Suriye Anayasa Komitesi'ne katılacaklar belirlendi

Suriye Kürt Ulusal Konseyi Yöneticisi Kawa Ezizi, kendilerinin de SMDK çatışı altında Anayasa komitesi'nde yer alacaklarını açıkladı.

Suriye Anayasa Komitesi'ne katılacaklar belirlendi

Suriye'de çatışmaların sonlanması ve yeni bir döneme adım atılması amacıyla Soçi toplantısında kurulması kararlaştırılan Suriye Anayasası Komitesinde Kürtlerden Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticilerinin de yer alacağı açıklandı. Rojava’nın etkin gruplarından PYD ve TEVDEM’den temsilcilerin bu komiteye alınmasına ise Türkiye'nin karşı çıktığı belirtiliyor.

Sputnik'e konuşan ENKS Yöneticisi Kawa Ezizi, kendilerinin de Suriye Anayasası Komitesinde yer alacağını belirterek, bu çalışmada Kürtlerin haklarının yeni anayasada yer almasını talep edeceklerini söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) kaynaklarından edinilen bilgilere göre Suriye muhalefetinin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya sunduğu Suriye Anayasa Komitesi listesinde ENKS’liler de var.

"HER KESİMİN HAKLARI YER ALMALI"

SMDK Başkan Yardımcısı Abdulbasit Hemo, ENKS yetkililerinin yeni yapılacak Suriye Anayasası Komitesi’nde yer alacağını doğruladı. ENKS Yöneticisi Kawa Azizi ise "ENKS'den 3 kişi Suriye Muhalefeti çatısı altında komitede yer alıyor. ENKS'nin komitede yer alması önemlidir. Kürt heyeti şimdi Riyad'da görüşmelerde bulunuyor. Kürtlerin taleplerinin yeni anayasada yer almasını sağlamak için çalışmalar yapıyorlar. Kürtlerin haklarının anayasal güvenceye alınmasını isteyecekler. Biz ENKS olarak bütün halkların haklarının anayasal güvenceye alınmasını istiyoruz. Yeni anayasada her kesimin hakları yer almalı. Yeni anayasa herkesi kucaklamalı" dedi.

"TÜRKİYE KARŞI ÇIKIYOR"

PYD ve TEV-DEM’i PKK'nın Suriye’deki siyasi uzantısı olduğunu iddia eden Ankara, PYD'nin Anayasa Komitesi’nde yer almasına karşı çıkıyor. 22 Kasım 2107'de Suriyeli muhalifler, Türkiye, Rusya ve İran'ın Rusya'nın Soçi kentinde düzenlediği Suriye zirvesiyle eşzamanlı olarak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanmıştı. İki gün süren konferansa Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılmıştı.

KARAR RUSYA’NIN TALEBİ ÜZERİNE ALINDI

Rejim ve muhaliflerin bir kesiminin yeni anayasanın yapılması için oluşturulacak komisyonda yer almalarına dair mutabakat, Soçi toplantısında alınan karar doğrultusunda gerçekleşti. Suriye’den tarafların büyük bir kısmının katılmadığı Soçi toplantısında alınan anayasa komisyonu oluşturulması kararı, Moskova’nın talebi üzerine onaylanmıştı.

Rusya, İran ve Türkiye’nin girişimiyle oluşturulan Anayasa Komitesi, geçiçi hükümet tartışmalarının da yerini aldı. ABD zaman zaman bu komisyonu desteklemediğini açıklasa da komisyona fiilen karşı çıkmıyor.

"BU SON UZLAŞMA DEĞİL"

Anayasa Komitesi oluşturulması çalışmalarını yakından izleyen kaynaklar bölgesel çerçevede gerçekleştirilen tartışmaların, Suriye krizinin çözümü konusunda uluslararası ve bölgesel son uzlaşmanın gerçekleştiği anlamına gelmediği inancında. Rusya anayasal değişim gerçekleştirerek rejimi yeniden kurmak istiyor. Bazı ülkeler ise hala Cenevre anlaşmasına bağlı ancak Moskova, Astana anlaşmasını Cenevre’ye alternatif duruma getirmeye çalışıyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

suriye ENKS kürtler