Norveç, İspanya ve İrlanda, Filistin devletini tanıma açıklaması yaptı; İsrail kızdı
Artı Gerçek - Avrupa İsrail'in 8 aydır devam eden ve soykırım olarak değerlendirilen Gazze Savaşı'na karşı Filistin devletini tanıma yoluna girdi. Bugün Filistin devletini tanımayla ilgili ilk açıklama Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'den geldi. Onu İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile İrlanda Başbakanı Simon Harris takip etti. Buna göre Norveç, İspanya ve İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak resmen tanıması 28 Mayıs 2024 salı günü yürürlüğe girecek.
İSRAİL'DEN MİSİLLEME
İsrail Dışişleri Bakanlığı ise Filistin devletini tanıma kararlarına yanıt olarak Norveç, İrlanda ve İspanya'daki büyükelçilerin derhal geri çağrılmasını emrettiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu üçlüye "Çok net mesaj gönderiyorum: İsrail bu işin sessizce oldu bittiye getirilmesine izin vermeyecek" diye gözdağı verdi.
'DİĞER ÜLKELER PEŞİMİZDEN GELSİN'
Norveç Başbakanı Store, Filistin'i devlet olarak tanıma gerekçelerini şöyle sıraladı:
"İsraillerle Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi yaşatmalıyız: Yan yana barış ve güven içinde yaşayan iki devlet. Filistin'in tanınması, bu uzun süreli ve vahşi çatışmada zemin kaybeden ılımlı güçleri desteklemenin bir aracıdır. Aynı zamanda Filistin devletini tanıma yolunda Norveç ve birçok Avrupa ülkesinin izinden gitmeleri için diğer ülkelere güçlü bir mesaj göndermektedir. Bu, sonunda iki devletli çözüme ulaşma sürecinin devam etmesini mümkün hale getirebilir ve ona yeni bir ivme sağlayabilir."
'DEVLETİN TEMELİ FİLİSTİN YÖNETİMİ OLMALI'
"Gazze'de devam eden savaş, barış ve istikrarın sağlanmasının, Filistin sorununun çözümüne dayanması gerektiğini açık seçik ortaya koydu. Amaç siyasi olarak birlikte ve Filistin Yönetimi'nden kaynaklanan bir Filistin devletine ulaşmaktır. İki devletli çözümün İsrail'in çıkarına olduğuna inanıyoruz."
'GEÇMİŞİ VE ÖLDÜRÜLENLERİ GERİ GETİREMEYİZ AMA'
İspanya Başbakanı Sanchez, İsrailli mevkidaşı Benyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki "acı ve yıkım" kampanyasının iki devletli çözümü "tehlikeye" soktuğunu söyleyerek şu mesajları verdi:
"Bu girişimin Filistin'de geçmişi ve kaybedilen canları geri getirmeyeceğini biliyoruz, ancak Filistinlilere bugünleri ve gelecekleri için çok önemli iki şeyi vereceğine inanıyoruz: Onur ve umut."
"Bu tanıma kimseye karşı değil, İsrail halkına karşı değil. Barış, adalet ve ahlaki tutarlılıktan yana bir eylem."
"Bölge içindeki ve dışındaki liderlerle haftalarca, aylarca konuştum ve net olan bir şey varsa o da, terör örgütü Hamas'a karşı mücadele meşru olsa bile Netanyahu'nun Filistin için bir barış projesinin olmadığıdır."
'DİĞER LİDERLERİ İKNA ÇABASI YÜRÜTTÜM'
İrlanda Başbakanı Harris de "Bu açıklamayı yapmaya giden süreçte pek çok lider ve mevkidaşımla görüştüm" diyerek "Gelecek haftalarda başka ülkelerin de bu önemli adımı atmada bize katılacağından eminim" çağrısını yaptı.
'DEVLET OLARAK TANINMANIN ÖNEMİNİ EN İYİ İRLANDALILAR BİLİR'
İrlanda'nın tarihi gözönüne alındığında, devlet olarak tanınmanın özel bir anlam taşıdığını belirten Harris, "Dünya sahnesinde yerimizi almak ve başkaları tarafından orada bulunma hakkına sahip olarak tanınmak, devletimizin kurucuları için çok önemli bir konuydu" dedi.
İSRAİLLİ BAKANA GÖRE 'TERÖR İŞE YARAR' MESAJI VERİYORLAR
Norveç, dönemin Filistin lideri Yaser Arafat ile dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin'in ABD'nin arabuluculuğunda 1993'te imzaladığı iki devletli çözüme yönelik Oslo Barış Anlaşması'yla sonuçlanan müzakere sürecine evsahipliği yapmıştı. Britanya sömürgeciliğine direnişle özdeşleşen İrlanda, Batı'da Filistin haklarının en önde gelen savunucusu. İspanya'nın Sosyalist İşçi Partili (PSOE) Başbakanı Pedro Sanchez de Filistin'e verdiği destekle tanınıyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Katz ise bu hükümetler hakkında "Filistinlilere ve tüm dünyaya şu mesajı göndermeyi amaçlıyorlar: Terör işe yarar", "Hamas ve İran'ı ödüllendiriyorlar" iddialarını sıraladı.
'BU APTALLIK GEÇİT TÖRENİ BİZİ CAYDIRAMAZ'
"Bu devletlerin çarpık adımı, 7 Ekim (Hamas'ın İsrail saldırısı) mağdurlarına hakarettir" diye devam eden Katz, aynı zamanda "128 İsrailli rehinenin geri getirilmesi çabalarına zarar verdiği, barış olasılığını azalttığı ve İsrail'in meşru müdafaa hakkını baltaladığını" öne sürdü.
İsrail Dışişleri Bakanı "Bu aptallık geçit töreni bizi caydırmıyor, biz hedeflerimize ulaşmaya kararlıyız: Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak, Hamas'ı devirmek ve rehineleri geri getirmek" dedi.
GÖZLER SLOVENYA VE MALTA'DA
Daha önce AB üyesi İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta, Ortadoğu'da kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu vurgulayarak Filistin devletini tanıma niyetlerini beyan etmişti.
146 ÜLKE TANIMIŞ OLACAK
Bugünkü açıklamadan önce, Avrupa'da Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Çekya, Slovakya ve İsveç, Filistin devletini tanıyordu. İspanya, Norveç ve İrlanda resmen bu adımı attığında, Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek. BM üyesi ülke sayısı 193.
'BİZİM LOBİLERİMİZ SAYESİNDE DAHA DA FAZLASI TANIYACAK'
Nitekim "140'tan fazla ülke Filistin devletini tanıyor ve bizim lobilerimizle daha da fazla tanıyacak. Ne kadar fazla ülke Filistin'i tanırsa o kadar iyidir ve daha fazla baskı kurulur. Bu son değil, başlangıç" diyen Sanchez, kampüslerde Filistin'e destek eylemi yapan üniversite öğrencilerinden de "değerli, meşru ve takdire şayan gençler" diye söz etti.
'21. ASRIN EN KARANLIK DÖNEMİ OLARAK TARİHE GEÇECEK'
İsrail ve ABD'ye atıfla, Filistin'i tanıma kararının bazı ülkeleri rahatsız edeceğini bildiklerini belirten Sanchez, sonuçları göğüsleyeceklerini söyleyerek şu vurguyu yaptı:
"Filistin'e atılan bombalar sona erdiğinde, şu anda yaşananlar 21. asrın en karanlık dönemi olarak tarihe geçecek, ama bizim başımız dik olacak, çünkü doğru tarafta olduğumuz tanınacak." (Reuters, France24, WDIO, Times of Israel, AA, Dış Haberler)