Soçi'de bayrak krizi

Soçi'deki kongreye Türkiye'den katılan bir grup amblemdeki Suriye bayrağına itiraz ederek havaalanından ayrılmayı reddetti. QSD'den Kürtlerin katılmaması nedeniyle de eleştiriler sürüyor.

Soçi'de bayrak krizi

HABER MERKEZİ - Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen ve katılımcılarının yüzde 95'inin Araplardan seçildiği Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin ikinci gününde asıl toplantılara geçilmesi planlanıyordu. Ancak kongrenin ikinci gününe bayrak krizi damga vurdu.

Türkiye'den Soçi'ye gelen 90 kişilik bir muhalif grup, kongrenin ambleminde Suriye bayrağının olması ve muhalefete dair işaretlerin yer alamaması nedeniyle havaalanından ayrılmayı reddetti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov anlaşmazlıkla ilgili bir görüşme gerçekleştirdi.

Müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine grubun Türkiye'ye dönme kararı aldığı bildirildi. Dışişleri kaynakları Suriye muhalefetinden grupların Kongre'ye katılmayacaklarını ve Türkiyeli yetkilileerin grubu temsil edeceğini duyurdu. Sputnik'e konuşan bir Rus yetkili ise kongrenin genel oturumlarına sadece Suriyelilerin katılacağını, gözlemciler ve garantör ülkeler dahil olmak üzere üçüncü tarafların temsilcilerininse bu toplantılara katılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Soçi'de bayrak krizi - Resim : 1

LAVROV'A PROTESTO
Yaşanan kriz nedeniyle TSİ 10.00'da başlaması planlanan oturum yaklaşık iki buçuk saat geç başladı. Açılışa da protestolar ve gruplar arasındaki bölünmüşlük damga vurdu. Açılış konuşmasını yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açılış konuşması, bazı delegelerin bağırması üzerine kesildi. Reuters, delegelerden bazılarının Rusya’yı sivilleri öldürmekle suçladığını, bazılarının da Rusya’ya teşekkür ettiğimi duyurdu. Lavrov delegelere, bugün kendi sözlerini söyleyeceklerini belirterek, konuşmasını bitirmesine izin vermelerini söyledi.

Oturumların sonunda Suriye'nin yeni anayasası üzerinde çalışacak bir komisyon oluşturulacağı

İLGİLİ HABER: SOÇİ'DE İLK GÜN: AFRİN BOMBALANIRKEN ÇÖZÜM ÇIKMAZ

'KÜRTSÜZ KONFERANSLAR SONUÇ VERMEZ"
Kongreye anlaşmazlıklar damga vururken QSD'den Kürtlerin katılımının kısıtlı olması nedeniyle bir eleştiri daha geldi. Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan PYD’nin Rusya Temsilcisi Abdulselam Eli, Kürtler davet edilmediği için konferansın baştan başarısızlığa mahkum edildiğini söyledi. Rusya’nın "Konferansa Kürtleri davet ettik" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Eli, "Buna Suriye Ulusal Konferansı diyorlar. Ama Suriye’nin yüzde 30’unu temsil eden, Suriye halkları tarafından oluşturulan Kuzey Suriye yönetimi davet edilmedi. Bu oluşum Suriye’deki ikinci büyük güç ve davet edilmiyor. Yine Suriye’nin en büyük halkı olan Kürtlerin örgütlü yapıları davet edilmedi. Nasıl ulusal kongre oluyor" diye tepki gösterdi.

Konferansın Kürtlerin davet edilmemesi nedeniyle, Cenevre, Astana ve Viyana konferanslarının akıbetini yaşayacağını belirten Eli, "Kürtsüz bu konferanslar sonuç vermez, o yüzden baştan kaybeden bir kongre yapılıyor" dedi.

Türkiye suriye rusya QSD Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi