Rusya, Halep’teki ablukanın kalkması için arabuluculuk başlattı

Kürt kaynakları, Rusya’nın Kuzey Halep ve Kamışlı'daki Kürt mahallelerindeki kuşatmayı kaldırmayı amacıyla Özerk Yönetim ile Suriye hükümeti arasındaki krizde arabuluculuk yapmaya başladı.

Rusya, Halep’teki ablukanın kalkması için arabuluculuk başlattı

Al-Sharq al-Awsat’a konuşan bir Kürt kaynak, Hmeimim üssündeki Rus güçlerinin komutanının Halep'teki Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerine yönelik ablukayı kaldırma çabalarının bir parçası olarak Kamışlı'da Özerk Yönetim temsilcileri ile hükümet yetkilileri arasında görüşmeler yaptığını söyledi.

Anlaşma, hükümet güçlerinin Halep'in Kürt mahallelerine sivillerin gıda, yakıt, ilaç ve diğer ihtiyaçlarının girmesine izin vermesini şart koşuyor. Karşılığında Asayiş birlikleri Baas otomatik fırınını teslim edecek, barikatları kaldıracak, Kamışlı Havalimanı yolunu açacak ve her iki tarafın da mutabık kalınan temas hatlarına dönmesini sağlayacak.

İki taraf arasındaki ön anlaşmanın yakında yürürlüğe girebileceğine dikkat çekti.

Kaynağa göre, Kamışlı'daki Asayiş önlemleri, Suriye hükümetine, Cumhurbaşkanı'nın kardeşi Mahir Esad liderliğindeki 4. Tümen'i Eşrefiye, Şeyh Maksud ve Eş-Şahba mahallelerinden çıkarması için baskı yapmayı amaçlıyor.

Kaynak, hükümetin Rus arabuluculuğuna yanıt vermemesi halinde Hasaka'nın Kamışlı ile aynı kaderi paylaşacağını söyledi ve iki taraf arasında askeri bir çatışma olasılığının olmadığını vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın muhabiri Asayiş güçlerinin Kamışlı'daki Serail'den, Baas Partisi karargahından ve kırsal ve şehir bölümlerinden çekildiğini bildirdi. Ancak güvenlik binalarındaki kuşatma devam ediyor ve yıllardır ilk kez yolların giriş ve çıkışlarına geçici bariyerler kurdular.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Lokman Ahmi, Halep'in Kürt mahallelerine uygulanan ablukanın "savaş suçu" olduğunu söyledi. Kuşatmayı barışçıl bir şekilde kaldırmak istediğini ancak bu çabalardan bir sonuç alamadığını belirten Ahmi, hükümetin bu "abluka politikasını" Suriye'nin diğer şehir ve kasabalarında sakinlere boyun eğdirmeyi amaçladığını vurguladı.

Ahmi, Suriye hükümetinin tüm Suriye halkını ve egemenliğini temsil ettiğini iddia ederek, kendi halkını aç bırakma politikasının sonuç vermediğini ve tam aksine rejimin daha fazla reddedilmesine yol açtığını söyledi.

Sözcü, Suriye krizini ve sorunlarını çözmenin tek yolunun, Suriye halkının amaç ve isteklerini karşılayan barışçıl bir siyasi çözüme ulaşmak için tüm taraflar arasında diyalog kurmak olduğunu yineledi.

Bu arada Efrin halkı ve yerinden edilmiş kişiler, Suriye hükümetinin uygulamalarını kınayarak Halep'in merkezine giden karayolu üzerinde kitlesel bir gösteri düzenledi.

Protestocular, Kürt mahallelerine uygulanan ablukanın kaldırılmasını, kişilerin hareket özgürlüğünün sağlanmasını, bölgeye gıda, ilaç, yakıt ve un girişini talep etti.

Ayrıca Şeyh Maksud, Eşrefiye ve el-Şahba'ya giden tüm yollardan Dördüncü Tümen'in bariyerlerini kaldırma çağrısında bulunan pankartlar taşıdılar. Dördüncü Tümen, Mart ortasından bu yana Halep'in Kürt mahallelerine giren sebze taşıyan arabalara önemli miktarda telif ücreti uyguluyor.

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Haseke vilayetinin şehir ve kasabalarının çoğunu kontrol ediyor, ancak hükümet güçleri Haseke ve Kamışlı'nın merkezlerinde iki güvenlik bölgesini elinde tutuyor.

QSD, Halep şehri içindeki Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerini kontrol ediyor.

suriye rusya abluka halep arabuluculuk