Rus basını duyurdu: Türkiye, İran, Rusya ve Suriye 21 Haziran'da Astana'da görüşecek

Rus basını duyurdu: Türkiye, İran, Rusya ve Suriye 21 Haziran'da Astana'da görüşecek
Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin normalleşmesinin ele alındığı "dörtlü görüşmeler" sürüyor. Rus basını İran, Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakan yardımcılarının 21 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da görüşeceğini duyurdu.

Artı Gerçek - Rus resmi haber ajanı RIA, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'nin dışişleri bakan yardımcılarının 21 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya geleceğini duyurdu. Dört ülke, Rusya ve İran'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklediği, NATO üyesi Türkiye'nin ise Esad yönetimin karşı siyasi ve silahlı muhalefeti desteklediği 12 yıllık iç savaşın ardından Suriye'nin geleceğini tartışmak için masaya oturmuştu.

Dört ülkenin dışişleri bakanları en son 10 Mayıs'ta Moskova'da bir araya gelmişti. Toplantının ardından yayanlanan sonuç bildirgesinde dört ülkenin dışişleri bakan yardımcılarının Suriye-Türkiye ilişkilerini ilerletmek için bir yol haritası hazırlamakla görevlendirileceği söylenmişti.

BODDANOV: YOL HARİTASI KONUSUNDA PROJEMİZ HAZIR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları toplantısının 21 Haziran’da Astana’da yapılacağı, Rus heyetinin 20-21 Haziran’da Astana’ya gideceği bilgisini paylaştı.

Bogdanov, "Yol haritası konusunda Rus projesi hazır. Görevimiz ortaklarımızla istişare etmek ve bu çalışmayı ilerletmektir. Astana’daki görüşmelerde ciddi ilerleme sağlayacağımızı umuyorum" ifadesini kullandı.

10 Mayıs'taki toplantının arından yapılan ortak açıklamada, (eski) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad'ın katıldığı toplantıda bakanların Türkiye ve Suriye arasında devletlerarası ilişkilerin canlandırılmasına dair konularda çeşitli açılardan "içerikli ve açık bir görüşme" gerçekleştirdiği belirtilerek şu ifadelere yer verilmişti:

"Katılımcılar, 2254 sayılı BMGK Kararı ve 'Astana Formatı' çerçevesinde yayınlanan resmi bildiriler uyarınca, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit ettiler. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından, Suriye'ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altı çizildi. Katılımcılar ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik olarak Dışişleri Bakan Yardımcılarını, dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları hususunda talimatlandırmayı kararlaştırdılar."

Dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık” ifadelerini kullanmıştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ise toplantıdaki konuşmasında Suriye’nin asıl amacının Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere topraklarındaki her türlü yasadışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu vurgulayarak, "bu konuda ilerleme kaydedilmeden gerçek sonuçlara ulaşılamayacağını" söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar