NATO'dan Kabil Havalimanı açıklaması: Türkiye kilit rolde ama henüz karar yok

Zirvenin ardından deklarasyonu açıklayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 'Tüm tehditlere karşı savunma güçlendirilecek' dedi.

NATO'dan Kabil Havalimanı açıklaması: Türkiye kilit rolde ama henüz karar yok

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki 31. toplantısını bugün Belçika’nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargâhı'nda düzenlendi.

Zirvede gelecek 10 yılda NATO'nun izleyeceği yol haritasıolan "NATO 2030" adlı vizyon belgesi, ittifak kendini yeni döneme adapte ederken yapılması gerekenler, bu kapsamda Çin'in yükselişi, Rusya, "terörle mücadele", yükselen ve yıkıcı teknolojiler, siber tehditler ve saldırılar, iklim değişikliğinin güvenlik etkileri ele alındı.

Zirvenin ardından deklarasyonu açıklayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Tüm tehditlere karşı savunma güçlendirilecek" dedi.

Stoltenberg, "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık" diye konuştu.

Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın korunmasıyla ilgili Türkiye'nin kilit rolde olduğunu söyleyen Stoltenberg "Karar henüz verilmedi" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Bildirgesi'ni açıkladı. İşte Stoltenberg'in açıklamaları şöyle:

'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK TEDBİRLERİNE KATKILARIMIZI ARTIRDIK'

NATO Zirvesi Bildirisinden: Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz. Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir.

Rusya'ya Çekya ve Amerika Birleşik Devletleri'ni "dost olmayan ülkeler" olarak tanımlamasından vazgeçmeye çağırıyoruz.

Tüm müttefikiler taahhüt verdi. Salınımları azaltma konusunda. Net hedefler koyma konusunda da kararlar verdik.

'NATO, TÜM AVRUPA DEMOKRASİLERİNE AÇIKTIR'

Müttefikler, iklim değişikliğinin güvenliğine yönelik etkisini anlamak ve adapte etmek konularında NATO'nun öncü uluslararası örgüt olmasını amaçlıyor.

Hem ulusal bütçeleriyle hem NATO ortak fonuyla. Bu 7. yıl olacak. 260 milyondan fazla savunmaya para harcanacak.

NATO kapısı tüm Avrupa demokrasilerine açıktır.

Tüm bunlar şu anlama geliyor. Daha adil bir yük paylaşımı olacak. Birlikte daha fazla yatırım yapmalıyız NATO'ya.

Daha fazla kaynaklara ihtiyacımız olacak. Hem askeri, hem sivil hem de altyapı anlamında. Daha fazla ortak tatbikatlara fon bulabilmek için, alt yapı ve daha kapasite sağlayabilmek için ortaklara.

'ORJİNAL AMACIMIZ ASKERİ BÜTÇEYİ ARTTIRMAK'

Liderler ittifakımızı güçlü yapmak için karar aldı. Yeni operasyon bölgelerimizde uzay ve siber kararları aldık. Liderler yeni siber savunmasını kabul etti. Burada güçlü teknik altyapımız olması gerekiyor.

Ayrıca Afganistan meselesine de değindik. Burada hayatlarını kaybedenleri anıyoruz. Ve taktirimizi uzatıyoruz.

NATO liderleri tekrardan taahhütlerinin altını çizdi. Hem eğitim ve finansal kurumlarına yönelik. Gerekli fonların sağlanması için uluslararası havalimanının işlemesi için.

Tabii ki bu orjinal amacımız askeri bütçeyi güçlendirmekti. Bugünkü kararda 3 bütçemizi de güçlendirmek oldu. Sivil, altyapı ve askeri bütçemiz var. Şimdi bir karar aldık. 3'ünü birden artırmayı planlıyoruz. Böylece yeterince kaynaklara sahip olmak istiyoruz.

'TÜRKİYE KİLİT ROL OYNUYOR'

NATO ittifakı olarak nasıl sürekli bir uluslararası havalimanın işletilmesi için görüşüyoruz. Türkiye tabi ki kilit rol oynuyor. Burada tam nasıl yapacağız karar vermedik. Bu NATO için çok önemli. Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkımız arttı.

BİLDİRİDE ÇİN DETAYI

Bu meselelerde ortak çıkarları olduğu için irtibat halindeyiz. NATO çok büyük bir yol kat etti. İlk defa Çin'i bir bildiri de adını geçirdik. Bu 18 ay önceydi. Bundan önce herhangi bir ifadesi olmadı. Stratejik bir kavram olarak Çin tek kelime bile ifade edilmemişti. Tabi ki başka konulara da değindik. Tabi ki Çin rakibimiz değil. Ama zorluklara da değindik. Aslında çok kuvvetli bir duruşumuz var Çin'e karşı. Bu aslında kendi ülkelerimizle yaptığımız bir durum. Çin giderek siber alanda bize yaklaşıyor. Afrika'da Kuzey Kutbu'nda görüyoruz. Daha fazla dirayet daha fazla teknoloji ile hareket etmeliyiz.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

Brüksel'deki NATO zirvesindeki tüm gelişmeler Artı Gerçek'te:

18:07 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılacak görüşme saat 19.00'a ertelendi.

