Nobel Barış Ödüllü kurumdan BM'ye: Kürdistan’da kimyasal silah iddiasına ilişkin inceleme başlatın

Türkiye'nin Irak Kürdistan'ı topraklarındaki operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair iddialar üzerine Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler Birliği BM'ye çağrı yaptı.

Nobel Barış Ödüllü kurumdan BM'ye: Kürdistan’da kimyasal silah iddiasına ilişkin inceleme başlatın

Türkiye'nin Irak Kürdistan bölgesi toprakları içerisinde sürdürdüğü askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler Birliği (IPPNW)’den bir çağrı geldi.

ANF’ye konuşan IPPNW’nin yöneticilerinden Gisela Penteker, kimyasal silah kullanımına ilişkin verilen bilgilerin incelemeye değer olduğunu belirterek, bu konudaki sorumluğunun Birleşmiş Milletler (BM)’de olduğuna dikkat çekti.

‘UZMANLAR İNCELEME BAŞLATMALI’

Çekilen görüntü ve fotoğrafların kimyasal silahın kullanıldığına dair yeterli bir kanıt olmadığını belirten Penteker, bilgilerin kesinlik kazanması için konunun uzmanlar tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti. Penteker, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu ve bu yüzden de kimyasal silahlara yönelik yasaları çiğneyip çiğnemediği mevzusunun NATO’da olduğunu hatırlattı.

Kürt güçlerinin yaptığı çağrıları desteklediklerini deklere eden Penteker, "Şayet NATO inandırıcılığını yitirmek istemiyorsa BM’de görevli uzmanların inceleme yapmasına ön ayak almalı" dedi. Kimyasal silah konusunda başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği’nin de sorumluluk sahibi olduğunu ifade eden IPPNW yöneticisi Penteker, Berlin yönetimine "Kürt halkına yönelik yürütülen savaşa artık sessiz kalmayın" çağrısında bulundu.

Merkezi ABD’de bulunan ve 1985’te yürüttüğü çalışmalar sayesinde Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen IPPNW, 150 binden fazla üye sayısıyla uluslararası arenada nükleer silahlar karşıtı hekimlerin belli başlı kuruluşu. 63 ülkede örgütlenmesi bulunan IPPNW, 8 binden fazla üyesiyle Almanya’da en büyük barış yanlısı kuruluş olarak biliniyor.

Türkiye kimyasal silah güney kürdistan