'Öncelikli tehdit IŞİD, YPG konusunda görüş birliği yok'

'Öncelikli tehdit IŞİD, YPG konusunda görüş birliği yok'
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Brüksel’deki NATO PA toplantısını değerlendirdi.

HABER MERKEZİ- Brüksel’de gerçekleşen NATO-PA toplantısında Türkiye’yi temsil eden heyette yer alan CHP’li Utku Çakırözer, NATO’nun tehdit algılamasında IŞİD ve El Kaide gibi radikal terör örgütlerinin öncelikli yerlerini koruduğunu söyledi. Çakırözer, PYD/YPG konusunda ise NATO’da görüş birliği olmadığını vurguladı.

NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Ortak Komite Toplantıları geçen hafta Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye’yi NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı AK Partili Ahmet Berat Çonkar’ın başkanlığında bir heyet temsil etti.

NATO’nun terörizme karşı yürüttüğü mücadelenin de ele alındığı toplantıyı heyette yer alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, NATO’nun hem askeri hem de sivil yetkililerinin toplantıya katılanları ‘global tehdit’ konusunda bilgilendirdiklerini ifade eden Çakırözer'ün Sputnik'e yaptığı değerlendirmenin bir bölümü şöyle:  

'TEHDİT DEĞERLENDİRMESİNDE IŞID, EL KAİDE ÖNCELİKLİ'

"Benim gözlemlediğim NATO’nun güvenlik algılamasında, tehdit algılamasında Afganistan öncelikli yer alıyor. Benzer şekilde IŞİD ve El Kaide gibi radikal terör örgütleri, her ne kadar mücadeleyle biraz geriletilmiş olsa da yine tehdit değerlendirmesini koruyor.

NATO’nun barışı, istikrarı koruma anlamında yürüttüğü Balkanlar da önemli misyonlar var, onların öneminden bahsedildi. Yine deniz gücü olarak NATO’nun yürüttüğü operasyonlar var onlardan bahsedildi. Ve yeni tehditler üzerine değerlendirmeler yapıldı bu toplantılarda."

'NATO’DA YPG’NİN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞU KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK'

"YPG’nin bir terör örgütü olduğu konusunda ittifak içinde görüş birliği olmadığını gözlemledik. Sorulduğu taktirde tabi ki Türkiye’nin Suriye’den kaynaklı tehditler karşısında güvenlik kaygıları yani hepimizi rahatsız eden Türkiye’nin güvenlik riskleri konusunda değerlendirmeler yapılıyor. 

Bu değerlendirmelerde Türkiye’nin sınırlarının güvenliği konusundaki kaygıları da anladıklarını ve Türkiye’nin yanında olduklarını belirtiyorlar. Ancak bunun, birlikte hareket etme anlamı taşıyacak bir NATO kararına dönüştüğünü ben görmedim. Öyle bir şey de zaten mümkün gözükmüyor. Ama her fırsatta Türkiye’nin yanında olduklarını, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anladıklarını ifade ediyorlar. 

Buna tabi Türk heyetinin bizlerin onlara yönelttiğimiz eleştiriler, sorular da etkili oluyor. Çünkü şöyle bir algı var Türkiye’de, bunu hepimiz görüyoruz, insanlarımızda, ‘baş müttefikimiz ABD yanımızda değil mi, üyesi olduğumuz NATO ittifakı yeterince bizim kaygılarımızı anlamıyor mu?’ şeklinde sorular var. Bu nedenle NATO’da da bunun yoğun bir şekilde tartışıldığını görüyoruz yani Türkiye konusunun, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının. "

Öne Çıkanlar