Senegal'de TikTok'a erişim engeli: Mobil veri de kısıtlanmıştı

Senegal'de muhaliflerin eylemleri nedeniyle mobil veri kullanımına getirilen kısıtlamanın ardından bu kez de sosyal medya uygulaması TikTok'a erişim engeli getirildi. İletişim Bakanlığı, "Kötü niyetli kişilerin ülkedeki istikrarı tehdit ettiğini" savundu.

Senegal'de TikTok'a erişim engeli: Mobil veri de kısıtlanmıştı

Artı Gerçek - Senegal'de muhalif lider Ousmane Sonko'nun tutuklanması ve partisi PASTEF'in feshedilmesinden sonra başlayan olayları durdurmak isteyen hükümet, ülkede devam eden mobil veriye erişim kısıtlamasının ardından bu kez de sosyal medya platformu TikTok'a erişim engeli getirdi.

'KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER ÜLKENİN İSTİKRARINI TEHDİT EDİYOR'

İletişim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bir sonraki emre kadar erişime kapatılan sosyal medya uygulamasının kötü niyetli kişiler tarafından ülkenin istikrarını tehdit eden nefret dolu ve yıkıcı mesajlar yaymak için tercih edildiği" savunuldu. Ülkede, muhalif lider Ousmane Sonko'nun 31 Temmuz'da tutuklanmasının ardından başlayan mobil veri alış verişindeki kısıtlama hâlen sürüyor.

SONKO'NUN PARTİSİ PASTEF FESHEDİLMİŞTİ

Ülkede, İçişleri Bakanlığı dün muhalif lider Ousmane Sonko'nun partisi PASTEF'im feshedildiğini duyurmuştu. Karar, ülkenin Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana ilk olma özelliği taşıyordu. Sonko, 28 Temmuz Cuma günü, kendisini kaydetmek isteyen bir jandarmanın cep telefonunu zorla aldığı için gözaltına alınmış, olaydan önce sosyal medyada destekçilerini eylem yapmaya çağırmıştı.

ÇIKAN OLAYLARDA ŞİMDİYE KADAR 2 SONKO TARAFTARI ÖLDÜ

Ardından, 'ayaklanma çağrısı yapma' suçlamasıyla tutuklanan muhalif lider pazartesi günü cezaevine gönderilmişti. Duruşma tarihine kadar tutukluluk hâlinin devam etmesi beklenen Sonko2nun çağrısıyla sokaklara inen taraftarları bazı kentler ve Dakar'ın banliyölerinde ufak çaplı sokak eylemleri düzenlenmişti. Sonko'nun Belediye Başkanlığı yaptığı Ziguinchor kentinde çıkan olaylarda 2 kişi ölmüştü.

DAHA ÖNCE 2 YIL HAPİS CEZASI ALMASINA RAĞMEN TUTUKLANMAMIŞTI

Aynı zamanda Devlet Başkanı adayı da olan muhalif lider, 1 Haziran'da, 2021'de kendisine yöneltilen tecavüz suçlamasından aklanmış ancak gençleri suça teşvik ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı protesto eden Sonko destekçileri, gösterilere başlamış ve çıkan olaylarda 16 kişi ölmüştü.

Muhalif lidere verilen cezanın adaylığına engel olup olmayacağı ise hüküm giymesinin üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine karşın hâlâ netlik kazanmadı. Hakkındaki karara rağmen o tarihte tutuklanmayan Sonko, Dakar'ın Cite Keur Gorgui semtindeki evinde 1 Haziran'dan 24 Temmuz'a kadar polis ablukası altında tutulmuştu. Evinin önündeki güvenlik önlemleri 24 Temmuz sabahı kaldırılan Sonko, buna rağmen tutuklanmamıştı. (DIŞ HABERLER)