Silah kontrol anlaşmaları tarih olunca: ABD, 2026'dan itibaren stratejik silahlarını Almanya'da konuşlandıracak

NATO zirvesindeki askeri atağa ABD'nin henüz geliştiremediği hipersonikler dahil stratejik silahlarını 2026'dan itibaren Almanya'ya konuşlandırma açıklaması da eklendi. Bunlar, ABD'nin çıkmasıyla çökmeseydi INF Antlaşması tarafından yasaklanan füzeler.

Silah kontrol anlaşmaları tarih olunca: ABD, 2026'dan itibaren stratejik silahlarını Almanya'da konuşlandıracak

Artı Gerçek - ABD'de düzenlenen 75. kuruluş yıldönümü zirvesinde, NATO, 1991'deki Soğuk Savaş'ın bitiminden beri en büyük askeri atağına silahlanma seferberliği eşliğinde kalkarken, Almanya yine kritik konumda. "Rusya-Çin tehdidine" odaklanan zirvede ABD'nin 2026'dan itibaren Almanya'da uzun menzilli füzeler konuşlandırmaya başlayacağı açıklandı.

SM-6, TOMAHAWK VE GELİŞİM AŞAMASINDAKİ HİPERSONİK FÜZELER

ABD ile Almanya'nın ortak açıklamasında şöyle denildi:

"ABD, gelecekte bu kabiliyetlerin kalıcı konuşlandırılmasına yönelik planlamanın parçası olarak, Almanya'daki Çok Alanlı Görev Gücü'nün uzun menzilli atış kabiliyetlerinin dönemsel konuşlandırmalarına 2026 yılında başlayacak."

"Tamamen geliştirildiğinde, bu konvansiyonel uzun menzilli atış birimleri, Avrupa'daki mevcut kara tabanlı atışlardan önemli ölçüde daha uzun menzile sahip olan SM-6, Tomahawk ve gelişim aşamasındaki hipersonik silahları içerecek."

"Bu gelişmiş yeteneklerin kullanılması, ABD'nin NATO'ya bağlılığını ve Avrupa'nın entegre caydırıcılığına katkısını gösterecek."

ABD'NİN ALMANYA'DA 20 NÜKLEER SİLAHI DA VAR

ABD'nin ayrıca 20'si Almanya olmak üzere Avrupa'da 100 kadar taktik B61 nükleer bombası var.

Ortak açıklamadaki füzeler, 2500 kilometreye varabilen menzille Rusya'yı vurabilir. Sesten kat kat hızlı, havada manevra kabiliyetine sahip, alçak irtifada uçabilen ve hava savunma sistemlerine yakalanmayan hipersonik füzeleri, ABD henüz tüm aşamalardan geçirip geliştirebilmiş değil.

ORTA MENZİLLİ NÜKLEER GÜÇLER ANTLAŞMASI YASAKLIYORDU

Bu hamle -en azından kısmen-, 2019 yılında Washington'ın çekilmesiyle çökmeseydi, ABD ile Rusya arasındaki silah kontrolü anlaşmasının yasakları kapsamına girerdi.

Zira Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov ile dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından 1987'de imzalanan, 1988'de yürürlüğe giren Orta Menzilli Nükleer Güçler (INF) Antlaşması, iki tarafın 500–1000 kilometre menzilli ve 1000–5500 km menzilli nükleer ve konvansiyonel karadan fırlatılan balistik füzeler, seyir füzeleri ve füze fırlatıcılarını yasaklıyordu.

PEK ÇOK ÜLKE ANTLAŞMANIN İZİNDEN GİTMİŞTİ

INF Antlaşması, iki süper gücün nükleer cephaneliklerini azaltma ve bazı kategorilerdeki silahları tümden ortadan kaldırma konusunda vardığı ilk anlaşmaydı.

İki süper gücün izinden giden Almanya, Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti de 1990'larda füzelerini imha etti; onları daha sonra Slovakya ve Bulgaristan izledi.

TRUMP ÇIKINCA ÇÖKTÜ

Ama 2019'da dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın NATO'da SSC-8 olarak bilinen 9M729 karadan fırlatılan seyir füzesi geliştirdiği, dolayısıyla anlaşmayı ihlal ettiği iddiasıyla INF Antlaşmasından çekildi.

KENDİ KENDİNE UYGULAYAN RUSYA DA GEÇEN AY PES ETTİ

Suçlamayı defalarca reddeden Rusya, kanıt olarak, daha önce INF Antlaşmasının yasak kapsamına giren 500-5500 km menzilli kara tabanlı balistik ve seyir füzeleri geliştirme faaliyetlerine moratoryum uyguladı.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ayın sonunda yaptığı açıklamada, ABD'nin Avrupa ve Asya'ya bu menzilde füzeler getirmesinin ardından, kendilerinin de kısa-orta menzilli nükleer kapasiteli füze üretimine devam etmesi gerektiğini söyledi.

Putin, Rusya'nın bu tür füzeleri konuşlandırmamaya söz verdiğini, ancak ABD'nin üretime yeniden başladığı bu tür füzeleri tatbikat için Danimarka'ya ve hatta Filipinler'e götürdüğünü belirtti. (Reuters, The Hill, L'essentiel, Dış Haberler)

ABD rusya almanya Füze NATO Zirvesi hipersonik