Sudan'daki çatışmalarda en az 300 kişi öldü, binlerce kişi başkent Hartum'dan kaçıyor

Sudan'da çatışan ordu ve HDK arasında ilan edilen ikinci 24 saatlik ateşkese de uyulamadı. Ülkedeki çatışamalarda sivil ve askerler dahil en az 300 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

Sudan'daki çatışmalarda en az 300 kişi öldü, binlerce kişi başkent Hartum'dan kaçıyor

Artı Gerçek - Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, tarafların dünkü ikinci kez ateşkes kararına rağmen sürüyor. Başkent Hartum'da çatışmalar, yine ordu genel komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve havalimanı çevresinde başladı. Bölgeden silah sesleri gelirken yoğun duman yükseliyor.

HDK ATEŞKESİN BOZULMASINDAN ORDUYU SUÇLADI

Taraflar, uluslararası toplumun insani yardımlar ve tahliyeler için 24 saatlik ateşkes çağrısına 18 Nisan'da ve dün uyacaklarını açıklasalar da çatışmalar devam etti. Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, uluslararası toplumdan gelen çağrılara yanıt olarak yerel saatle 18.00'den itibaren 24 saat ateşkese uyacaklarını belirtmişti. HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu da ateşkes önerisini kabul ettiklerini açıklamıştı. Ancak HDK daha sonra ateşkesin bozulmasıyla ilgili bir açıklama yaparak, Omdurman kentinde saldırıya uğradıklarını ve karşılık olarak orduya kayıplar verdirdiklerini, iki ordu helikopterini de düşürdüklerini öne sürdü. Hartum'un yanı sıra Omdurman ve Bahri kentlerinde de çatışmalar sürüyor.

ÖLÜ SAYISI 300'E YÜKSELDİ

Çatışmalar 6'ıncı gününe girerken, Dünya Sağlık Örgütü çatışmalarda en az 296 kişinin öldürüldüğünü ve 3 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ölenlerin kaçının asker kaçının sivil olduğu henüz bilinmiyor. Ölü sayısının durum tehlikeli olduğu için sokaklardan toplanamayan cesetler de düşünüldüğünde daha fazla olabileceği belirtiliyor.

Sudan Doktorlar Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre ise başkent Hartum ve diğer kentlerde ordu ile HDK milisleri arasındaki çatışmalarda 198 sivil hayatını kaybetti, 1207 kişi yaralandı.

BİNLERCE KİŞİ HARTUM'DAN KAÇTI

Çatışmalar nedeniyle başkent Hartum'dan binlerce kişinin kaçtığı belirtiliyor. Hartum ve çevre kentlerdeki çatışamalar kentin kapanmasına, birçok kişinin kentte mahsur kalmasına yol açmıştı. Kentteki gıda stoklarının da azaldığı haberleri geliyor. Görgü tanıkları ordunun Hartum'a ulaşımı kontrol ettiği ve HDK'nin ikmal rotalarını kontrol etmeye çalıştığını söylüyor. Bölgeden kaynaklar daha fazla insanın başkenti terk ettiğini, çoğunun geçebildiğini ancak bazılarının kontrol noktalarında durdurulduğunu da söyledi.

Bir Hartum sakini, "Yiyecek yok, süpermarketler boş, dürüst olmak gerekirse durum güvenli değil, bu yüzden insanlar ayrılıyor" dedi. Kent sakinleri ayrıca bazı satıcılar tarafından benzin ve gıda fiyatlarına keskin bir şekilde zam yapıldığını söylüyor.

Sudan Doktorlar Sendikası da dokuz hastanenin topçu ateşiyle vurulduğunu ve 16'sının tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti. Sendika başkent ve çevre bölgelerdeki hastanelerin yüzde 70'inin çalışamadığını da açıkladı ve bir sağlık krizi yaşanabileceği uyarısında bulundu.

HDK 27 MISIR ASKERİNİ DAHA SERBEST BIRAKTI

Diğer yandan HDK elinde tuttuğu 27 Mısır askerini Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne teslim ettiğini söyledi. HDK askerleri iki ülke arasındaki rutin ortak askeri tatbikatların parçası oldukları kuzey Sudan'daki Merove hava üssüne baskın yaptıktan sonra alıkoymuştu. Mısır askerlerin elçiliğe ulaştığını söylerken daha önce de HDK'nin Merove'deki üste alıkoyduğu 177 Mısır askeri serbest bırakıldıktan sonra ülkeden tahliye edilmişti. Olaylardan önce Kahire ve Hartum, ordularının Mart 2021'de eğitim ve sınır güvenliğini kapsayan bir askeri işbirliği anlaşması imzalamasıyla askeri bağlarını giderek derinleştiriyordu.

NE OLMUŞTU?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)