OpenAI Yönetim Kurulu, görevden aldığı ChatGPT CEO'su Altman'ı 'geri döndürme çabasında'

OpenAI Yönetim Kurulu, görevden aldığı ChatGPT CEO'su Altman'ı 'geri döndürme çabasında'
Yılın 'yapay zeka insanlığı kurtaracak mı yoksa yok mu edecek' tartışmalarıyla geçmesine vesile olan ChatGPT'nin CEO'su Altman'ın aniden görevden alınması, yüksek teknoloji aleminde deprem yarattı. 24 saat geçmeden geri döneceği spekülasyonu çıktı.

Artı Gerçek - Microsoft'un milyarlarca dolar yatırım yaptığı OpenAI'ın geliştirdiği yapay zeka programı ChatGPT, 2023'e damga vurdu. Ancak OpenAI Yönetim Kurulu'nun, önceki gün ChatGPT CEO'su Sam Altman'ı (38) görevden aldığını açıklaması ortalığı karıştırdı. OpenAI'ın baş partneri Microsoft dahil önemli yatırımcılarının Altman'ın kovulmasından, resmi açıklamadan birkaç dakika önce haberdar olduğu basına yansıdı.

ANAHTAR İSİMLER İSTİFA EDİNCE

Ardından OpenAI Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Greg Brockman, Altman'ın cuma öğlen Google Meet toplantısına çağrılarak kovulduğunu söyledi. OpenAI eşkurucusu Brockman, "Sam ve ben, yönetim kurulunun yaptıkları karşısında şoke olduk ve üzüldük...Biz de hâlâ ne olduğunu tam manasıyla anlamaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Brockman, şirketten ayrıldığını duyururken, dün kendisine üç kıdemli personelin daha katıldığı haberi geldi. Şirketin araştırma direktörü Jakub Pachocki, yapay zeka güvenliğinden sorumlu ekibin başkanı Aleksander Madry ve araştırmacı Szymon Sidor istifalarını açıkladı.

'GERİ GETİREBİLECEĞİMİZ KONUSUNDA İYİMSERİZ'

İstifa furyasının başlaması ve çalışanların kazan kaldırması üzerine OpenAI Yönetim Kurulu'nun Altman'ı geri döndürmek çabasına girdiği belirtildi. Dün geç saatlerde The Information, şirketin Baş Strateji Sorumlusu Jason Kwon'un personel notuna atıfta bulunarak, OpenAI'nin Sam Altman, Greg Brockman ve ayrılan diğer önemli çalışanları geri getirebileceği konusunda "iyimser" olduğunu bildirdi.

Personele yazdığı notta, "Bir çözüm üzerinde çalışmaya devam ediyoruz ve iyimser kalıyoruz" diye yazan Kwon, yöneticilerin bu akşama kadar başka bir güncellemeyi paylaşabileceklerini söyledi.

ALTMAN'DAN DÖNÜŞ İMASI

Altman da bu sabah "OpenAI ekibini öyle çok seviyorum ki" paylaşımını yaptı. Gönderinin 4.3 milyondan fazla izlenmesiyle birlikte Altman'ın yapay zeka firmasına geri döneceğini ima ettiğine dair söylentiler yürüdü. Gönderi kısa sürede Altman'ın geri dönüşünü iddia eden kullanıcıların mesajlarıyla doldu. Cevaplardan biri "Geri döndük" dedi. Altman'ın görevden alınmasını protesto etmek için istifa eden Brockman'ın, X'teki gönderiye kalp emojisiyle yanıt vermesi, ikilinin geri dönüşüne ilişkin spekülasyonları daha da artırdı.

