Şili: Anayasa komisyonu seçimlerinde sağ partiler çoğunluğu elde etti
Şili'de, diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma anayasanın yeniden yazılması için ikinci kez sandık başına gidildi. Oylama sonucunda 50 üyeli komisyonda sağ partilerin oluşturduğu koalisyon 33 sandalye kazarak çoğunluğu elde etti.

Artı Gerçek - Şili'de halk, diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma anayasanın yeniden yazılması için ikinci kez sandık başına gitti. Anayasa Konseyi üyelerinin belirlenmesi için yapılan seçimde sağ koalisyon 50 üyeli komisyonda 33 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etti
Ülkede kurucu meclisin hazırladığı ve solcu Boric hükümetinin desteklediği, ülke tarihindeki en özgürlükçü anayasa taslağının geçen yıl yüzde 62 oy oranıyla reddedilmesinin ardından yeniden sandık başına gidildi. Şili Seçim Servisi verilerine göre, sandıkların yüzde 99.44'ü açıldı. Oyların yüzde 35.42'sini sağ blok kazanırken Devlet Başkanı Gabriel Boric'in Şili İçin Birlik Partisi yüzde 28,57 ile ikinci, Güvenli Şili Partisi ise 21,07 oranla üçüncü sırada yer aldı.
Sağcı Jose Antonia Kas, yaptığı açıklamada, sağduyunun galip geldiğini belirterek, "Halk, mezhepçiliğin ülkeyi bir daha asla bölmesini istemiyor, bölünme zamanı değil, Şili için birlik zamanıdır" ifadelerini kullandı. Boric ise, seçimi kazanan Cumhuriyetçi Parti'den 'bilgili ve ölçülü' hareket etmesini isteyerek, ilk anayasa sürecinde yapılan hataların tekrarlanmamasını talep etti.
ANAYASA REFERANDUMUNDA 'HAYIR' OYU ÇIKMIŞTI
Şili'de, yazılan yeni anayasanın yürürlüğe girip girmeyeceğine ilişkin eylül ayında düzenlenen referanduma katılanların yüzde 61,9'u 'hayır' oyu vermişti. Yeni anayasanın yazılıp yazılmamasına ilişkin ekim 2020'de yapılan referandumla kararlaştırılmış, 2021'deki belediye seçimlerinde yeni anayasayı yazacak heyet halkın oylarıyla seçilmişti.
YÜRÜRLÜKTE OLAN ANAYASA PINOCHET REJİMİNİN MİRASI
Şili'de Ekim 2019'da başlayan ve 5 aydan fazla süren hükümet karşıtı eylemlerde yeni bir anayasa yazılması eylemcilerin başlıca taleplerinden biriydi. Diktatör Pinochet döneminde yazılan yürürlükteki anayasa diktatörlük rejiminin mirası ve eşitsizliğin temel kaynağı olarak değerlendiriliyor. Anayasa, neoliberal politikaların ilk yürürlüğe girdiği ülkelerden biri olan Şili'de eğitim, sağlık ve emeklilik gibi sosyal hakları tırpanlaması nedeniyle gösterilerin de hedefindeydi. (DIŞ HABERLER)
Şili'de 'Ulusal Arama Planı': Pinochet döneminde kaybedilenler aranacak