Rutte: Ukrayna'ya NATO üyeliği hiçbir zaman vaat edilmedi

Trump ve Hegseth'in Ukrayna açıklamalarının ardından, NATO Savunma Bakanları toplantısında 'rot balans ayarı' yapıldı. Genel Sekreter, Ukrayna'ya, Rusya ile barış anlaşması yapması durumunda NATO üyesi olacağına dair hiçbir zaman söz verilmediğini söyledi.

Rutte: Ukrayna'ya NATO üyeliği hiçbir zaman vaat edilmedi
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte

Artı Gerçek - Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısı, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in "Ukrayna'nın üyeliğinin ve 2014 öncesi sınırlarına dönmesinin gerçekçi olmadığı" açıklamasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüşen ABD Başkanı Donald Trump tarafından yankılanmasıyla sarsıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Münih Güvenlik Konferansı'na katıldığından, bugün NATO toplantısında Ukrayna adına Savunma Bakanı Rüstem Umerov ağırlandı. Umerov'la görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifak üyesi ülkelerin liderlerinin, Ukrayna'ya, Rusya ile barış anlaşması yapması durumunda NATO üyesi olacağına dair hiçbir zaman söz vermediğini söyledi:

"Başarmamız gereken şey, barış görüşmeleri başlarken Ukrayna'nın mümkün olan en iyi konuma gelmesi ve görüşmeler sonuçlandığında, bu sonucun kalıcı ve dayanıklı olduğundan ve Vladimir Putin'in gelecekte Ukrayna'nın bir kilometrekarelik bir alanını daha asla ele geçirmeye çalışmayacağından emin olmaktır."

"Putin'in bir daha asla Ukrayna'ya saldırmaya çalışmamasını sağlamalıyız, bu çok önemli... Ancak Ukrayna'ya, barış anlaşmasının parçası olarak, NATO'nun bir unsuru olacaklarına dair hiçbir zaman söz verilmedi."

"Askeri desteği sürdürmemiz gerekiyor" diyen Rutte, geçen yıl müttefiklerin toplamda Ukrayna'ya 50 milyar eurodan fazla askeri destek sağladığını söyledi. Genel Sekreter, NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardımları koordine etmesi çerçevesinde geçen yıl Almanya'nın Wiesbaden kentindeki ABD üssünde kurulan "NATO Ukrayna'ya Güvenlik Yardımı ve Eğitimi" (NSATU) mekanizmasının gelecek hafta faal hale geleceğini duyurdu.

'KESİNLİKLE UKRAYNA'YA İHANET DEĞİL'

ABD Savunma Bakanı Hegseth, dünkü açıklamalarının Avrupalı müttefiklerde soğuk duş etkisi yaratması üzerine, bugün ABD'nin Ukrayna ile Rusya arasında barışı müzakere etme girişimlerinin, son üç yıldır Rusya'ya karşı savaşan Ukraynalı askerlere "kesinlikle ihanet" olmadığını söyledi.

'DÜNYA TRUMP'A SAHİP OLDUĞU İÇİN ŞANSLI'

"ABD'nin NATO'ya inanılmaz bağlılık gösterdiğini, hiçbir ülkenin Ukrayna misyonuna ABD'den daha büyük bağlılık göstermediğini" anlatan Hegseth, 3 yıl önce savaşın başlamasından beri Kiev'e 300 milyar dolardan fazla Amerikan askeri yardımını hatırlattı. Savunma Bakanı, dünyanın Trump'a sahip olduğu için "şanslı" olduğunu, zira onun "barışı sağlamak için tarafları bir araya getirebilecek dünyadaki tek adam" olduğunu dile getirdi.

'AVRUPA'NIN BAŞINA KALDI'

ABD haber sitesi Axios, Hegseth'in dünkü açıklamasındaki önemli mesajları şöyle analiz etti:

* ABD birlikleri, Ukrayna'da gelecekteki hiçbir barışı koruma misyonunun parçası olmayacak.

'NATO'NUN KORUMA ŞEMSİYESİ OLMADAN'

* Savaş sonrası barış anlaşması kapsamında Ukrayna'ya gönderilecek herhangi bir Avrupa kuvveti, NATO dışı misyon olarak konuşlandırılacak, dolayısıyla NATO Anlaşması'nın 5. maddesi (bir müttefike saldırılması durumunda diğerlerinin karşılık vermesi) bu güç için geçerli olmayacak.

* Ukrayna, şimdi bir anlaşma yapmalı ve Rusya'nın işgal ettiği tüm toprakları geri almaktan veya NATO üyesi olmaktan vazgeçmeli. (Dış Haberler)

Pete Hegseth Donald Trump avrupa ukrayna nato mark rutte