Reuters'a konuşan Türk diplomat: Tahıl anlaşmasının yenilenmesi için Rusya'nın talepleri karşılanmadı
Ukrayna ve Rusya'nın Karadeniz üzerinden tarım ürünlerini piyasaya sürmesine olanak tanıyan anlaşmanın süresi 18 Mart'ta sonlanıyor. Türkiye'den bir diplomatik kaynak anlaşmanın uzatılması konusunda Rusya'nın taleplerinin henüz karşılanmadığını söyledi.
Artı Gerçek - Reuters haber ajansına konuşan bir Türk diplomat Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması için Rusya'nın yaptığı taleplerin henüz karşılanmadığını ancak Ankara'nın anlaşmanın sürmesi için "çok sıkı çalıştığını" söyledi.
Türkiye, BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında yapılan ve savaş kaynaklı küresel gıda krizinin çözümü için Ankara'nın koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalandı. Anlaşma Ukrayna ve Rusya’nın başta tahıl olmak üzere, tarım ürünlerini ve bunların türevlerini Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına serbestçe nakletmelerine olanak sağlıyor. Kasım ayında uzatılan anlaşma 18 Mart'a kadar geçerli. Üzerinde uzatılması konusunda anlaşma sağlanamazsa yürürlükten kalkacak. Rusya, Ukrayna'nın anlaşmaya devam etmesine izin vermeden önce kendi tarımsal ihracatının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin sinyalini vermişti.
Reuters'a konuşan Türk diplomatik kaynak "Türkiye, Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılması için çok çalışıyor, müzakereler hâlâ devam ediyor. Rusya'nın endişeleri, daha doğrusu içinde bulunduğu zorluklar henüz aşılmadı. Ancak Türkiye, tüm tarafların anlaşması için üzerine düşeni yapıyor" dedi.
RUSYA'NIN TALEPLERİ NE?
Rusya'nın tarımsal ihracatı, Batı yaptırımları tarafından açıkça hedef alınmadı, ancak Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta sektörlerindeki kısıtlamaların kendi tahıllarını ve gübrelerini ihraç edebilmesinin önünde bir "engel" olduğunu söylüyor. Rusya dışişleri bakanlığı geçen hafta Moskova'nın Karadeniz tahıl anlaşmasını uzatmayı ancak kendi tarım üreticilerinin çıkarları dikkate alınırsa kabul edeceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta Ankara'nın girişimi genişletmek için çok çalıştığını söylemişti. Çavuşoğlu konuyu geçen hafta Yeni Delhi'de düzenlenen G20 zirvesi oturum aralarında Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ve hafta sonu Doha'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmüştü.
UKRAYNA VE GUTERRES'TAN ANLAŞMANIN UZATILMASI ÇAĞRISI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de bugün Kiev'in Karadeniz limanları üzerinden tahıl ihraç etmesine izin veren Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması çağrısında bulundu.
Zelenskiy, Kiev'de Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından anlaşmanın dünya için gerekli olduğunu söyledi. Guterres de anlaşmanın küresel gıda güvenliği ve gıda fiyatları açısından öneminin altını çizdi. (DIŞ HABERLER)