Rusya: Tahıl anlaşmasıyla ilgili sorunlar ortadan kalkmadı
Türkiye ve BM arabuluculuğuyla imzalanan Karadeniz Tahıl Anlaşması, taraflar arasında anlaşmaya varılamazsa18 Mayıs'ta sonlanacak. Kremlin sözcüsü Peskov "Anlaşmanın Rusya'yla ilgili bölümüne ilişkin çok sayıda sorun devam ediyor" dedi.
Artı Gerçek - Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuyla Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ürünlerinin savaşa rağmen dünya piyasasına gönderilmesini mümkün kılan Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nın uzatılmasıyla ilgili sorunlar devam ediyor.
PESKOV: RUSYA'NIN BİR KARAR ALMASI GEREKİYOR
Tahıl anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili temasların sürdüğünü belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, anlaşmanın Rusya'yla ilgili bölümündeki sorunların devam ettiğinin altını çizdi. Günlük basın toplantısında anlaşmanın uzatılmasıyla ilgili görüşmeler hakkında bilgi veren Peskov, "Genel olarak temaslar sürüyor. Anlaşmanın Rusya'yla ilgili bölümüne ilişkin çok sayıda sorunun devam ettiğini biliyorsunuz. Şimdi bir karar alınması gerekiyor" dedi. Peskov, anlaşmanın uzatılmasıyla ilgili konuda bir karar alındığında Rusya'nın bunu duyuracağını söyledi.
UZATILMAZSA 18 MAYIS'TA SONLANACAK
Daha önce iki kez uzatılan tahıl anlaşması, yeniden uzatılmaması halinde 18 Mayıs'ta sona erecek. Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak da bugün ayrıca Rus devlet haber ajansı RIA'ya verdiği demeçte anlaşmayı uzatma konusunda "cesaret verici bir beklenti" olmadığını söyledi. Kimliği açıklanmayan kaynak, RIA'ya "teknik düzeyde" tartışmaların devam edeceğini söylese de tahıl anlaşmasının uzatılmasına ilişkin beklentiler sorulduğunda, "şu anda cesaret verici bir olasılık yok" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatı önündeki engeller nedeniyle 18 Mayıs'ta ayrılma tehdidinde bulunduğu anlaşmayı uzatma çabalarının önümüzdeki günlerde devam edeceğini söylemişti.
Birleşmiş Milletler ve Türkiye, Moskova'nın dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna'ya saldırmasıyla ağırlaşan küresel bir gıda krizinin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için geçen yıl Temmuz ayında Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nın imzalanmasına öncülük etmişti. Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı, Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasının ardından uygulanan Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların sevkiyatların önünde bir engel teşkil ettiğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)
Kremlin: Putin ile Erdoğan tahıl anlaşmasını görüşebilir
Rusya: Tahıl anlaşması görüşmeleri 10-11 Mayıs’ta İstanbul’da olacak