Sisi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan: Filistin meselesinde ortak duruşa sahibiz, Gazze için birlikte çalışacağız
'Katil' yerine 'Kardeşim' diye seslendiği Sisi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, iki ülkenin ekonomik işbirliğinin yanısıra bölgesel barış için ortak çalışmasının önemini vurguladı. Sisi, bunlara Suriye ve Libya ilgili mesajları da ekledi.
Artı Gerçek - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin Türkiye'yi ilk kez ziyaret etmesi kapsamında Mısır-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı düzenlenirken, 17 işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi'yi ağırlamaktan memnuniyetini ifade edip "Şubattaki ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası oldu. O günden bugüne diyaloğumuzu ve işbirliğimizi en üst seviyede tuttuk. Bölgemize dair meselelerde daima yakın istişare halinde olduk. Her alanda gelişmekte olan işbirliğimizi değerli kardeşimin iadeyi ziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz" dedi.
EKONOMİK İLİŞKİLER, TİCARET VURGUSU
"Mısır'la asırları aşan ortak geçmişe ve yakın dostluk bağlarına sahibiz. Gelecek sene diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 100. yıldönümünü kutlayacağız. İnsanlık tarihine yön veren medeniyetlere beşiklik etmiş iki kadim ülkeyiz" hatırlatmasını yapan Erdoğan, Mısır-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin yeniden yapılandırılmasının ardından ilk toplantısını bugün düzenlediklerini, ekonomi ve ticaretin, ilişkilerin en önemli unsurunu oluşturduğunu anlattı.
ENERJİ İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRME
Mısır'la başta doğalgaz ve nükleer enerji olmak üzere enerji işbirliğini geliştirme, kültürel-beşeri ilişkileri geliştirme ve bunun turizme yansıması için çalıştıklarını aktaran Erdoğan, "Mısır'la işbirliğimizi sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik. Ticaret hacmimizi 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı şekilde ilerliyoruz" diyerek ekledi:
GAZZE, AKDENİZ, SURİYE, LİBYA, SUDAN, AFRİKA BOYNUZU İSTİŞARELERİ
"İstişarelerimizde Gazze'nin yanısıra başta Doğu Akdeniz, Suriye, Libya, Sudan ve Afrika Boynuzu olmak üzere bölgesel konuları da ele aldık. Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere sahip olduğumuz Mısır'la istişarelerimizi güçlendirme noktasında kararlıyız. İnşallah, bundan sonra daha yakın işbirliği içinde olacağız. Kazan kazan anlayışıyla çok boyutlu münasebetlerimizi ileriye taşıyacağız."
'İKİ ÜLKENİN ROLÜ HAYATİ ÖNEMDE'
Mısır'la Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerde düzenli istişare kararlaştırdıklarını belirterek "Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemdedir" diyen Erdoğan, Gazze'ye yardımları için Mısır'a teşekkür etti.
'GAZZE'DE ÖNCELİK ATEŞKES VE İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞMASI'
Gazze için "11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi, kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor" vurgusunu yapan Erdoğan, "İsrail'in yardımları engelleyerek suçlarına bir yenisi eklediğini, binlerce bomba ağdırarak kıramadığı direniş azmini açlık ve susuzluğa mahkum ederek kırmaya çalıştığını" söyleyerek ekledi:
'ÖLEN HER MASUMUN SORUMLUSU İSRAİL İLE DESTEKÇİLERİ'
"Gazze'de açlık, susuzluk veya ilaç bulamadığı için ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir. 41 bin masum insanın katillerinin yeri meclis kürsüleri değil, işledikleri suçların hesabını verdikleri mahkeme salonlarıdır. İsrail'in bölgemizi daha fazla gerilime sürüklemesinin önüne geçmek ancak ikircikli politikaların terk edilmesiyle mümkün olacaktır. İsrail'in uzlaşmaz ve engelleyici tutumu devam ediyor."
'MÜZAKERE YÜRÜTTÜĞÜ MUHATABINI ÖLDÜREN ZİHNİYET'
Hamas siyasi lideri İsmail Haniye suikastına atıfla "İsrail, müzakere yürüttüğü muhatabını şehit ederek nasıl bir zihniyete sahip olduğunu göstermiştir" diyerek "Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi burada çok net söylemek isterim" diye ekleyen Erdoğan, "Uluslararası topluma düşen sorumluluğu hatırlatmaya devam ediyoruz. Maalesef, bazı ülkeler halen İsrail'le kayıtsız şartsız destek sağlayarak işlenen suçlara ortak oluyorlar. Netanyahu hükümetinin tüm bölgeyi hatta tüm dünyayı tehlikeye atan katliam politikasını durdurma noktasında caydırıcı adımlar atmıyor" diye sitem etti.
