Rus petrolüne aşamalı ambargo planı AB'de sorun çıkardı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya petrolüne aşamalı ambargo planlını açıkladı. Ancak plana Macaristan ve Çek Cumhuriyeti tepki gösterdi.

Rus petrolüne aşamalı ambargo planı AB'de sorun çıkardı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya karşı planladığı aşamalı petrol ambargosunun ayrıntılarını açıkladı. AB henüz doğalgaz ambargosundan söz etmezken, 27 üyenin hepsinin kabul etmesi gereken petrol ambargosu planına da Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nden jet hızıyla itiraz etti.

Aşamalı petrol ambargosu planı, Rusya'dan en çok petrolü satın alan AB üyelerinden Almanya'nın hafta başında yeşil ışık yakmasından sonra, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklandı.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) konuşan Von der Leyen, altıncı yaptırım paketinde Rusya'ya petrol ambargosunun da yer alması çağrısı yaptı. Von der Leyen bununla birlikte, ülkelerin Rusya'dan petrol almamaya adapte olması için bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı, "Rus petrolüne aşamalı olarak son verdiğimizden emin olacağız" dedi; alternatif tedarik rotalarının güvence altına alınmasını sağlayacaklarını ve küresel piyasalar üzerinde yol açacakları etkiyi de en aza indirmeye dikkat edeceklerini savundu.

PLAN, 6 AY İÇERİSİNDE RUS PETROLÜNDEN BAĞIMSIZLAŞMAK

Von der Leyen'in aşamalı ambargo önerisi, altı aylık bir geçiş sürecinden sonra Rusya'dan ham petrol alınmasına yasak getirilmesini, sekiz aylık bir aşamalı çıkış sürecinden sonra da petrol ürünleri için ithalat yasağı konulmasını öngörüyor.

Von der Leyen, herhangi bir AB üyesine petrol ambargosundan muafiyet sağlanıp sağlanmayacağı konusuna da değinmedi. Ancak geçtiğimiz hafta, petrol ihtiyacının büyük kısmını hâlâ Rusya'dan sağlayan Macaristan ve Slovakya için muafiyet planlandığı belirtilmişti. Bu iki ülke, denize erişimleri olmadığı için diğer AB üyeleri kadar hızlı alternatif üretemeyeceklerini vurguluyor.

MACARİSTAN: ENERJİ GÜVENLİĞİMİZ GARANTİ EDİLMİYOR

KIsa Dalga'da yer alan habere göre, Budapeşte'den tepki de gecikmedi. Macaristan hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, AB'nin önerilerinde enerji güvenliği için garantiler yer almadığını söyledi. Kovacs, "Mevcut öneriler dahilinde, bir geçiş sürecinin nasıl yönetileceğine dair herhangi bir planın veya garantinin yer aldığını ve Macaristan'ın enerji güvenliğinin nasıl garanti edileceğini görmüyoruz" dedi.

'MACARİSTAN VE SLOVAKYA'YA 2023 SONUNA KADAR MUAFİYET TANINACAK'

Reuters'a konuşan bir AB kaynağı ise Macaristan ve Slovakya'nın mevcut sözleşmeler dahilinde 2023 sonuna kadar Rusya'dan ham petrol almaya devam edebileceklerini söyledi.

ÇEK CUMHURİYETİ DE 'SORUNLU' BULDU

Öte yandan, Çek Cumhuriyeti'nden de tepki var. Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, aşamalı ambargo önerisinin, oluşacak boşluğu doldurmak üzere farklı yerlerden tedarik edilecek petrolün nasıl dağıtılacağı veya ortak alım politikası gibi noktalarda eksik olduğunu söyledi; "Hâlâ inceliyoruz ama bu benim için bir sorun" ifadelerini kullandı.

27 ÜYENİN ONAYI GEREKİYOR

Von der Leyen'in önerdiği planda bazı Rus vatandaşları, bankaları ve medya kuruluşlarına da yeni yaptırımlar yer alıyor. Bununla birlikte, AB'nin altıncı yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi için 27 üye ülkenin de onayı gerekiyor. Birlik üyelerinin, yeni paketi onaylamak üzere önümüzdeki günlerde biraraya gelmesi bekleniyor.

rusya petrol macaristan çek cumhuriyeti ambargo