NATO Genel Sekreteri: Bırakın, Ukrayna Batı silahlarıyla Rusya'nın içini vursun

NATO Genel Sekreteri: Bırakın, Ukrayna Batı silahlarıyla Rusya'nın içini vursun
Stoltenberg, ABD liderliğindeki askeri ittifaka üye ülkelerin, tedarik ettikleri uzun menzilli silahlarla Ukrayna'nın Rusya topraklarının daha derinlerine saldırılar düzenlemesine izin vermeleri gerektiğini savundu.

Artı Gerçek - The Economist'e röportaj veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmalarının gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı geldi" dedi.

"Özellikle de sınıra yakın Harkov'da yoğun çatışmalar sürerken, Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, onların kendilerini savunmasını çok zorlaştırıyor" diye devam eden Stoltenberg, bununla birlikte bazı NATO üyelerinin, silahlarının Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmak için kullanılması konusundaki kısıtlamaları zaten kaldırdığını belirtti.

'JEOPOLİTİK İĞNEYİ DELİKTEN GEÇİREBİLİRİZ'

Bununla ilgili en büyük engel olarak ABD'yi görüp görmediği sorulduğunda, NATO Genel Sekreteri, "Sanırım şu anda gördüklerimiz, özellikle Rusya ile Ukrayna sınırında çatışmalar devam ettiği için, bu kısıtlamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor" yanıtını verdi.

NATO üyelerinin çatışmanın doğrudan tarafı olmadan Ukrayna'nın savunmasını destekleyerek jeopolitik iğneyi delikten geçirebileceklerine inandığını söyleyen Stoltenberg, şu mesajları verdi:

"Ukrayna'ya NATO kara birlikleri gönderme gibi bir niyetimiz yok, çünkü amacımız iki katmanlı: Ukrayna'yı yapmakta olduğumuz gibi desteklemek, ama aynı zamanda bunun Rusya ile Avrupa'daki NATO arasında tam teşekküllü bir savaşa dönüşmesini önlemek."

"Ukrayna'ya eğitim, silah ve mühimmat veriyoruz, ancak Ukrayna'nın üzerinde veya içindeki muharebe operasyonlarına NATO topraklarından doğrudan müdahil olmayacağız. Yani bu farklı bir şey."

Doğu Avrupa'daki NATO hava savunma sistemlerini kullanarak Ukrayna üzerinde Rus füzelerinin düşürülmesine izin verilmesi fikrini reddeden Genel Sekreter, "Çatışmanın tarafı olmayacağız" dedi.

'RUSYA’YA NE PAHASINA OLURSA OLSUN ZARAR VERME ARZUSU'

Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram'da şu paylaşımı yaptı:

"Stoltenberg, NATO ülkelerine Kiev rejiminin Rusya genelindeki hedeflere yönelik saldırılarıyla ilgili kısıtlamaları kaldırma çağrısında bulundu. İsviçre’deki sözde 'barış konferansına' davet edilen herkesin bunu bilmesinde fayda var."

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Kırım milletvekili Mihail Şermet de NATO Genel Sekreteri'nin Avrupa’yı barut fıçısına çevirmek için her şeyi yaptığını söyledi. Şermet, “Batı ülkelerinin nüfusu için felaketle sonuçlanma olasılığını düşünmeksizin savaş çılgınlığı ve Rusya’ya ne pahasına olursa olsun zarar verme arzusu tarafından dikte ediliyor" dedi.

'ABD SİLAHLARININ KULLANIMINA KISITLAMA SÖYLEMİ YANILTICI'

,Aynı zamanda Moskova, ABD mühimmatının kullanımına kısıtlama getirildiği söyleminin yanıltıcı olduğu ve Batı'nın çatışmanın parçası olmadığı yanılsamasını sürdürmek için tasarlandığı görüşünde. Dün gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 300 km menzilli Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) gibi ABD silahlarının, sivil hedeflere yönelik saldırılar dahil olmak üzere Rusya içindeki saldırılarda zaten kullanıldığını söyledi. "Amerikan ve diğer Batı silahlarının, başta sivil altyapı ve yerleşim alanları olmak üzere Rusya topraklarındaki hedefleri vurduğu gerçeğinden yola çıkıyoruz" diyen Lavrov, daha önce Ukrayna'ya silah tedariki içeren her türlü kargonun Rusya için meşru hedef haline geleceğini belirtmişti.

BRİTANYA BU AYIN BAŞLARINDA İZİN VERDİĞİNİ AÇIKLADI

NATO Genel Sekreteri'nin röportajı, Batılı liderlerin Rusya topraklarına yönelik saldırılar konusunda giderek daha cüretkar açıklamalar yaptığı dönemde geldi. Bu ayın başlarında The Economist'e röportaj veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya asker gönderip çatışmaya doğrudan müdahil olma niyetine dair açıklamasını yineledi. Aynı gün Kiev'i ziyaret eden Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Ukrayna'nın Britanya'nın verdiği silahları Rusya'nın içlerini vurmak için kullanabileceğini söyledi. Öncesinde Londra, Storm Shadow gibi uzun menzilli füzelerinin sadece Ukrayna'nın Kırım dahil kendi egemen toprağı kabul ettiği, ama Rusya'nın kontrolüne geçen yerlerde kullanmasına izin veriyordu.

NYT: BEYAZ SARAY'DA KISITLAMALARA İLİŞKİN GÖRÜŞ DEĞİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, savaşın ilk günlerinde Ukrayna'ya uzun menzilli silah göndermekten geri durup daha geniş çaplı çatışmayı tetiklemekten kaçındığını söyledi. Daha sonra gelişmiş silahlara onay, Rusya topraklarına saldırı yasağı dahil bazı şartlarla birlikte geldi. Ancak önceki gün The New York Times, Rusya kuvvetleri savaş alanında kazanımlar elde ettikçe bu kısıtlamalara ilişkin görüşlerin değiştiğini yazdı.

'BLİNKEN BASKI YAPIYOR'

Haberlere göre bu ayın başlarında Ukrayna'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dönüşte Biden yönetimine Ukrayna kuvvetlerinin uygun gördüğü şekilde Amerikan silahlarını kullanmasına izin verilmesi yönünde baskı yapmaya başladı. ABD Kongresi'nin bazı üyeleri de bu hafta başında Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Ukraynalılara istedikleri izinleri vermesi konusunda baskı yapan mektup gönderdi. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar