Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul'da, Zelenskiy Ankara'da

Ukrayna ve Rusya heyetleri İstanbul'da bir araya geliyor. Rusya görüşmelere heyet gönderdi. Zelenskiy Ankara'da Erdoğan ile görüşecek. ABD Dışişleri Bakanı Rubio'nun ise Fidan'la görüşmesi bekleniyor. Ancak Rus heyetin kiminle görüşeceği net değil. Trump ise yarın İstanbul'a gidebileceğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul'da, Zelenskiy Ankara'da

Artı Gerçek - İstanbul'da Ukrayna ve Rusya heyetleri savaşın dördüncü yılında bir araya geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısı üzerine kurulan masada Moskova'dan bakan seviyesinde temsilci bulunmayacak.

Kremlin'in açıklamasına göre Rus heyetinde; Putin'in yardımcısı Vladimir Medinsky, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin, Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ve Genelkurmay Askeri İstihbarat Servisi'nin (GRU) Başkanı Igor Kostyukov yer alıyor. Heyet sabah saatlerinde İstanbul'a ulaştı.

Kremlin, Putin'in İstanbul görüşmelerine hazırlık için gece saatlerinde yardımcıları ve Rusya heyetinde yer alan isimlerle bir toplantı yaptığını bildirdi.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, Putin'in İstanbul'a düşük düzeyli bir heyet göndermesi üzerine "adeta bir tokat gibi" yorumunu yaptı. Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze de Rusya'nın Ukrayna'da barış istediğine dair "hiçbir işaret görmediklerini" belirtti.

ANKARA'DA ZELENSKİY-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

İstanbul'daki görüşmelerin yanı sıra Zelenskiy Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşmede, İstanbul'daki müzakerelere dair atılacak adımların ele alınacağı belirtildi.

Zelenskiy 15 Mayıs Perşembe günü Türkiye'de olacağını duyurmuş, Putin'i de aynı şeyi yapma "cesareti" göstermeye çağırmıştı. Ancak Zelenskiy'nin Putin ile İstanbul'da görüşme çağrısı yanıtsız kaldı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Antalya'da bir NATO toplantısında. Rubio'nun bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmesi bekleniyor.

İstanbul'daki Rus heyetinin kiminle görüşeceği ise netleşmedi.

Tarafların gündeminde öncelikle "ön şartsız 30 günlük ateşkes" var.

TRUMP: İSTANBUL'A GİDEBİLİRİM

Körfez turu kapsamında bulunduğu Katar'da kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Donald Trump da Cuma günü İstanbul'a gidebileceğini söylemişti. Trump, "Ben olmazsam Putin gelmez diyordum, haklı çıktım" diye konuştu.

Trump dün Suudi Arabistan ziyareti sonrası yaptığı açıklamada Putin'den İstanbul'a gelmesini istemiş, eğer Rusya lideri bu adımı atarsa kendisinin de İstanbul'a hareket edeceğini söylemişti.

Trump göreve geldikten kısa süre sonra yaptığı bir açıklamada Putin ile Mayıs ayı içinde Suudi Arabistan'da görüşmeyi planladığını belirtmişti. Türkiye ise olası Trump-Putin görüşmesine ev sahipliği yapmak istiyor.

Trump ve Putin'in olası seyahatlerinden bağımsız olarak Ukrayna görüşmelerinin yarın ABD'nin katılımıyla sürmesi bekleniyor.

Şimdi, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'daki Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinde taraflar kendi şartlarını masaya koyacak.

Rusya, 2022'deki İstanbul müzakerelerini temel almak istiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran 2024'te Rus diplomatlarla yaptığı toplantıda Moskova'nın Kiev ile müzakere ve barış şartlarını açık ve net bir şekilde ilan etti.

Rus tarafı, Ukrayna ile yapılacak müzakerelerde İstanbul'da 2022'de yapılan bu müzakerelerden çıkan metnin prensip olarak temel alınmasını istiyor.

Moskova, sahadaki "yeni gerçeklikler" olarak adlandırdığı yasa dışı ilhak ettiği bölgeleri de şartları arasına koydu.

