Senegal'de sular durulmuyor: 500 kişi gözaltına alındı
Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'ya hapis cezası verilmesinin ardından çıkan olaylarda ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi. Ülkede yaklaşık 500 kişi de gözaltına alındı.
Artı Gerçek - Senegal İçişleri Bakanı Antoine Diome, başkent Dakar'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 1 Haziran'da başlayan protestolar sonrası bazıları siyasi parti üyesi olmak üzere yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 'DIŞ GÜÇLERİ' SUÇLADI
Hafta sonu ülkedeki tansiyonun düştüğünü ifade eden Diome, protestolarda "dış güçlerin etkili olduğunu ve ülkesinin saldırı altında olduğunu" ileri sürdü. Bakan Diome, protestocuların altyapı tesislerine zarar verip tahrip ettiğini de iddia etti. Şiddet olaylarına dönüşen gösterilerde bugüne dek 16 kişi öldürüldü, 360 kişi de yaralandı.
MOBİL İNTERNET ERİŞİMİ KISITLANDI
Diğer yandan Senegal İletişim Bakanlığı, "nefret içerikli söylemlerin yayılmasını önlemek" amacıylabelirli bölgelerde mobil internet erişimine kısıtlama getirildiğini duyurdu. Geçen hafta, hükümet belirli mesajlaşma platformlarına erişimi sınırlamıştı ancak birçok kişi, kullanıcının konumunu maskeleyen sanal özel ağların kullanımıyla kesintiyi atlamayı başarmıştı.. Açıklamada, kesintinin pazar günü belirli alanlarda ve belirli zamanlarda mobil internet cihazlarındaki tüm verileri içerecek şekilde uzatıldığı belirtildi. Hangi bölgelerin etkilendiği belirtilmedi, ancak başkent Dakar'da yaşayanlar, protestoların genel olarak hız kazanmaya başladığı öğleden sonra bir wifi bağlantısı olmadan internete erişemediklerini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Sol popülist PASTEF partisinin lideri Sonko, 1 Haziran'da başkent Dakar'da görülen duruşmada, tecavüz suçlamasından aklanmış, "gençlere yönelik ahlaksız davranış" suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ousmane Sonko ile yargılanan ve tecavüz olayının gerçekleştiği öne sürülen güzellik salonunun sahibi Ndeye Khady Ndiaye de "zinaya ve ahlaksızlığa zemin hazırlamak"tan 2 yıl hapse mahkum edilmişti.
Sonko, hakkındaki suçlamaları reddederek davanın siyasi amaçlı olduğunu savunurken, partisi PASTEF, mahkemenin verdiği kararın siyasi bir komplonun parçası olduğu belirtilerek parti destekçileri "tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çıkmaya" çağırmıştı.Sonko, hakkındaki suçlamaları reddederek davanın siyasi amaçlı olduğunu savunurken, partisi PASTEF, mahkemenin verdiği kararın siyasi bir komplonun parçası olduğu belirtilerek parti destekçileri "tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çıkmaya" çağırmıştı. Sonko, tecavüz suçlamasıyla hüküm giymesi halinde seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olamayacaktı. Cezanın Sonko'nun adaylığına engel olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmadı. Protestocular ayrıca Devlet Başkanı Macky Sall'ın üçüncü dönem için aday olmayı reddetmemiş olmasına da öfkeli. Senegal'de devlet başkanlığı iki dönem sınırına sahip.(DIŞ HABERLER)
Senegalli muhalif lider Sonko hapis cezası aldı: Çıkan olaylarda dokuz kişi öldürüldü
Senegal'de cumhurbaşkanı adayı Sonko'nun destekçileri polisle çatıştı