Sevilay Çelenk, AKPM'de Gazze, Rojava ve Ukrayna'daki çocukları hatırlattı

DEM Parti vekili Sevilay Çelenk, AKPM Genel Kurulu'nda çocuklarla ilgili bir oturumda, Gazze, Rojava ve Ukrayna'da ölen çocukları gündeme getirdi. Nazım Hikmet'in 'Kız Çocuğu' şiirini de okuyan Çelenk, "Tarih bizi yargılayacaktır" dedi.

Artı Gerçek - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda çocukların çevrimiçi şiddetten korunmasına ilişkin oturumda konuştu. Çelenk, AKPM'ye "Tarih bize, 'Gazze'de, Rojava'da, Ukrayna'da çocuklar ölürken ne hakkında konuştuğumuzu soracaktır" diye seslendi.

Çelenk, çocukların çevrimiçi şiddetten korunmasının gerçek hayatta şiddetten korunması ile ayrılmaz biçimde bağlantılı olduğunu vurgulayarak, Nazım Hikmet'in Hiroşima'da ölen yedi yaşındaki bir çocuğun ağzından yazdığı 'Kız Çocuğu' şiirinden şu dizeleri okudu:

"Kapıları çalan benim / Kapıları birer birer. / Gözünüze görünemem / Göze görünmez ölüler."

Çelenk'in yaptığı konuşmanın tam metni şöyle:

'BAŞKALARININ ÇOCUKLARINI UMURSAYABİLMEK BİR ERDEMDİR'

"Sayın Başkan,

Değerli Meslektaşlar,

Bu önemli rapor için ve benden önce konuşanlara teşekkür ediyorum. Konunun teknik ve bilgilendirici yönleri zaten çok iyi tartışıldı. Evet, ben konunun başka bir tarafına odaklanmak istiyorum. Bir başkasının çocuğunun hayatını, sosyal sınıfına, etnik kimliğine veya dinine bakmadan; yaşının, gülüşünün, yüzünün kendi çocuğunuzu andırdığını düşünmeden umursayabilmek çok değerli bir erdemdir - siz çocuk sahibi olmasanız olmasa bile. Çünkü tüm çocukların kaybettiği hayatlar kıymetlidir ve hayatını kaybeden tüm çocuklar, yasını tutmaya değerdir.

'TARİH BİZE SORACAKTIR'

Bugün burada konu hakkında konuşan hiç kimsenin, Gazzeli çocuklara değinmeden geçmemesi gerektiğine inanıyorum. Aksi takdirde tarih bizi mutlaka kınayacak ve yargılayacaktır. Tarih bize, Gazze'de, Rojava'da, Ukrayna'da çocuklar ölürken ne hakkında konuştuğumuzu soracaktır. Tarih, bazı çocuklardan günlerce ve saatlerce bahsederken bazıları hakkında sanki tamamen görünmezlermiş gibi tek kelime bile etmemenin ne anlama geldiğini soracaktır. Hepimiz şundan emin olmalıyız ki, bu görünmez ölü çocuklar, tarihle birlikte bir gün kapımızı çalacak ve ünlü Türk şairi Nâzım Hikmet'in yedi yaşındaki bir kız çocuğu adına söylediği gibi, [şöyle diyecek]: 'Kapıları çalan benim, kapıları birer birer. Gözünüze görünemem, göze görünmez ölüler.'

GAZZELİ ÇOCUKLARIN AÇIKLAMASINI HATIRLATTI

Kasım ayında Gazze'de bir grup çocuk şunu söyledi: 'Biz çocuklar olarak çağrı yapmaya geldik. Hepinizi bizi korumaya, ölümleri durdurmaya çağırıyoruz. Yaşam istiyoruz. Barış istiyoruz. Katillerin adalete teslim edilmesini istiyoruz. İlaç istiyoruz. Gıda istiyoruz. Eğitim istiyoruz. Yaşam istiyoruz. Dünyanın bir şey yapmasını ve İsrail saldırısını durdurmasını istiyoruz. Diğer çocuklar gibi yaşamak istiyoruz."

Onları duyduğumuzu söylemek istiyorum. Bir kısmı artık hayatta olmasa bile bu çocukları görmeye devam ettiğimizi söylemek istiyorum.

'DEVLET VE HÜKÜMETLERİN GÖREVİ VAR'

Çocukların çevrimiçi şiddetten korunması meselesi, çocukları gerçek hayatta koruma meselesiyle yakından ve ayrılmaz bir biçimde bağlantılıdır. Şiddet, çatışma ve savaşla dolu bir dünyada çocukları korumak imkânsızdır. Devletler ve hükümetlerin, dijital ortamı çocuklar için güvenli ve özgürleştirici hale getirme görevi vardır. Çocukları şiddetten koruma amaçlı en temel önlemler medya okuryazarlığı ve çocuklara yönelik dijital medya okuryazarlığı, hak temelli çocuk dostu haberciliğin tesis edilmesi, bildirim ve engelleme prosedürlerinin oluşturulması, ve etkin uygulamanın sağlanmasıdır.

Önceliği çocukların korunmasına, güvenliğine ve refahına veren ileriye yönelik bir yol bulmak için birlikte çalışalım." (DIŞ HABERLER)

rojava gazze ukrayna Nazım Hikmet Sevilay Çelenk