'KÖKLÜ İLİŞKİLERİN DAHA DA GELİŞECEĞİNİN GÖSTERGESİ'
Erdoğan'a teşekkür ederek söz başlayan Sisi, ziyaretinin iki ülkenin köklü ilişkilerinin daha da gelişeceğinin işareti olduğunu, Mısır halkının sevgisini Türkiye'ye getirdiğini dile getirdi. Ticaretin ötesinde Mısır'da Türkiye'den yatırımların artmasıyla işbirliğinin geliştiğini, Erdoğan'ın Kahire ziyaretiyle işbirliğinin daha da ivme kazandığını belirten Mısır lideri, serbest ticaret anlaşmasının geliştirilmesi ve ticaret hacminin büyümesi hedeflerini, Türkiye'den yatırımcılara sundukları olanakları, Türkiye'den Mısır'a yatırım yapılmasının önemini sıraladı.
SİSİ: BÖLGESEL KRİZLERİ ÇÖZMEK İÇİN BERABER ÇALIŞMA KARARI ALDIK
Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler bağlamında beraber koordinasyonun çok önemli olduğunu söyleyen Sisi, "(Türkiye'yle) Özellikle bölgesel konuları beraber ele alarak insani krizlerin önüne geçme konusunda beraber çalışmalıyız diye karar aldık. Başta Gazze ve Filistin'deki kardeşlerimiz için olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız" dedi.
'1967 SINIRLARINDA FİLİSTİN DEVLETİNİN RESMEN TANINMASI LAZIM'
Sisi "Türkiye ve Mısır olarak bir an önce, acilen ateşkesin sağlanması, Batı Şeria'daki İsrail ihlallerinin son bulması ve Filistin'in 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini kurma haklarının bir an önce hayata geçirilmesini vurguladık" diye ekledi.
'TÜRKİYE-SURİYE YAKINLAŞMASINDAN MEMNUNUZ'
Mısır lideri, Suriye meselesini ve Suriye halkını olumsuz etkileyen bu krizin de son bulması konusunu ele aldıklarını söyleyerek "Bu bağlamda Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim" dedi.
'SURİYE'NİN BİRLİĞİ, BÜTÜNLÜĞÜ VE TERÖRLE MÜCADELESİ BAĞLAMINDA ÇÖZÜM'
Mısır lideri, "BM Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve terörle mücadelesi bağlamında sorunun çözüme kavuşmasını arzuladıklarını" belirtti.
'YABANCI SİLAHLI GÜÇLER LİBYA'DAN AYRILMALI'
Ankara ile Kahire, ikiye bölünmüş Libya'da hasım hükümetleri desteklerken, Sisi, Türkiye ile Mısır'ın ilgili kurumlar arasında yakın koordinasyonla güvenlik ve istikrar meselelerini de ele aldıklarını aktararak şöyle dedi:
"Bunlar arasında özellikle de Libya konusunda hem başkanlık hem parlamento seçimlerinin yapılması, orada güvenliğin ve esenliğin sağlanması ve silahlı güçlerin ülkeden ayrılmaları Libya'nın geleceği için önemli bir husustur diye ifade ettik."
'SOMALİ'DE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE GÜVENLİĞİN TESİSİ ÖNEMLİ'
Sudan'da içavaş sorununu çözmek için Mısır'ın taraflarla görüşerek gösterdiği çabaları Erdoğan'a anlattığını söyleyen Sisi, Somali ve Afrika Boynuzu'ndaki krizi de görüştüklerini belirtip "Somali'nin de toprak bütünlüğü ve karşı karşıya kaldığı meydan okumalara karşı güvenliğinin tesisinin öneminin altını çizdik" dedi.
'DOĞRUDAN İLETİŞİMDE OLMALIYIZ'
Erdoğan'a misafirperverliği için teşekkür eden Sisi, "Mısır olarak doğrudan iletişimi her iki ülke halkının çıkarına olacak şekilde devam ettirmenin arzusu içindeyiz" diyerek sözlerini tamamladı. (AA, TRT Haber, Dış Haberler)