Şili, haftalık çalışma süresini 45'ten 40 saate düşürüyor

Latin Amerika ülkesi Şili'de parlamento haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate düşüren yasa tasarısını onayladı. Solcu Devlet Başkanı Boric gelişmeyi "Adil ve dolu hayata sahip bir Şili'ye yaklaşmak için gerekli" diye nitelendirdi.

Şili, haftalık çalışma süresini 45'ten 40 saate düşürüyor

Artı Gerçek - Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric hükümeti tarafından parlamentoya sunulan ve 14 hayır oyuna karşı 127 oyla kabul edilerek yasalaşan yeni tasarı, ülkedeki haftalık çalışma süresini kademeli olarak 5 yıl içerisinde 45 saatten 40 saate indirmeyi öngörüyor.

Oylamaya ilişkin açıklama yapan Şili Çalışma Bakanı Jeannette Jara, "Bugün, birileri tarafından imkansız görünse de çalışanlarımızın hayat kalitesini artırmak için adım atmanın mümkün olabileceğini gösterdi" dedi. Daha önce parlamentonun üst kanadı Senato da yasa tasarısını onaylamıştı.

Solcu Devlet Başkanı Boric ise oylama öncesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yasa tasarısının, ülkede daha geniş çaplı adalet anlayışı için önemli bir adım olduğunu belirtti. "Haftalık çalışma saatinin 40'a düşürülmesi gibi iyileştirmelerin, adil ve dolu hayata sahip bir Şili'ye yaklaşmak için gerekli olduğundan şüphem yok" paylaşımı yaptı.

Boric'in imzalamasının ardından yürürlüğe girecek yeni yasaya göre, haftalık çalışma süresi birinci yılda 44, üçüncü yılda 42 ve beşinci yılda ise hedeflenen 40 saate çekilecek. Şili'de haftalık çalışma süresi 2005'te de 48 saatten 45 saate düşürülmüştü.

Birçok ülkede halihazırda haftalık 40 saat çalışma süresi yürürlükte bulunuyor. Bununla birlikte Latin Amerika'daki bazı ülkeler uzun haftalık çalışma sürelerine sahip. Peru, Arjantin, Meksika ve Panama da bu süre 48 saat iken haftalık çalışma süresi Brezilya'da 44 saat. Ekvardor ise Şili'den önce haftalık 40 saatlik çalışma süresine geçmişti.

UZUN ÇALIŞMA SÜRESİ ÜRETKENLİK ANLAMINA GELMİYOR

Daha uzun haftalık çalışma süreleri artan üretkenlik anlamına gelmiyor. Örneğin Fransa'da haftalık çalışma süresi 35 saat iken Fransa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ndeki (OECD) tüm ülkeler arasında en üretken işçilerden bazılarına sahip. Diğer ülkeler de kısaltılmış haftalık çalışma süreleri deniyor. En büyük denemelerden biri bu yılın başlarında İngiltere'de sonuçlanmıştı..61 şirketin dahil olduğu deneme, haftalık dört günlük çalışma süresinin çalışanlar için stresin azalmasına yol açtığını ve gelir üzerinde çok az etkiye sahip olduğunu bulmuştu. Bunun üzerine 61 şirketin büyük çoğunluğu, deney sona erdikten sonra da uygulamaya devam etme kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)