Stoltenberg ve Zelenskiy'den ortak basın toplantısı: 'Katılım daveti olsaydı ideal olurdu'
Vilnius'ta Ukrayna lideri Zelenskiy ile ortak basın açıklaması yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg savaş bittiğinde Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanması gerektiğini söyledi. Zelenskiy ise "NATO'ya katılım daveti olsaydı ideal olurdu" dedi.
Artı Gerçek - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Vilnius Zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesinden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu. Rusya-Ukrayna Savaşı bittiğinde Ukrayna'ya yeterli güvenlik garantilerinin verilmesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, Zelenskiy'e hitaben "NATO, ihtiyaç olduğu sürece yanınızda olacaktır" dedi.
NATO müttefiklerinin bugüne kadar Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunmasına yardımcı olmak için milyarlarca dolarlık destek sağladığını, bunun devam edeceğini belirten Stoltenberg, Vilnius Zirvesi'nde çok yıllık yeni bir askeri destek paketi üzerinde uzlaşıldığını, bu sayede Sovyet dönemi askeri envanterin NATO standartlarına dönüşeceğini hatırlattı, ayrıca NATO-Ukrayna Konseyinin kurulduğunu, bununla da iki tarafın eşit ortaklar olarak kararlar alabileceğini aktardı.
'MÜTTEFİKLER OLARAK BULUŞACAĞIMIZ GÜNÜ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM'
Ukrayna'nın NATO üyeliği için liderlerin güçlü bir mesaj verdiğini, "Ukrayna'nın ittifaka üye olacağının" teyit edildiğini hatırlatan Stoltenberg "Şartlar karşılandığında ve müttefikler anlaştığında Ukrayna'ya NATO daveti gönderilecek" dedi. "Bu savaş bittiğinde Ukrayna'nın güvenliği için muteber düzenlemeler olmasını sağlamalıyız ki tarih tekerrür etmesin. Bu nedenle birçok müttefikin uzun vadeli yardım taahhüdü vermesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Rusya'nın savaş bittikten sonra yeni saldırganlıklarını caydıracaktır" diyen NATO Genel Sekreteri, NATO-Ukrayna Konseyi'nin ilk toplantısına atıfta bulunarak "Bugün eşitler olarak buluşuyoruz. Müttefikler olarak buluşacağımız günü sabırsızlıkla bekliyorum. Ukrayna artık NATO'ya her zamankinden daha yakın" ifadelerini kullandı.
'PUTİN KAZANIRSA TRAJEDİ OLUR'
Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı savaşta yenmesinin sadece Ukrayna için değil, Batı için risk taşıdığını söyledi. "Putin kazanırsa Ukrayna için trajedi olur ama bu bizim için de tehlike. Bu bizi daha savunmasız hale getirir" diyen Stoltenberg, Ukrayna'nın kendi yolunu seçme özgürlüğünün bulunduğunu, Rusya'nın bu konuda söz hakkının olmadığını, Ukrayna'nın NATO üyeliğine sadece NATO müttefiklerinin karar verebileceğini vurguladı.
ZELENSKİY: NATO'YA DAVET İDEAL SONUÇ OLURDU
Ukrayna lideri Zelenskiy ise konuşmasında Ukrayna'ya yeni savunma desteği paketlerini "olumlu haber" olarak nitelendirdi. Pakete yardım eden liderlere ve Ukrayna'nın NATO üyeliği sürecini basitleştirmeye yönelik "önemli adımlar" için minnettar olduğunu söyleyen Zelenskiy zirvenin şimdiye kadarki sonuçlarını övdü. Ancak "Ukrayna'ya zirvede NATO'ya katılım daveti sağlansaydı bu ideal sonuç olurdu" dedi.
'GÜVENLİK GARANTİLERİ GERÇEKLEŞİRSE BİZİM İÇİN ÇOK SOMUT BAŞARI OLACAK'
NATO’nun Ukrayna için Üyelik Eylem Planı (MAP) aşamasını kaldırma kararını değerlendiren Zelenskiy, "Önemli bir sonuç. Ukrayna’nın üyelik yolunda bir eylem planına ihtiyacı olmadığının kabul edilmesidir." ifadesini kullandı. Zelenskiy, zirvenin ülkesi ve halkı için başarı olması isteğini dile getirerek, "Özellikle de insanlar için çok önemli olan güvenlik garantileridir. NATO yolunda güvenlik garantileri, (NATO üyeliğinin) yerine değil. Bugün bu güvenlik garantileri G7 ülkeleri tarafından onaylanabilir. Eğer bu gerçekleşirse üzerinde çalışacağız, bu bizim için gerçekten çok önemli ve somut bir başarı olacaktır" dedi.