Çatışmaların dondurulmasını değil, nihai olarak sonlanması niyetini vurgulayan Moskova, ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un idari sınırlarından Ukrayna askerlerinin çekilmesini şart koşuyor.

MOSKOVA "TARAFSIZ VE BAĞLANTISIZ BİR UKRAYNA" İSTİYOR

"Ukrayna'nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer silahlardan arındırılmış bir statüye kavuşturulması, silahsızlandırılması, Nazilerden arındırılması, Ukrayna'daki Rusça konuşan vatandaşların hak, özgürlük ve çıkarlarının tam olarak güvenceye alınması, ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'nın toprakları olarak tanınması" Moskova'nın en temel şartları arasında bulunuyor.

Krizin çözülmesinden sonra Ukrayna ve Avrupa ile iyi komşuluk ilişkilerini kademeli olarak adım adım kurmaya başlamayı öneren Moskova, bunun ardından Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü üye ülkeleri ile Batılı ve Avrupalı devletlerle kıtadaki tüm devletlerin çıkarlarını dikkate alan bir "Avrasya güvenlik sisteminin yaratılmasını" öneriyor.

UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE GÜVENLİK GARANTİLERİNİ ŞART KOŞUYOR

Kiev, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tam olarak sağlanmasının yanı sıra güvenlik garantileri taleplerini ön planda tutuyor.

Güvenlik garantileri çerçevesinde, Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesini ya da NATO koruması altına alınmayı bekleyen Kiev, Avrupa'dan da bir barış gücünün ülkesine yerleştirilmesini istiyor.

Bununla birlikte Ukrayna'ya nükleer silah verilmesi ve bir tür caydırıcılık paketinin sağlanması da Kiev'in şartları arasında yer alıyor.

Kiev, ayrıca Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un Rus kontrolünden çıkması ve Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırlarına dönmesi şartını öne sürüyor.

Savaşın sona ermesinden sonra ülke ekonomisinin yeniden ayağa kaldırılması, ordunun silahlandırılması için ABD ve Avrupa'nın desteği de Kiev'in istekleri arasında yer alıyor. ​​​​​​​

FRANSA: "ACİL" VE "KOŞULSUZ" ATEŞKES BEKLİYORUZ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Antalya'daki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününe başlarken basın mensuplarına konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçtiği bir teknik ekibin Türkiye’ye geleceğini ve burada Ukraynalı bir ekiple görüşeceğini anımsatan Barrot, bu sayede "Rusya'nın ABD'nin ve Avrupalıların kendisine yönelik enerji ve finansal alanda uygulamaya hazırlandığı ciddi yaptırımlardan kaçınabileceğini" söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, söz konusu yaptırımlarla Putin'i savaşı sonlandırmaya zorlamak istediklerini belirterek, İstanbul’da yapılacak Rusya-Ukrayna barış müzakereleri hakkında, "Türkiye’de yapılacak bu teknik görüşmelerden, müzakerelerinin başlamasına imkan verecek, acil ve koşulsuz bir ateşkes sağlanmasını ümit edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu süreçte 2022’de Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul’da yürütülen müzakerelerin "başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açan 3 tuzağa" düşmek istemediklerini kaydeden Barrot, bu tuzakları müzakerelerin ateşkes sağlanmadan yürütülmeye çalışılması, Ukrayna’nın silahsızlandırılmasının dayatılması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların müzakerelerin başında kaldırılmak istenmesi olarak sıraladı.

Barrot, "Putin'in bu müzakereleri yok saymaya devam etmesi halinde" Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlandıklarını vurguladı.

Antalya’daki görüşmeleriyle ilgili X hesabından yaptığı paylaşımda ise Barrot, "Türkiye'deyiz, Ukrayna'nın yanındayız. Mesaj net: koşulsuz derhal ateşkes. Rusya devam ederse, yalnızlaşmayı ve yaptırımları seçmiş olur." ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

rusya ukrayna ABD Başkanı Donald Trump İstanbul