Pentagon, SDG dâhil Suriyeli muhalif personel sayısını 3 bin 500 arttırmayı planlıyor
ABD Savunma Bakanlığı, 2023 mali yılı için Irak ve Suriye’de IŞİD’le Mücadelede Eğit Donat Fonu kapsamında, Suriyeli muhalif personel sayısını 3 bin 500 arttırmayı planladığını duyurdu.
Fotoğraf: VOA Türkçe
ABD Savunma Bakanlığı, 2023 yılı mali yılı için Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadelede eğit donat programları için talep ettiği bütçeleri gerekçelendirdiği raporu yayımladı. Yayımlanan raporda, için Irak ve Suriye’de IŞİD’le Mücadelede Eğit Donat Fonu (CTEF) kapsamında talep ettiği bütçede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dâhil Suriyeli muhalif personel sayısını 16 binden 19 bin 500’e çıkarılacağı belirtildi.
IŞİD’in kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılmasının, Pentagon misyonu olmaya devam ettiği bildirilen raporda, eğit-donat programına yeterli kaynak ayrılmazsa, IŞİD’e karşı mücadelede ortak güçlere desteğin yetersiz kalacağı ve bu durumun da IŞİD’in yeniden canlanması ve ABD’nin çıkarlarına tehdit oluşturması olasılığını arttıracağı uyarısı yapıldı.
Yapılacak bu artışla, "gözaltı tesislerini korumak üzere yeni güçlerin işe alınması ve eğitilmesinin amaçlandığı, bunun yanısıra IŞİD’le mücadele eden Suriyeli grupların muharip gücünün arttırılması, IŞİD’e karşı operasyonların sürdürülmesi ve Suriyeli grupların daha geniş bir nüfusundan ilave temsilcinin eğitilip donatılması çabalarının güçlendirilmesinin amaçlandığı" ifade edildi.
VOA Türkçe'de yer alan habere göre; Bütçe gerekçelendirme belgesinin Suriye bölümünde, koalisyonun IŞİD’in yenilgiye uğratılması görevini, "Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye’nin kuzeydoğusunda onunla bağlantılı gruplarla Suriye’nin güneydoğusundaki Devrimci Komando Ordusu Birlikleri (Mağavir El Sevra) aracılığıyla icra etmeye devam ettiği" belirtildi.
Bu grupların IŞİD’le Mücadele Eğit Donat Fonu (CTEF) kapsamında yardım alma hakkına sahip kararlı ortaklar olmayı sürdürdüğü kaydedildi.
2023 mali yılında ABD Savunma Bakanlığı’nın bu program kapsamında SDG dâhil Suriyeli personel sayısının 3 bin 500 arttırmayı planladığı ve buna gözaltı merkezlerini koruyan güçleri de kapsayacağı belirtildi.
‘AMAÇ GÖZALTI TESİSLERİNDEKİ KORUMAYI GÜÇLENDİRMEK’
Buna ek olarak ABD Savunma Bakanlığı’nın bu programdan aylık yardımı alan Suriyeli grupların sayısını 16 binden 19 bin 500’e çıkarılacağı belirtildi.
Yapılacak bu artışla, "gözaltı tesislerini korumak üzere yeni güçlerin işe alınması ve eğitilmesinin amaçlandığı, bunun yanısıra IŞİD’le mücadele eden Suriyeli grupların muharip gücünün arttırılması, IŞİD’e karşı operasyonların sürdürülmesi ve Suriyeli grupların daha geniş bir nüfusundan ilave temsilcinin eğitilip donatılması çabalarının güçlendirilmesinin amaçlandığı" ifade edildi.
Bütçe belgesinde yer alan tablolarda, Mağavir El Sevra ve Suriye Demokratik Güçleri’ne 2023 yılı içinde eğit-donat programı çerçevesinde toplam 4 bin adet AK-47 kalaşnikof, 100 adet makineli tüfek ve 432 adet de PK makineli tüfek için bütçe talep edildiği belirtildi. Bu silahların toplam değeri yaklaşık 3,3 milyon doları buluyor.
‘YETERLİ KAYNAK AYRILMAZSA IŞİD YENİDEN CANLANABİLİR’
Bütçe belgesinde eğit-donat programına yeterli kaynak ayrılmazsa, IŞİD’e karşı mücadelede ortak güçlere desteğin yetersiz kalacağı ve bu durumun da IŞİD’in yeniden canlanması ve ABD’nin çıkarlarına tehdit oluşturması olasılığını arttıracağı uyarısı yapıldı.
Yakalanan IŞİD savaşçılarının Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenli ve insani koşullarda gözaltında tutulması için gereken kaynağın sağlanamaması halinde bunun IŞİD savaşçılarının firar etmesi ve IŞİD’in yeniden yapılanmaya başlaması riskinde artışa yol açabileceği belirtildi.
Pentagon belgesinde adı geçen Magheweir el Thowra, Suriye-Ürdün sınırına yakın bölgeleri kontrol eden ve iç savaş sırasında Suriye ordusundan firar edenlerin kurduğu Suriyeli muhalif bir grup.
ABD’nin ana omurgasını Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne desteği Washington ve Ankara arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.
REJİM VE SDG GERİLİMİ
Son haftalarda Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı ve Haseke bölgelerinde Esad rejimine bağlı güçler ve Suriye Demokratik Güçleri arasında gerginlik yaşanıyor.
Suriye’nin kuzeydoğusundaki iki büyük kentin mahallelerinin çoğu Suriye Demokratik Güçleri’nin denetiminde.
Kürtler’in başını çektiği güçler Şam’ı bu aybaşından bu yana Halep’te ağırlıklı olarak Kürtler’in yaşadığı Şeyh Maksut bölgesini kuşatmakla suçluyor. Suriye rejimi yetkilileri de Suriye Demokratik Güçleri’ni gıda sevkiyatını engellemekle suçluyor.
YPG ve Suriyeli yetkililer uzun süredir aralarındaki petrol ve ticaret bağlantısı üzerinden dolaylı müttefik konumunda.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat son iki yıldır YPG’yi ihanetle ve Washington’u Suriye’nin petrolü ve buğday üretiminde kontrolu sağlamasına yardım etmekle suçluyor. Suriye, Kürtler’i ayrılıkçı bazı amaçlar gütmekle de suçluyor. YPG ise bunu reddediyor.