Ukrayna’nın şu ana kadar ortaklarından hukuki güvenlik garantisi almadığını ancak finansman, yatırım ve savunma gibi fiili garantilere sahip olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "(G7 güvenlik garantisi) Bu, güvenlik garantisi şemsiyesine sahip olduğumuzu sembolize eden ilk hukuki belge olabilir. Daha sonra Ukrayna’nın güvenlik garantörü ülkelerinin her biriyle sözleşmeleri olacak ve orada sahip olduğumuz ya da olmadığımız tüm şeyler yer alacak. Bunlar ikili düzeyde olacak. Bu belge G7 ülkeleri dışında diğer ortakların katılmasına fırsat sağlıyor" ifadelerini kullandı.
'BAZILARININ UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİNDEN NEDEN KORKTUĞUNU ANLIYORUM'
Zelenskiy toplantının soru cevap kısmında ise "Bazı kişilerin Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında konuşmaktan korktuğunu", çünkü "kimsenin bir dünya savaşı çıkarmak istemediğini anladığını" söyledi. Ukrayna lideri sınırları içinde bir savaş sürerken ülkesinin ittifakın bir üyesi olamayacağını kabul eti ancak "sinyaller önemlidir" diye ekledi.
'MİSKET BOMBALARI İŞGAL EDİLEN TOPRAKLARDA KULLANILACAK'
Zelenskiy, ABD’nin Ukrayna’ya sağlayacağı misket bombalarına ilişkin soru üzerine "Rusya’nın Ukrayna topraklarında sürekli misket bombası kullandığını" savunarak "(Rusya) bizim topraklarımızda savaşıyor. İnsanlarımızı öldürüyor. Yıllardır misket bombası kullanıyor. Misket bombaları konusunda ABD’den alabileceğimiz yardım, kesinlikle askeri amaçlarla ve kesinlikle Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilmiş topraklarında kullanılmak üzeredir" dedi. Zelenskiy, misket bombalarının kullanılmasının "tamamen kontrol edilebilir olduğunu ve başka hiçbir yerde kullanılmayacağını" öne sürdü.
F-16 SORUSUNA YANITI GÜLÜŞMELERE NEDEN OLDU
Basın mensuplarının, F-16’ların ne zaman Ukrayna’ya gönderileceğine ilişkin sorusunun ardından Zelenskiy Stoltenberg’e dönerek, “Cevap ver lütfen” dedi. Zelenskiy’nin ifadeleri, salonda gülüşmelere neden oldu.
Gülüşmelerin ardından soruyu yanıtlayan Stoltenberg, Ukraynalı pilotların eğitimi için hazırlıkların yapıldığını, daha sonra da uçakların verileceğini belirterek, “Dün bir grup NATO müttefiki, Ukrayna'daki F-16 savaş uçağı pilotlarına eğitim vermek üzere bir koalisyon kurdu. Bu girişim ilk olarak Hollanda ve Danimarka tarafından başlatılmıştır. Şimdi diğer bazı müttefiklerin de katılmış olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bazı hazırlıklar halihazırda yapılmıştır ve eğitim mümkün olan en kısa sürede başlayacaktır. Bu şu anda gerçekleşmekte olan bir şey. Bu da F-16'ların temin edilmesini mümkün kılacaktır” dedi.
ERDOĞAN, ZELENSKİY VE STOLTENBERG, NATO-UKRAYNA KONSEYİ TOPLANTISINA KATILDI
Basın toplantısının ardından Zelenskiy ve Stoltenberg devlet başkanları seviyesinde ve NATO ile Ukrayna arasındaki ilişkileri üst seviyeye taşımak amacıyla kurulan NATO-Ukrayna Konseyi'nin ilk toplantısına katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun yapılacağı salona Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile geldi. Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le bir süre sohbet etti. Zelenskiy de salona girişinin ardından tokalaştığı Erdoğan, Biden ve Stoltenberg ile sohbet etti. TNATO liderleri tarafından alkışlarla karşılanan Zelenskiy, ülkelerin isim sıralamasına göre hazırlanan oturma düzeninde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın arasında oturdu. Toplantı basına kapalı yapıldı. (DIŞ HABERLER)
Vilnius temasları süren Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüştü
Çin'den NATO'ya sert tepki: 'NATO'nun Asya Pasifik'e doğru genişlemesine kararlı yanıt vereceğiz'