Suriye'de ilk güvenli bölge

Suriye’de oluşturulacak çatışmasızlık bölgeleri için ilk somut adım atıldı. İlk güvenli bölge seçilen Doğu Guta'da ateşkes ilan edildi.

Suriye'de ilk güvenli bölge

HABER MERKEZİ - Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde geçerli olacak gerilimi azaltma anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan anlaşma ile çatışmasızlık bölgesinin sınırları ve kontrol edecek güçlerin yerleri belirlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında "Bu belgelerle gerilimi azaltma bölgesinin sınırları, konuşlanma bölgeleri ayrıca insani yardımda kullanılacak rotalar ve siviller için güvenli geçiş belirlendi" dendi.

İLK İNSANİ YARDIM KONVOYU BÖLGEYE ULAŞACAK

Bakanlık Şam'ın Doğu Guta bölgesine gidecek ilk insani yardım konvoyunun da en yakın zamanda ulaşmasının beklendiğini belirtti. İnsani yardımın bölgedeki yaralı sivillerin tahliyesinin ardından yapılacağı da açıklandı.

Anlaşmanın Astana müzakerelerindeki gelişmeler çerçevesinde Suriyeli 'ılımlı muhaliflerle' Mısır tarafının arabuluculuğu ile yapılan görüşmelerin ardından geldiği de belirtildi.

4 GÜVENLİ BÖLGE ÜZERİNDE ANLAŞILMIŞTI

Türkiye, Rusya ve İran mayıs ayında Doğu Guta için dört adet "gerilimi düşürme bölgesi" üzerinde anlaşma sağlamıştı. Ancak üç ülke en son bu ay Kazakistan’da yapılan görüşmelerde bu güvenli bölgelerde nasıl bir izleme mekanizması kurulacağı konusunda görüş birliğine varamayınca anlaşma bir türlü hayata geçmemişti.

7 Temmuz'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Ürdün ve ABD'den uzmanların Suriye'nin güneybatı bölgelerinde gerilimi azaltma bölgeleri kurulması hakkında memorandum imzaladığını duyurmuştu.

MISIR TÜRKİYE'YE ALTERNATİF ARABULUCU OLARAK SÜRECE DAHİL OLDU

Mısır, Türkiye ile diplomatik kriz yaşadığı bir dönemde alternatif bir arabulucu olarak sürece dahil oldu. Bugün Rusya’nın açıkladığı anlaşmalar, Doğu Guta’da çatışmasızlığı izleyecek gözlemcilerin nerelerde, hangi yetkilerle konuşlanacağını da içeriyor.

Ateşkes 9 Temmuz'da yürürlüğe girmişti. Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'deki ateşkesin garantörü durumunda. 3 ülke Suriye'de 4 güvenli bölge kurulması konusunda 6 Mayıs'ta memorandum imzalamıştı.

Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta, Suriye rejiminin en sık hedef aldığı muhalif kalelerinden biriydi. Bölge, 21 Ağustos 2013’teki kimyasal saldırıyla vurulmuş, yüzlerce sivil korkunç şekilde can vermişti.

BM gözlemcileri saldırının Suriye ordusunun elindeki sarin gazı taşıyan roketler kullanılarak yapıldığını duyurmuş, Rusya ise bunun muhaliflerin yanıltma amaçlı bir operasyonu olduğunu öne sürmüştü.

suriye insani yardım Doğu Guta Rusya Savunma Bakanlığı