Sudan'da HDK üç günlük bayram ateşkesini kabul edeceğini duyurdu
Artı Gerçek - Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısının 413'e yükseldiğini, 3 bin 551 kişinin de altı gün önce başlayan çatışmalarda yaralandığını duyurdu. DSÖ ayrıca ülke genelinde sağlık merkezlerine 11 saldırı kaydettiğini belirtti. Birleşmiş Milletler'e bağlı kurum daha önce taraflara sağlık çalışanları, hastalar ve ambulanslar için insani koridor açması çağrısı yapmıştı.
ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
HDK ise bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik ateşkesi kabul edeceğini söyledi. Ordudan henüz konuyla ilgili açıklama gelmezken Hartum ve komşu şehir Bahri'de yaşayanlar bayram namazının ardından da ateşkes kararına rağmen silah sesleri gelmeye devam ettiğini duyurdu.
HDK'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise "Ateşkes, Ramazan Bayramı'na rastlıyor. Vatandaşların tahliyesi için insani koridorlar açmak ve aileleriyle bayramlaşma imkanı tanımak için bayramın ilk günü yerel saatle 06.00'dan itibaren 72 saatlik tam bir ateşkese bağlı kalınacak" ifadesi kullanıldı.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre gece saatlerinde başkentin Erkevit, Mamura, Mücahidin başta olmak üzere çok sayıda mahallesinde çatışma sesleri duyuldu. Bazı ev ve iş yerleri çatışmalarda ağır hasar aldı. Bazı binalarda yangın çıktı.
Sabah saatlerinde ise Hartum sakinleri, askerlerin bazı mahallelere yaya olarak konuşlandığını söyleyerek bunun ordunun daha fazla çatışmaya hazırlandığını gösterdiğini vurguladı.
ORD, SUDANLILARIN SERBESTÇE HAREKET ETMESİNİ SAĞLAYAN ATEŞKES İSTEMİŞTİ
Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ise dün akşam El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada Sudanlıların serbestçe hareket etmesini sağlayan ateşkes istediklerini söyledi.
Burhan, "Her yere yayılan ve hayati tesisleri işgal eden Hızlı Destek Kuvvetleri ile ateşkesten bahsetmek mümkün değil. Şu anda tanık olduğumuz bu talihsiz olayların sebebi HDK'dir. Çatışmayı başlatan onlar. Güçlerimiz halen savunma durumundadır." dedi. HDK'nin, hayati önem taşıyan tesisleri hedef alarak devlete karşı hareketlilik başlattığı ve kamuoyu oluşturmaya çalıştığını savunan Burhan, çatışmaların yerleşim yerlerine sıçramasını istemediklerini, en belirgin çatışmaların başkentteki Hartum Havalimanı çevresinde yaşandığını ancak ülkenin kalan 18 eyaletinin ordunun kontrolünde olduğunu vurguladı.
Burhan, Sudan'ın işlerine karışmaya çalışan ülkeler hakkında bilgileri olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Birçok ülke işleri yoluna koymak için bizimle iletişime geçti. Biz bir tarafın arabuluculuğunu diğerine tercih etmiyoruz. Durumun çözülmesine vesile olacak her öneriye açığız. Hiçbir üçüncü taraf bize destek sağlamadı ve dışarıdan desteğin karşı tarafa ulaşmasına da izin vermeyeceğiz" dedi
'HDK DEVLETİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞTI'
HDK'nin vatandaşların oldukları yerleşim bölgelerine yayıldığını ve onlarla çatışarak vatandaşların acı çekmesine yol açmak istemediklerini aktaran Burhan, "HDK’nin bize karşı hamlesinin nedeni, askeri güçleri birleştirmeye çalışmamızdı. HDK, Sudan devletini ele geçirmeye ve çerçeve anlaşmayı kendi lehlerine çevirmeye çalıştı." ifadesini kullandı. İlan edilip uyulmayan ateşkeslerle ilgili olarak Burhan, "HDK, insanları yollarda durduruyor ve özgürlükleri kısıtlıyor. Hastaneleri ele geçiriyorlar. Sudanlıların serbestçe hareket etmesini sağlayan bir ateşkes istiyoruz" dedi.
Burhan, "Kanuna aykırı hareket eden ve isyancı oldukları için HDK liderleriyle pazarlık yapmayacağız. HDK ile yeniden siyaset konuşulmasına yer yok. Sınırlı sayıda kişinin siyasi hırsları nedeniyle Sudan'da iç savaş çıkmayacak. HDK, çerçeve anlaşmanın imzalandığı Aralık 2022'den önceki mevzilerine dönmeden önce herhangi bir diyalog yok. (HDK Komutanı Muhammed Hamdan) Dagalu'ya yönelik tedbirler doğru zamanda gelecek" ifadelerini kullandı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: 10 İLA 20 BİN KİŞİ ÇAD SINIRINA SIĞINDI
BM mülteci kuruluşu UNHCR ve Dünya Gıda Programı (WFP), yaklaşık 10 bin ila 20 bin kişinin Çad sınırındaki köylere sığındığını söyledi. Çatışmadan önce bile, Sudan halkının yaklaşık dörtte biri akut açlıkla karşı karşıyaydı, ancak WFP Sudan operasyonunu Cumartesi günü üç işçisinin öldürülmesinin ardından durdurmak zorunda kaldı.
NE OLMUŞTU?
Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Ülkede İslamcı otokrat Ömer El Beşir'in kitlesel protestolara devrilmesinden dört yıl sonra ve 2021'deki darbeden iki yıl sonra uluslararası toplum tarafından destekli sivil demokrasiye geçiş planı çatışmaların başlamasıyla raydan çıkmış durumda. Hem ordu hem de HDK birbirini darbe girişimi başlatmakla suçluyor. Sudan yedi ülkeyle sınır komşusu bu nedenle düşmanlıklar bölgesel gerilimleri körükleme riski taşıyor. (DIŞ HABERLER)
Sudan'daki çatışmalarda en az 300 kişi öldü, binlerce kişi başkent Hartum'dan kaçıyor