Nijerya Senatosu, Nijer'e asker gönderilmesi talebini reddetti: Devlet Başkanı Tinubu müdahale için destek istemişti

Nijerya Senatosu, Nijer'e asker gönderilmesi talebini reddetti: Devlet Başkanı Tinubu müdahale için destek istemişti
Nijerya Senatosu Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun destek çağrısına rağmen Nijer'e asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi reddetti. Senato Başkanı Godswill Akpabio 'siyasi çözüm' çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Nijerya'da Senato, Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun darbenin yaşandığı Nijer'e asker gönderme talebini reddetti. Senato Başkanı Godswill Akpabio, "Tinubu'nun Nijer'e askeri müdahale için destek isteğini değerlendirdiklerini ancak bu isteğin doğru bir adım olmadığını" belirtti. Akpabio, "Nijer'deki siyasi çıkmazın askeri müdahale yerine siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini" de ekledi. Senato Başkanı ayrıca Tinubu'dan iki ülkenin yıllardır sahip olduğu 'samimi ilişkiyi' koruyacak kalıcı çözümler bulmasını istedi. Senatoda yapılan oylama, aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı olan Nijerya Devlet Başkanı Tinibu'nun senatoya mektup yazarak Nijer'e askeri müdahale için destek istemesinin ardından geldi.

ECOWAS TÜM HAVA VE KARA SINIRLARINI NİJER'E KAPATMIŞTI

ECOWAS'ın, devrik Nijer lideri Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için ülkedeki askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre bugün doluyor. Nijer'deki darbeye karşı çıkan ECOWAS üyesi ülkelerin, 30 Temmuz'da Nijerya'nın başkenti Abuja'da Nijer gündemiyle yaptıkları olağanüstü zirvede askeri cuntaya ültimatom verilmesinin ardından Afrikalı siyasi ve dini liderlerin taraflar arasındaki arabuluculuk görüşmeleri devam ediyor. Alınan karar kapsamında ECOWAS ülkeleri, Nijer'e tüm hava ve kara sınırlarını kapattı ve Nijer'in, Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasın'daki (BCEAO) varlıklarını dondurdu.

NİJER'DEKİ DARBE SAHEL BÖLGESİNİ İKİYE BÖLDÜ

Nijer'e askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekerken bazı ülkeler ise askeri müdahaleye destek verdi. Askerlerin iktidarda olduğu Burkina Faso, Mali ve Gine, cuntaya destek açıklaması yaparken Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya ise üyesi oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıkladı.

26 TEMMUZDA ASKERİ CUNTA YÖNETİME EL KOYMUŞTU

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerince alıkonulmuş ve o akşam CNSP yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Tchiani, 28 Temmuz'da cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Geçen hafta pazar günü Niamey'deki Fransız Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce darbe yanlısı "Yaşasın Rusya", "Yaşasın Putin" ve "Kahrolsun Fransa" sloganları atarak elçiliğin duvarlarını ateşe vermişti. Bunun üzerine, dün 262 kişi Fransız hükümeti tarafından organize edilen uçuşlarla Fransa'nın başkenti Paris'e tahliye edilmişti. İtalya da 87 kişiyi taşıyan bir uçakla başkent Roma'ya tahliye operasyonu düzenlemişti.

Fransa ve ABD'nin askeri üslerinin bulunduğu Nijer, Sahel bölgesindeki cihatçılarla mücadelede Batı'nın kilit müttefiklerinden biriydi. İktidara gelen askeri cuntanın Fransa ile tüm askerleri anlaşmaları iptal etmesi ve ülkede yayın yapan Fransız televizyonlarının faaliyetlerini askıya alması Paris tarafından tepkiyle karşılanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar