NATO'da Stoltenberg'den sonra Rutte dönemi kesinleşti
Müttefikler, Jens Stoltenberg'den sonraki NATO Genel Sekreteri olarak Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi açıkladı. Rutte'nin göreve gelmesi, tek rakibi Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in geçen hafta havlu atmasının ardından, formaliteye dönüşmüştü.
Artı Gerçek - Türkiye'nin ardından Macaristan'ın da kabul etmesi ve tek rakibi Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in çekilmesinin ardından, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, yeni NATO Genel Sekreteri atandı.
Rusya-Ukrayna savaşına daha fazla müdahil olan, Çin'le gerilimi tırmandıran NATO'nun kasımdaki ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanması halinde akıbetinin belirsiz olduğu dönemde, Kuzey Atlantik İttifakı'nın vitrin ve sözcülük işlerini Rutte yürütecek.
RUTTE: NATO, KOLEKTİF GÜVENLİĞİMİZİN TEMEL TAŞI KALACAK
Hollanda Başbakanı, X'teki paylaşımında, görevi "büyük bir şevkle" üstlenmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyleyerek "İttifak kolektif güvenliğimizin temel taşıdır ve öyle kalacaktır. Bu örgüte liderlik etmek hafife almadığım bir sorumluluktur" dedi.
10 YILLIK STOLTENBERG DÖNEMİ EKİMDE KAPANIYOR
Eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, sürekli görev süresi uzatıldığından 10 yıldır NATO Genel Sekreterliği yapıyor. Görevi 1 Ekim'de Stoltenberg'den devralacak Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023'te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.
Geçen yıl göreve ilgisini açıkladıktan sonra aralarında ABD, Britanya, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu ittifakın kilit üyelerinden erken destek alan Rutte, son olarak Türkiye ve Macaristan'ı da ikna etti.
EN UZUN SÜRE GÖREV YAPAN HOLLANDA BAŞBAKANI
NATO kararları konsensüsle alındığından, yaklaşık 14 yıl başbakanlık yaptıktan sonra Hollanda siyasetinden çekilen Rutte, ancak 32 ittifak üyesinin tamamının destek vermesiyle onaylanabildi.
RUSYA'NIN SAVAŞ ALANINDA YENİLMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNANLARDAN
Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sert dille eleştiren, Ukrayna'nın sadık destekçisi olan, Moskova'nın savaş alanında yenilmesinin Avrupa'da barışı güvence altına almak için hayati önem taşıdığını savunan Rutte'nin halefi olmasından memnuniyet açıkladı:
"Mark gerçek bir transatlantikçi, güçlü bir lider ve fikir birliği oluşturucudur. NATO'yu emin ellere bıraktığımı biliyorum."
YOKSA PUTİN'İN UKRAYNA'DA DURMAYACAĞI GÖRÜŞÜNDE
Rutte, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya girmesinden 7 ay sonra, Eylül 2022'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitabında şu vurguyu yapmıştı:
"Biz onu (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) şimdi durdurmazsak Ukrayna'da durmayacak. Bu savaş Ukrayna'nın kendisinden daha büyük. Bu, uluslararası hukukun üstünlüğünü korumakla ilgili."
'ZELENSKİY MİSYON ADAMI, PUTİN GÜÇLÜ BİR ADAM DEĞİL'
Nisanda Reuters'e verdiği röportajda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i "Başından beri belliydi; bu, misyonu olan bir adam... Ukrayna'nın başarısının büyük ölçüde onun en başından beri aktardığı zihniyete bağlı olduğuna inanıyorum" diye öven Rutte, bir parlamento oturumunda Rusya Devlet Başkanı'ndan şöyle söz etti:
"Putin'i zihinsel olarak abartmayın. Adamla çok konuştum. O güçlü bir adam değil."
NATO GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN MÜKEMMEL SİCİL
Hollanda'nın savunma harcamalarını NATO üyelerinden talep edilen GSYİH'nın yüzde 2'si eşiğinin üzerine çıkaran, Hollanda ordusuna büyük yatırımlar yapan, Kiev'e F-16 savaş uçakları, toplar, insansız hava araçları ve mühimmat sağlayan Rutte, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderme- Ukraynalı pilotları eğitme koalisyonuna eşbaşkanlık etti ve Hollanda seçiminin galibi aşırı sağcı lider Geert Wilders'in eleştirilerine rağmen Ukrayna ile 10 yıllık güvenlik anlaşması imzalayıp tam destek taahhüt etti.
PORSELEN DÜKKANINDAKİ FİL: TRUMP ETKENİ
Müttefikler Ukrayna'ya desteği artırırken NATO-Rusya savaşının çıkmasına mahal vermemek gibi bir meydan okumayla karşılaşacak Rutte, kasımda ABD başkanlık seçimini Trump'ın kazanması halinde ittifakı birarada tutma sorunuyla da yüzleşecek. NATO şüpheciliğiyle meşhur 45. ABD Başkanı, Washington'ın, saldırıya uğramaları halinde ittifakın diğer üyelerinin yardımına koşup koşmayacağı konusunda soru işaretlerini gündeme getirmişti. Ancak Rutte, Trump ile ilişkilerde AB'deki en başarılı isimlerden biri olarak görülüyor. (Reuters, AA, Dış Haberler)