Roma'da Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesi: Bir devlet bizden SİHA alıyorsa o artık Türk ürünü değildir
Roma'da Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu, Ukrayna'nın kullandığı SİHA'ların Türkiye’de üretilmiş olabileceğini, ancak kullanıldığı için Türkiye’nin suçlanamayacağını söyledi.
G20 Liderler Zirvesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada 30 Ekim'de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Çavuşoğlu görüşmeden sonra Türk ve Rus basınına açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'ın damadının ürettiği SİHA'ların Ukrayna'ya satılması gündeme getirildi.
Rus muhabirin, Donbass'ta Türkiye'de üretilen SİHA'ların (insansız hava araçları) kullanılmasına ilişkin sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz. Bazen farklı ülkelerde terörle mücadelemiz sırasında farklı ülkelerden farklı silahlarla karşılaşıyoruz, Rusya da dahil olmak üzere. Biz asla Rusya'yı suçlamıyoruz. Ukrayna da bizim adımızı kullanmayı bırakmalı."
AİLE ŞİRKETLERİ
AKP-MHP yönetimiyle birlikte ekonominin militarizasyonu hız kazandı. SİHA'ları Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar kamu finansman desteğiyle üretiyor. AKP-MHP yönetimi kamu kaynaklarını kullanarak gititği yurtdışı gezilerinde SİHA'ları satmak için pazarlıklar yapıyor.
Rusya ve Fransa, Türkiye2nin Ukrayna'ya sattığı SİHA'ların Ukrayna'nın doğusunda Donbass'ta Rusya yanlısı silahlı gruplara karşı kullanılmasına tepki göstermiş, ateşkesin tehlikeye düşeceği uyarıları yapmıştı.
BOMBA VE MÜHİMMAT İÇİN MİLYONLARCA DESTEK
29 Ekim 2021'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerde bomba ve mühimmat üretecek Assan Group Makine Savunma Sanayi AŞ'nin desteklenmesi kararlaştırıldı. Karar Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Erdoğan imzalı kararda şunlar kaydedildi:
"Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan bomba, bomba gövdesi ve havan mühimmat üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına; 193 sayılı Kanunun geçici 80 inci, 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü ve geçici 30 uncu, 5510 sayılı Kanunun ek 2 nci, 5520 sayılı Kanunun 32/A, 6745 sayılı Kanunun 80 inci ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 393 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir."
Kararın amacı, "Assan Group Makine Savunma Sanayi Anonim Şirketi tarafından Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan bomba, bomba gövdesi ve havan mühimmat' üretim tesisi yatırımının" proje bazında desteklenmesi olarak açıklandı.
Yatırımın tutarının 808 milyon 702 bin 814 TL olduğu ifade ediliyor. Yatırım süresi sonunda 11 bin 200 bomba, 43 bin 770 bomba gövdesi ve 75 bin havan mühimmatı üretilmesi planlanıyor.
Yüzde yüzlük vergi indirimi, yer tahsisi, milyonlarca liralık nitelikli personel desteği verilecek desteklerden sadece birkaçı. Bomba ve mühimmat üretecek şirkete verilecek destekler şöyle sıralandı:
* Gümrük vergisi muafiyeti
* KDV istisnası
* KDV iadesi
* Vergi indirimi (vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oranı %80, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100)
* Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl)
* Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl)
* Nitelikli personel desteği (azami 40.000.000 TL)
* Faiz ve/veya İcâr payı desteği (80.000.000 TL'yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl)
* Yatırım yeri tahsisi (Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde)
(Yeni Yaşam)