DÜNYANIN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRENLERDEN BİRİ

San Francisco merkezli OpenAI, Kasım 2022'de ChatGPT'yi piyasaya sürerek büyük ölçekli bir üretken yapay zeka sistemini çevrimiçi olarak halka sunan ilk şirket olmuştu. Küresel turlara çıkıp dünya liderleriyle görüşerek yapay zeka tanıtımları ve bir gün kontrolden çıkabileceği uyarısı yaptığından şirketin sözcüsü haline gelen ve dünyanın geleceğini şekillendiren CEO'lardan biri olarak anılan Altman, kovulmasından bir gün önce, şirketi, San Francisco'daki APEC konferansında temsil eden kişiydi.

GÖREVDEN ALMA AÇIKLAMASINDA NE DENİLDİ?

Şirketin dünkü görevden alma açıklamasında Altman'ın yönetim kuruluyla iletişiminde her zaman "dürüst" olmadığı aktarılarak "Yönetim kurulunun artık onun OpenAI'ye liderlik etme becerisine güveni yok" denildi.

SPEKÜLASYONLARIN BİRİ BİN PARA

Yani onlara söylediği ya da söylemediği bir şey olduğu ve bir şekilde yakalandığı ima edildi. Teknolojinin kendisinde mi bir sorun vardı? Birkaç gün önce Altman, ChatGPT'nin "talep artışını" karşılamakta zorlandığını ve üst düzey abonelik hizmetine yönelik kayıtları duraklatmak zorunda kaldığını yazmıştı.

Yönetim kurulunda Brockman ve Altman dahil yalnızca 6 kişi vardı. Eğer bu ikisi bilgilendirilmemişse, bu, kararın yalnızca 4 kişi tarafından alındığı anlamına geliyordu. Bu küçük grubun bu kadar kararlı ve hızlı hareket etmesini sağlayan ne oldu?

Kararın, şirket içinde yapay zeka güvenliği konusundaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığı iddia edildi. Yapay zeka yazılımlarının zamanından önce ticarileştirilip piyasaya sürülüp sürülmediği konusunda şirket içinde endişelerin olduğu da öne sürüldü.

Gelişmeler karşısında teknoloji devi Microsoft, şirketle ortaklığına bağlı kaldığını duyuran bir bildiri yayımladı. Ancak Microsoft'un OpenAI üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için durumdan yararlanabileceği yönünde spekülasyon çıktı. Örneğin varlık yönetimi şirketi Wedbush, "Microsoft'un önemi göz önüne alındığında artık OpenAI üzerinde daha fazla kontrole sahip olmasını ve gelecek aylarda OpenAI yönetim kurulu/şirket perspektifinden daha fazla sekteye uğrama bekliyoruz. Stratejik açıdan konuşursak, artık Microsoft'un bu işi devralmasının zamanı geldi" değerlendirmesini yaptı.

Şirketin hem eşkurucusu hem yönetim kurulu üyesi olan ve Altman'a Google Meet toplantısı çağrısını gönderen Ilya Sutskever'in cuma günü yönetim kurulu üyelerinin Altman'a karşı bir "darbe ya da düşmanca bir devralma" mı planladıkları konusunda çalışanlar tarafından sorguya çekildiği bildirildi.

Haberlere göre Sutskever şu yanıtı verdi: "Bunu bu şekilde adlandırabilirsiniz. Ve neden bu kelimeyi seçtiğinizi anlayabiliyorum, ama buna katılmıyorum. Bu, yönetim kurulunun, OpenAI'nin tüm insanlığa fayda sağlayacak yapay genel zeka oluşturmayı sağlamak olan kar amacı gütmeyen kuruluş misyonu doğrultusunda görevini yerine getirmesiydi."

Bu krizin ortasında geçici CEO görevini şirketin teknolojiden sorumlu şef Mira Murati devraldı. Daha önce Tesla'da çalışan, 2018'de OpenAI'ye katılan Murati, Hindistan kökenli bir isim, ancak Arnavutluk'ta doğdu ve Kanada'da yetişti. Böylece ABD ve Britanya'daki Hindistan kökenli siyasi yönetici ve şirket CEO'su furyasına yeni bir isim katıldı. (BBC, Sputnikglobe, NDTV, Bloomberg, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar