Putin'den Biden'a gözdağı: Bizim de misket bombası kullanma hakkımız saklı

Putin'den Biden'a gözdağı: Bizim de misket bombası kullanma hakkımız saklı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararını eleştirdi. Bu silahların kullanımının suç teşkil ettiğini hatırlatan Putin, "Bunlar bize karşı kullanılırsa bizim de aynı şekilde karşılık verme hakkımız saklı" dedi.

Artı Gerçek - ABD'nin 120 ülkede yasaklı olan misket bombalarını Ukrayna'ya göndermesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den tepki geldi. Putin, Washington'ın bu kararı Ukrayna'ya yeterli mermi gönderilememesi nedeniyle aldığını savunarak, kendilerinin de misket bombası kullanma haklarının saklı olduğunu söyledi.

Putin, Rusya devlet televizyonu ile söyleşisinde kendilerinin de "yeterli miktarda" misket bombası stoku olduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı, "Elbette, eğer bunlar bize karşı kullanılırsa bizim de aynı şekilde karşılık verme hakkımız saklı" dedi.

'MERMİ YETİŞTİREMİYORLAR'

Putin söyleşide, ABD’nin cephane sıkıntısı yaşaması nedeniyle böyle bir karar aldığını da belirtti. Rusya lideri, Ukrayna ordusunun her gün 155 mm kalibreli mermilerden 5-6 bin adet kullandığını ama ABD ile Avrupa'da üretilen mermi sayısının bu miktarı altında kaldığını söyleyerek, "Misket bombalarını kullanmaktan daha iyi bir şey teklif edemediler” diye konuştu.

'SUÇ OLARAK YAKLAŞMAK GEREKİYOR'

Putin, Sputnik'in aktarımına göre misket bombalarının kullanımının suç teşkil ettiğine de değindi: “ABD idaresi, bir süre önce kendi çalışanlarının ağzından misket bombalara ilişkin değerlendirmede bulundu zaten. ABD idaresinin kendisi misket bombalarının kullanımına suç dedi. Ben de buna böyle yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum."

BIDEN 'ZOR KARARDI' DİYEREK SAVUNMUŞTU

ABD yönetimi, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki kritik NATO zirvesi öncesinde, Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı almıştı. Patlama anında küçük parçacıklara ayrışarak geniş bir alanda hasara yol açan, çok sayıda sivilin ölümüne yol açan ve savaşlardan yıllar sonra da tehdit olmayı sürdüren misket bombaları, 120 ülkede yasaklı. Ancak ABD, Rusya ve Ukrayna bu ülkelerin arasında yer almıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesi öncesinde CNN International ile yaptığı söyleşide Ukrayna'ya misket bombası vermenin "çok zor bir karar" olduğunu söylemiş, Ukrayna'nın cephanesinin bitmesi nedeniyle yeni mermi üretilene dek bir "geçiş dönemi" boyunca bu silahların tedarik edileceğini belirtmişti.

ZAHAROVA, BEYAZ SARAY AÇIKLAMASINI HATIRLATMIŞTI

Biden'ın kararına kendi partisi Demokratlardan da tepki gelirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Beyaz Saray’ın daha önce bu bombanın kullanılmasının "savaş suçu" olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatmıştı. Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, eski Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin 28 Şubat 2022’de "Mikset bombası kullanmak savaş suçudur" ifadelerine dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar