Stoltenberg: Türkiye'nin ABD'den F-16 alması dünkü uzlaşının parçası değil

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Vilnius'taki zirvede Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda "güçlü ve olumlu" bir mesaj verileceğini söyledi. Stoltenberg Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçakları alma planının dünkü uzlaşının parçası olmadığını da belirtti.

Stoltenberg: Türkiye'nin ABD'den F-16 alması dünkü uzlaşının parçası değil

Artı Gerçek - - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bugün başlayacak NATO Zirvesi öncesinde düzenlenen forumda konuştu.

'UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİ KONUSUNDA OLUMLU VE GÜÇLÜ BİR MESAJ OLACAĞINDAN EMİNİM'

Zirvede ittifak liderlerinin "Ukrayna'nın NATO üyeliği yolunda olumlu bir mesaj" vereceğini söyleyen Stoltenberg Kiev'in daha fazla askeri yardım alacağını ve çarşamba günü ilk oturumunu gerçekleştirecek olan yeni bir işbirliği formatı NATO-Ukrayna Konseyi'ne katılmak için resmi koşulların hafifletileceğini söyledi. "Ukrayna ve üyeliğe giden yol konusunda olumlu ve güçlü bir mesaj olacağından eminim" dedi. NATO'nun Ukrayna'nın bir noktada ittifaka "üye olacağı" konusunda anlaşmaya vardığı 2008 yılından bu yana Ukrayna'nın uzun bir yol kat ettiğini söyleyen Stoltenberg "Ukrayna NATO'ya çok daha yakın, dolayısıyla bunu NATO kararlarına yansıtmanın zamanının geldiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

NATO üyeleri Kiev'in savaş sırasında katılamayacağı konusunda hemfikir olsalar da savaş sonrasında bunun ne kadar çabuk ve hangi koşullar altında gerçekleşebileceği konusunda anlaşmazlık yaşıyordu. Vilnius'taki toplantıya katılacak olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, NATO'ya ülkesine üyelik için net bir yol açması ve böylece savaş bittikten hemen sonra katılabilmesi için baskı yapıyor. Doğu Avrupa'daki NATO üyeleri, Ukrayna'yı NATO'nun kolektif güvenlik şemsiyesi altına almanın Rusya'yı yeniden saldırmaktan caydırmanın en iyi yolu olduğunu savunarak Kiev'in tutumunu desteklediler. Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi ülkeler ise daha temkinli davranarak NATO'yu Rusya ile doğrudan bir çatışmanın içine çekebileceğinden ve potansiyel olarak küresel bir savaşı tetikleyebileceğinden korktukları herhangi bir hamleye karşı dikkatli davrandılar.

'F-16 KONUSU DÜNKÜ UZLAŞININ BİR PARÇASI DEĞİL'

Stoltenberg Türkiye ile ABD arasında F-16'lara ilişkin diyaloğu memnuniyetle karşıladığını belirterek, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçakları alma planının, dün Türkiye, İsveç ve NATO arasında İsveç'in NATO üyeliği başvurusu hakkında varılan uzlaşının bir parçası olmadığını söyledi.

İsveç'in NATO üyeliği başvurusu konusunda dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve kendisinin katıldığı üçlü görüşme hakkındaki soruyu yanıtlayan Stoltenberg "Bu zirve daha başlamadan tarihi bir hale geldi. Çünkü şimdi İsveç'in üyeliği meselesi bulunuyor ve İsveç, bu ittifakın tam üyesi olacak. Bu hem İsveç için hem Türkiye hem tüm NATO ve Baltık bölgesi için iyi" dedi. Türkiye'nin terör konusunda meşru güvenlik endişelerini ortaya koyduğunu ve geçen yılki Madrid Zirvesi'nden beri Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Muhtıra ile bunların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü, İsveç'in bazı adımlar attığını ifade eden NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçağı alma planı hakkındaki soruyu yanıtlarken de şunları söyledi: "Bu, ABD'nin kararıdır. Türkiye, arada bir bağlantı görmediğini çok açık şekilde ortaya koydu. NATO, müttefikler arasında silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmak için neler yapabileceğimiz konusunda çok açık olmuştur. Türkiye ile ABD arasında F-16'lar konusundaki bir diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum. Ancak bu, dün vardığımız uzlaşının bir parçası değil."

'TAM BİR TAKVİM İÇİN DETAYA GİREMEM'

Stoltenberg İsveç'in ne zaman NATO üyesi olacağına ilişkin soruya karşılık olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in katılımı hakkındaki onay belgesini TBMM'ye en kısa sürede göndereceği taahhüdünde bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin kendi meclis süreci bulunuyor. Tam bir takvim için detaya giremem. TBMM şu anda açık değil. Ancak en önemlisi şu ki Türkiye, katılım protokolünü sevk edeceği konusunda açık bir karar vermiştir. İnanıyorum ki Türkiye'de onay olacağı konusundaki ana meseleyi de çözmüş bulunuyoruz" dedi.( DIŞ HABERLER)