Norveç'ten küresel güçlere Covid-19 çağrısı: Yaptırımları durdurun, yoksullara yardım ulaşmıyor
‘Küresel güçler, açlığı tetikleyen ve yoksulların acısını daha da arttıran koronarivus salgını sırasında Suriye, İran ve Venezuela gibi ülkelere yönelik ekonomik yaptırımları askıya almalı.’
Uluslararası mülteci kuruluşu olan Norveç Konseyi (NRC) tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ‘Küresel güçler, açlığı tetikleyen ve yoksulların acısını daha da arttıran koronarivus salgını sırasında Suriye, İran ve Venezuela gibi ülkelere yönelik ekonomik yaptırımları askıya almalı’ çağrısı yaptı.
Yaptırım engellerine dikkat çeken NRC Genel Direktörü Jan Egeland, Cenevre'de düzenlediği sanal basın toplantısında, "Yardım kuruluşları, tıbbi malzeme ve gıda tedariki için getirilen istisnalarına rağmen, savunmasız insanlara yardım edebilmek için engellerle karşılaşıyor" dedi.
‘SALGININ ARDINDAN YOKSULLUK VE AÇLIK TSUNAMİSİ GELECEK’
Egeland, "Asıl mesajım, salgının ardından gelecek yoksulluk ve açlık tsunamisi. Korkarım yoksul bölgelerde virüsün etkisinden çok daha kötü sonuçları olacak" ifadelerini kullandı.
Ağırlıklı olarak ABD ve AB tarafından konulan yaptırımlara atıfta bulunan Egeland, "İstediğimiz şey tüm halklara, tüm uluslara yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması" diye konuştu.
Eski Birleşmiş Milletler Suriye Özel Danışmanı olan Egeland, "Seçkinlere, liderlere veya askeri yaptırımlara ya da ya da atom enerjisine yönelik getirilen yaptırımlardan bahsetmiyorum" diye sözlerine açıklık getirdi.
Jan Egeland, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘YAPTIRIMLAR İNSANLARA YARDIM ETMEMİZİ ZORLAŞTIRIYOR’
"İran, Venezuela, Suriye ve diğer yerleri hedef alan yaptırımlar her türlü iyi niyete haiz olabilir, ancak koronavirüs krizi sırasında sıradan insanlara hizmet etmemizi inkar edilemez derecede zorlaştırıyor. Bu ülkelerde işimizi yapmamıza yardımcı olması gereken bankalar da dahil olmak üzere tüm özel şirketler çalışmalarımızı zorlaştırıyor. Temelde ekonomik yaptırımlarda bir moratoryum, bir erteleme ve bir duraklama olması gerekiyor. Buna da koronavirüs arası diyoruz." (Euronews)