17:37 Erdoğan - Miçotakis görüşmesi başladı.

NATO'dan Kabil Havalimanı açıklaması: Türkiye kilit rolde ama henüz karar yok - Resim : 1

17:20 Reuters ajansı, bugün NATO Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleşecek Erdoğan-Biden görüşmesinden "önemli bir ilerleme beklenmediğini" aktardı.

Biden ile Erdoğan'ın, Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava sistemlerini alma kararı başta olmak üzere "sorunlu ikili ilişkileri ele alacağı" belirtildi. "Biden-Erdoğan görüşmesinden önemli bir ilerleme beklenmiyor" başlıklı analizde, "NATO'yu bölen anlaşmazlıkların çözüme bağlanacağına dair çok az umut var" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, selefi Donald Trump'a kıyasla Ermeni Soykırımı'nı tanıma kararı alan Biden'a "daha soğuk davrandığı" kaydedildi. Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın ifadelerine yer verilen yazıda, iki liderin görüşmesinde "insan haklarıyla ilgili konular da dahil olmak üzere, ikili ilişkilerdeki zorlukların konuşulacağı" aktarıldı.

17:00 İngiltere'de Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada Tayyip Erdoğan ile Boris Johnson'ın görüşmesinin içeriğine dair detaylar paylaşıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Başbakan (Boris Johnson) bugün Brüksel'deki NATO zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı, Coronavirus'le mücadeleyi ve ülkelerinin ilgili aşı tedariklerini tartıştı. Salgını yenmek için birlikte çalışmanın ve İngiltere ile Türkiye arasındaki seyahatin yeniden başlaması için çalışmanın önemi üzerinde anlaştılar.

Liderler, İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma da dahil olmak üzere bir dizi alanda derinleştirmek için çalışma konusunda anlaştılar.

Başbakan, Doğu Akdeniz'deki gerilimin azalmasını memnuniyetle karşıladı ve BM öncülüğündeki süreçle Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşmanın önemini vurguladı.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı ayrıca Suriye, Libya ve Afganistan da dahil olmak üzere bir dizi başka dış politika konusunu görüştü."

16:29 Reuters: NATO zirvesi sonrası bildirgede iklim krizini kontrol altına alma planı da yer alacak

15:02 Almanya: Merkel ile Erdoğan Türkiye - Avrupa Birliği ilişkilerini ve Kıbrıs sorununun çözümünü ele aldı.

15:00 Macron: Erdoğan ile görüşmemizde İslam konusunda bir netlik sağlandı.

14:57 Toplantının basına açık kısmı sona erdi.

NATO'dan Kabil Havalimanı açıklaması: Türkiye kilit rolde ama henüz karar yok - Resim : 2

14:56 Belçika Başbakanı Alexander De Croo: Covid-19 pandemisinde en kötünün geride kaldığını düşünüyoruz. Yeni ABD Başkanı Joe Biden'ı aramızda görmekten çok mutluyuz. Ortaklığın yeni dönemi için heyecan duyuyoruz.

14:55 NATO zirvesi başladı.

14:47 NATO zirvesinde aile fotoğrafı sosyal mesafe kuralıyla çekildi.

NATO'dan Kabil Havalimanı açıklaması: Türkiye kilit rolde ama henüz karar yok - Resim : 3

14:22 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO liderlerini resmi olarak karşılıyor.

14:03 Macron açıklamasında, "Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejilerini açıklamalarına olan ihtiyacı tekrarladım" dedi.

Macron Twitter'da paylaştığı mesajda "NATO zirvesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun bir baş başa görüşmem oldu. İlerlemek için açıklık, saygı ve sorumlulukların yerine getirilmesi gerek" diye konuştu.

13:42 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bir araya geldi. Erdoğan ve Merkel'in NATO zirvesi kapsamındaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşiyor.

13:33 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la bir araya geldi.

13:32 ABD Başkanı Joe Biden, zirve öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüştü. Biden NATO'nun 5. Maddesi'nin "kutsal bir yükümlülük" olduğunu söyledi. Biden NATO üyelerinin "ABD'nin orada olduğunu" bilmelerini istediğini ifade etti.

12:19 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görüşmesi başladı.

11:45 Liderler zirve için NATO Karargâhı'na gelmeye başladı.

10:31 Jens Stoltenberg: Çin'e de değineceğiz. Çin ile iklim değişikliği ve silahlanma kontrolü gibi konularda işbirliği yapma imkanımız var, ancak Çin'in askeri yapılanmaya ağırlığı son dönemde tehdit yaratıyor.

10:16 Jens Stoltenberg: NATO - Rusya ilişkileri Soğuk Savaş'tan beri en düşük seviyede. Bunun nedeni Rusya'nın agresif hareketleri.

10:15 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO Karargâhı'na geldi.

09:56 Liderler Türkiye saatiyle 11:30 itibarıyla NATO Karargâhı'na gelmeye başlayacak.

nato zirve Belçika brüksel canlı blog