Senato'da sorguya çekilen AFP yönetimi, Filistin yanlısı-Yahudi karşıtı yayın yaptıkları suçlamalarını reddetti

Senato'da sorguya çekilen AFP yönetimi, Filistin yanlısı-Yahudi karşıtı yayın yaptıkları suçlamalarını reddetti
Fransız haber ajansı AFP'nin Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırısından beri yaptığı yayıncılık tartışma konusu. Tartışma, AFP CEO'su ile ile Küresel Yayın Yönetmeni'nin Filistin yanlısı yayın suçlamalarıyla ilgili parlamentoda hesap vermesine kadar vardı.

Artı Gerçek - İsrail-Filistin savaşı bağlamında hem medyaya baskı hem de medya üzerinden manipülasyon tavan yaparken, Fransız haber ajansı AFP, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırısından beri yaptığı yayıncılıkla ilgili görülmemiş baskı altında olduğunu duyurdu. Tartışma, AFP CEO'su Fabrice Fries ile Küresel Yayın Yönetmeni Phil Chetwynd'ın Filistin yanlısı yayın suçlamalarıyla ilgili Fransız parlamentosunun üst kanadında hesap vermesine kadar vardı. Senato İletişim Komisyonu'nun sorularını yanıtlayan Fries ile Chetwynd, AFP'ye yönelik suçlamaları 'son derece ölçüsüz' diye niteleyerek reddetti.

AFP'yi anti-Semitizmle suçlayanlar, ajansın Hamas gibi militan grupları tanımlarken atıfta bulunmadığı durumlarda 'terörist' kelimesini kullanmama politikasını özellikle hedef aldı.

Senato'da AFP'nin tarafgirlik suçlamalarını 'çok ciddiye aldığını', ancak Filistin yanlılığına dair bazı suçlamaların 'çirkin' olduğunu anlatan Fries, ajansın 'Yahudi karşıtlığının yükselişinin bir vektörü' olmakla suçlanmasının 'rezillik' olduğunu söyledi.

AFP CEO'su, "Bunlar sadece bir TV tartışmasından alınan yorumlar değil, çünkü cumhuriyetin seçilmiş bir temsilcisi, bir milletvekili bunları sahiplenerek öne sürdü" dedi.

Sağcı milletvekili Meyer Habib, (eski adıyla Twitter olan) X'te 'bazen AFP'de anti-Semitizm bulunabildiğini' yazmıştı. Fries, AFP'nin talebine rağmen Habib'in yorumlarını 'geri çekmemesi nedeniyle' hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.

'TERÖRİST' TABİRİNİN ALINTI DIŞINDA KULLANILMAMASI: 'HERKES İÇİN GEÇERLİ'

'Çirkin suçlamaların ötesinde tartışmanın meşru olduğunu' dile getiren Fries, 'terörist' kelimesinin alıntı dışında kullanılması yasağının diğer küresel haber ajansları AP ve Reuters'in de politikası olduğunu, bunun, terimin politik yükü ve çoğu zaman belirsiz kullanımından kaynaklandığını belirtti. "Bu kural 20 yılı aşkın süredir yürürlükte ve istisnasız tüm hareketler için uygulanır" vurgusunu yaptı.

'PARİS SALDIRGANLARINA TERÖRİST DEMEDİĞİMİZDE BU KADAR BASKI GÖRMEDİK'

Fries, AFP'nin müşterilerinin çoğunun Hamas'ı terör örgütü olarak görmediğini aktararak şöyle konuştu: "Haberlerimizde ABD ve AB'nin öyle gördüğünü belirtiyoruz. Ama bir aydır baskı altındayız. Çılgınlık bu. Paris saldırganlarına da terörist demedik ve o zaman bile bu kadar baskı görmedik. Ajansımızın müşterileri, Hamas'ı nasıl tanımlayacaklarına kendileri karar verir."

'SAHADAKİ MUHABİRLERİ HEDEF TAHTASINA KOYMAMAK İÇİN DE LAZIM'

Chetwynd de politikanın aynı zamanda AFP'nin sahadaki ekiplerini koruma amaçlı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Mesela Taliban'ı terörist olarak tanımlamaya başladığımız anda, oradaki tüm gazetecilerimizin sırtına hedef tahtası koymuş oluyoruz ve büroyu kapatmak zorunda kalıyoruz. Başka birçok yer için de aynısını söyleyebilirim."

'İSRAİL'İN SUNUMUNU NİYE HABER YAPMADIK?'

AFP, İsrail hükümetinin 23 Ekim'de Hamas'ın 7 Ekim saldırısına ilişkin yaptığı sunumla ilgili Fransızca haber geçmediği için de eleştirildi. CEO, hata yaptıklarını söyledi. Küresel Yayın Yönetmeni ise şu yanıtı verdi:

"Gazeteciler zaman zaman kaçınılmaz olarak muhakeme hataları yapar. Bu durum da farklı şekilde ele alınabilirdi. Ama AFP kendiliğinden 7 Ekim'deki katliam mahallinden pek çok korkunç görüntü yayımlamıştı ve İsrailli yetkililerden alınan çok sayıda şiddet içeren fotoğrafla videoyu yayına vermişti. 23 Ekim'deki gösterim, öncelikli olarak saldırıdan sonra gelen yabancı gazetecilere yönelikti." (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar