Neoliberal dünyanın sabık şövalyesi: Silvio Berlusconi

Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları ve seks skandallarıyla gündemden düşmeyen eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi 86 yaşında öldü. Berlusconi, birçok davada yargılansa da yalnızca bir davadan hüküm giydi ve 'şövalye' unvanını kaybetti.

Neoliberal dünyanın sabık şövalyesi: Silvio Berlusconi

Artı Gerçek - İtalya Cumhuriyeti'nin doğuşundan bu yana 'en uzun süre iktidarda kalan isim' unvanını elinde bulunduran tartışmalı profili ve skandallarıyla ünlü Silvio Berlusconi 86 yaşında öldü. Defalarca 'İtalya'nın en zengin insanı' da seçilen medya patronu, aynı zamanda AC Milan futbol takımının eski başkanıydı.

ZAYIF EKONOMİK SİCİL VE YOLSUZLUKLA BELİRLENEN BİR SİYASA

Aralıklarla yaklaşık 10 yıl boyunca iktidarda kalan muhafazakâr siyasetçinin Başbakanlık koltuğunda oturduğu döneme sakil ve zevk düşkünü mizacı damga vurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi uluslararası siyasetin otokratik figürleriyle yakın dostluk geliştiren Berlusconi, 'son ana kadar' ilişkilerine sadık kaldı. Ukrayna savaşı nedeniyle uluslararası yaptırımlara maruz kalan Rusya Devlet Başkanı'ndan dostluğunu esirgemeyen Berlusconi'nin ülkesindeki 'Atlantikçi' imajı da son zamanlarında tartışılmaya açılmıştı.

Berlusconi'yi eleştiren pek çok kişi, üç defa başbakanlık koltuğuna oturan İtalyan siyasetçinin sahip olduğu siyasi gücü öncelikle kendi ticari çıkarlarını korumak için kullandığını dile getirdi. Berlusconi'nin iktidarındaki İtalya, zayıf ekonomik sicil, şeffaf olmayan bürokratik temaslar ve kontrolsüz bir yolsuzlukla işaretlendi.

'KOMÜNİSTLERİ ENGELLEMEK İÇİN SİYASETE GİRDİM'

2016'da 80'inci doğum günü nedeniyle İtalya'da yayımlanan Chi dergisine verdiği bir röportajda "Siyaset hiçbir zaman tutkum olmadı. Çok fazla zaman ve enerji kaybetmeme neden oldu" dedi ve ekledi:

"Siyasete girdiysem bu sadece komünistlerin iktidara gelmesini engellemek içindi."

Berlusconi, 2011'de reşit olmayan bir seks işçisiyle meşhur 'bunga bunga' partilerinden birinde seks yapmakla suçlandı ve 2015'de bir hakimi 'reşit olmadığını bilmiyordum' diyerek 'ikna etmeyi' başarınca davadan beraat etti. Aynı yıl, 2008 küresel ekonomik krizinin etkisi altındaki ülkede yükselen grev ve direnişler nedeniyle başbakanlıktan istifa etmek zorunda kaldı.

2013'TE VERGİ KAÇAKÇILIĞINDAN HÜKÜM GİYDİ VE ŞÖVALYE UNVANINI KAYBETTİ

Bunu, 2013'te vergi kaçakçılığından mahkûm edilmesi şeklinde yeni bir aşağılanma izledi. Bu karar, geçici olarak parlamentodan men edilmesi ve çok sevdiği şövalye unvanının elinden alınması anlamına geliyordu. Mali baskı altında, sahadaki başarıları bir zamanlar siyasi zaferlerinin bir yansıması olan çok sevdiği AC Milan futbol takımını sattı ve sahibi olduğu medya grubunu bir pan-Avrupa yayın devine dönüştürme çabaları hiçbir zaman tam anlamıyla başarıya ulaşamadı.

2022'de siyasi 'ışıltısını' kaybetmiş bir figür olarak girdiği seçimlerde partisi Forza Italia tarihinin en düşük performansını gösterdi ve oyların ancak yüzde 8'ini alabildi. Yine de aşırı sağcı Giorgio Meloni'nin koalisyonunda kendine bir koltuk kapmayı başardı ve ölümüne değin görevini sürdürdü.

YOLCU GEMİLERİNDE SAHNE ALAN ŞARKICIYI 'İNŞAAT' ZİRVEYE TAŞIDI

Berlusconi, 1936'da kuzey İtalya'da mütevazı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gençliğinde yolcu gemilerinde şarkıcı olarak çalıştıktan sonra, ilk servetini 1960'larda ve 70'lerde Milano'da yaptığı inşaat projeleriyle kazandı. Berlusconi, bu ilk yatırımlarını yapabilmek için mafyadan para aldığı iddialarını ölümüne kadar reddetti.

Kendi televizyon kanallarının inşa ettiği dairelerde izlenebilmesi için altyapı kurmayı da ihmal etmeyen Berlusconi, bu alandaki devlet tekelini kırmayı başardı. Böylece ülkesi 'üstsüz televizyon şovları' ve ABD'nin dünyaca ünlü pembe dizileriyle tanışmış oldu.

STADYUMLARDAN ESİNLENDİ: FORZA ITALIA

Yolsuzluk skandalları 'köhnemiş siyasileri' silip süpürürken siyasete atılmaya karar verdi ve İtalya'nın futbol stadyumlarında dillerden düşmeyen 'Forza Italia' şarkısını partisinin adına verdi. Yeni kurduğu parti, İtalyanları yolsuzluktan kurtaracağına dair umut vaadederek iktidara gelse de, ticari çıkarlarını gözeterek yolsuzluk yaptığının ayyuka çıkması üzerine yalnızca altı ay içinde koalisyon çöktü.

'YOLSUZ ŞÖVALYE': BERLUSCONİ

Siyasi kariyeri boyunca yolsuzluk skandalları, soruşturmalar ve davalar yakasını bırakmayan Berlusconi, aralarında bir senatöre ve hakimlere rüşvet vermek de bulunan en az yedi davada hüküm giydi. İktidarında yaptığı ve kovuşturmaların zaman aşımına uğrama süresini kısaltan bir yasa değişikliğiyle hakkındaki davaların çoğu düşen veya temyizlerde bozulan Berlusconi, solcuların önderlik ettiği bir siyasi komplonun mağduru olduğunu savundu.

HAKKINDAKİ SON DAVADAN DA ÖLÜMÜYLE KURTULDU

1994'te siyasete girdikten sonra hakkında bir dizi soruşturma açılan Berlusconi, toplamda 35 ceza davasıyla karşı karşıya kaldı, ancak yalnızca bir kesin mahkumiyet aldı. Söz konusu mahkumiyet, Mediaset olarak adlandırılan medya imparatorluğuna bağlı vergi kaçakçılığı, yanlış muhasebe ve zimmete para geçirme davasından çıktı. 2013'te üst mahkeme Berlusconi'nin dört yıl hapis cezasını onayladı. Yaşı göz önüne alınan eski başbakan 2014'ten 2015'e kadar toplum hizmetiyle cezasını tamamlayabildi. 2018'e kadar siyasi görevden men edildi. İktidarında yaptığı yasal değişiklikler ve rüşvetle pek çok suçlamadan kurtulan Berlusconi, "insanları yalan söylemeye teşvik etmekle" suçlandığı ve hâlen süren davadan da ölümüyle kurtulmuş oldu. (DIŞ HABERLER)