı, döviz cinsinden ülke dışına aktarır" dedi.

ASIL ALICI İSRAİL Mİ?

Üstüne üstlük ABD merkezli Arap haber sitesi Vatan (watanserb), Mısır'ın kuzey sahilindeki, özellikle Ras el-Hikma'daki büyük tatil yerlerini satın alma anlaşmasına dahil olan BAE tarafının Emirlik iş adamı Muhammed Abar olduğunu duyurdu. Bunun anlaşmayı daha da tartışmalı hale getirdiğini yazan Vatan, "Abar'ın İsrail işgalinin bölgedeki en büyük ticari ortağı ve Tel Aviv'in büyük bir destekçisi olarak bilindiğine" dikkat çekti.

"Bu durum bazılarının İsrail'in bu anlaşmaya dahil olduğu, vekili Muhammed Abar aracılığıyla Ras el-Hikma'nın gerçek alıcısı olabileceği spekülasyonlarına yol açtı" diyen Vatan, "Bazıları Abar'ı İsrail işgalinin Ortadoğu'daki yüzü olarak tanımlıyor" vurgusu yaptı.

'İSRAİL'LE NORMALLEŞME YANLISI, GAZZE SAVAŞI'NA DESTEK'

Haberde X'teki bir kullanıcının "Emirlik iş adamı Muhammed Abar, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'nde gerçekleştirilen El Aksa Tufanı operasyonunun ardından Siyonist yerleşimcilere 100 milyon dolar bağışladı" iddiasına da yer verildi. "Emirlik'in gölge adamı” ve "İsrail'in kolu" diye nitelenen Abar'ın e-ticaret yaptığı “Americana” ve “Noon” şirketleri ile diğer şirketlerinin, Gazze'deki savaşta İsrail işgaline verdiği destek nedeniyle boykot kampanyasına uğradığı ve ciddi kayıplar yaşadığı aktarıldı. Abar'ın 2019 yılında Bahreyn Ekonomi Çalıştayı'nda düzenlenen İsrail'le normalleşme konferanslarının oturum aralarında ABD yönetiminin “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı İbrahim Anlaşmaları'nın ekonomik önemi hakkında konuştuğu hatırlatıldı.

BAE'NİN VERDİĞİ GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ ZARAR

Mısır'da daha önce de Sidi Abd el-Rahman'da BAE tarafından yürütülen bir projenin plajlara geri döndürülemez zarar verdiği raporları eşliğinde kuzey kıyısındaki Emirlik yatırımları galeyana neden olmuştu.

ALACAKLILAR MISIR'IN KAPISINDA

Ancak Mısır'ın toplam döviz rezervleri 35 milyar dolar seviyesindeyken 2024 yılında alacaklılara 30 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Mısır Merkez Bankası'na göre kısa vadeli borçların döviz rezervlerine oranı 2022'de yüzde 80'i geçerek 2021'in iki katı oldu. Yaklaşan devalüasyon ve sonrasında enflasyona ilişkin spekülasyonların ortasında, Sisi bu hafta asgari ücrete yüzde 50 zam açıklaması yaptı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar